Lucian Isar, reprezentatul României în conducerea BERD, trebuie să restituie către Banca Comercială Feroviară a lui Valer Blidar 1,7 milioane de lei plus penalități, arată o decizie definitivă a Tribunalului București.
Judecătoria Sectorului 1 și Tribunalul București au decis că Lucian Isar trebuie să plătească 1,7 milioane de lei plus penalități începând cu mai 2019, după ce au întors o executare silită făcută anterior de Isar.
Soțul senatoarei și fostului lider PNL Alina Gorghiu a chemat în instanță banca în ianuarie 2016, după ce în 2015 a fost scos din conducerea Consiliului de Supraveghere printr-o reorganizare a sistemului de conducere. Isar încasa 660.000 de lei pe an de la bancă și venise în conducerea acesteia în iulie 2014.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tribunalul București a respins cererea lui Isar, apoi Curtea de Apel a dispus, în iulie 2017, plata unor daune de 360.000 de euro. Feroviara a încercat să obțină suspendarea executării hotărârii la Înalta Curte de Casație și Justiție, care i-a respins cererea, astfel că, în cele din urmă Isar a încasat 1,67 milioane de lei de la bancă prin executarea silită.
Doar că în mai 2019 ÎCCJ a admis recursul băncii și a dispus casarea sentinței și rejudecarea dosarului din faza de apel.
Banca s-a găsit în situația în care a trebuit să caute să recupereze banii de la Isar, așa că a pornit un alt litigiu de întoarcere a executării silite, pe care l-a câștigat în primă fază la judecătorie și apoi definitiv la Tribunal.
Isar a fost numit de PNL în board-ul directorilor BERD din partea României, după preluarea guvernării la finele anului trecut. Postul din Londra este remunerat cu circa 10.000 de lire sterline pe lună.
Isar a fost ministru delegat pentru mediul de afaceri timp de patru luni în 2012 din Guvernul USL condus de Victor Ponta și a fost numit în consiliile de administrație ale Tarom, CFR Infrastructură și Transelectrica în perioada 2012-2013.
Funcția ocupată la Feroviara a fost prima pentru Isar în sistemul bancar după o absență de câțiva ani. El a plecat de la Bancpost în 2010, după ce fusese mutat de pe funcția de Director de Trezorerie, la cererea Băncii Naționale, după episodul “atacului speculativ” din toamna lui 2008.
Isar a devenit unul dintre cei mai critici economiști la adresa BNR și în special a lui Mugur Isărescu. În 2014 s-a împăcat cu Isărescu și a început un program doctoral sub coordonarea guvernatorului și a șters articolele cele mai aprige de pe blog, dar apoi a revenit pe poziții antagonice.
Conflictul dintre Isar și Isărescu a ajuns chiar și în Parlament, în ancheta presupusului cartel bancar din 2008 – mai multe puteți citi aici.
Potrivit declarației de avere depuse de Alina Gorghiu în 2019, Isar deținea în cash echivalentul a circa 800.000 de euro, la care se adaugă o participație de peste 1,1 milioane de lei la compania Risk and Treasury Advisory și ceasuri și bijuterii de 83.000 de euro. În conturi bancare avea sume modice.
Banca Feroviara avea active de 554 de milioane de lei în 2018, fiind una dintre cele mai mici bănci din sistem. Banca a încheiat anul cu un profit de circa 121.000 de lei, dar are de recuperat pierderi din anii anteriori de 33,2 milioane de lei.