Datoria statului a continuat să crească și a ajuns la un nou maxim istoric în luna martie, de 715,4 miliarde lei (144,3 miliarde euro), cu circa 9 miliarde de lei mai mult față de februarie anul acesta, dar cu 121,4 miliarde de lei mai sus raportat la martie 2022, potrivit calculelor Profit.ro. Ponderea în PIB a datoriei publice a coborât însă din nou sub 50%, după ce în februarie a urcat ușor peste acest nivel, în contextul în care Ministerul Finanțelor a schimbat acum baza de raportare, PIB, și a trecut la cea mai recentă valoare furnizată de Institutul Național de Statistică.
Profit.ro a anunțat în luna mai că datoria statului, aflată într-o creștere constantă de-a lungul anilor, a trecut de pragul de 700 de miliarde de lei și a depășit nivelul de 50%. În ianuarie, datoria a fost de 695 miliarde lei, iar în decembrie de 667 miliarde lei.
Astfel, după cum se poate vedea și din tabelele de mai jos, PIB folosit ca bază de raportare a îndatorării este de 1.454,6 miliarde lei, comparativ cu nivelul de 1.409,8 miliarde lei folosit la raportarea din februarie. În plus, Ministerul Finanțelor a revizuit și îndatorarea din februarie, acum publicată la 48,6% din PIB, comparativ cu 50,1% din PIB anunțat la precedenta raportare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nivelul de îndatorare raportat la PIB depinde destul de mult de evoluția PIB nominal, de ritmul împrumuturilor, dar și de sumele care ajung la plată în cursul anului în contul datoriei. Ministerul Finanțelor a împrumutat în prima parte a anului mult, scopul fiind de a-și acoperi cât mai mult din necesarul pentru tot anul în perioadele mai favorabile ale piețelor financiare.
Pragul de 600 de miliarde de lei a fost depășit în aprilie anul trecut.
Pentru finalul anului 2023, Guvernul estimează un nivel de îndatorare de 47,1% din PIB.