BCE a redus dobânda de referință pentru prima dată în ultimii cinci ani, la 3,75% la depozite, deși își majorează previziunile pentru inflație

BCE a redus dobânda de referință pentru prima dată în ultimii cinci ani, la 3,75% la depozite, deși își majorează previziunile pentru inflație
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2024

Banca Centrală Europeană a redus ratele dobânzilor pentru prima dată în aproape cinci ani, înaintea băncilor centrale americane și britanică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI

BCE a redus dobânda pentru depozite cu un sfert de punct procentual, până la 3,75%, iar dobanda de referință la credite scade de la 4,5% la 4,25%.

Președintele BCE, Christine Lagarde, va explica decizia într-o conferință de presă în cursul zilei de azi. Ea decla luna trecută că este „foarte încrezătoare” că inflația din zona euro se află sub control, după ce a încetinit de la un vârf de peste 10% în 2022 până la o distanță mică de ținta de 2%.

Datele publicate săptămâna trecută au arătat, însă, că inflația a accelerat pentru prima dată în acest an la 2,6% în luna mai.

BCE și-a majorat ușor previziunile privind inflația pentru acest an și anul viitor, estimând că va fi în medie de 2,5% în acest an, 2,2% anul viitor și 1,9% în 2026.

De cealaltă parte a Oceanului, Rezerva Federală a SUA este așteptată, în schimb, să mențină săptămâna viitoare ratele dobânzilor la un nivel maxim al ultimilor 23 de ani, între 5,25 și 5,5%, după ce presiunile asupra prețurilor au rămas puternice.

Nici Banca Angliei nu este așteptată să reducă imediat dobânda de la nivelul maxim al ultimilor 16 ani, de 5,25%, în ședința programată pe 20 iunie.​

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanda