Profit.ro a scris, la începutul lunii septembrie, că Ministerul Finanțelor a revizuit ținta pentru împrumuturi în acest an.
Ministerul Finanțelor confirmă că s-a împrumutat pe piața financiară din Japonia și anunță că intenționeazã emiterea frecventã de obligațiuni Samurai în urma acestui debut de succes.
Banca Națională a României păstrează nivelurile curente ale dobânzilor, în linie cu așteptările celor mai multor analiști, care anticipau această mișcare din pricina presiunilor inflaționiste venite din creșterea accelerată a creditului de consum și a salariilor, precum și din derapajul fiscal. BNR se așteaptă acum ca inflația la finele anului să fie peste nivelul de 4% pe care îl prognoza în august.
Banca Națională a României (BNR) a anunțat vineri un curs de referință de 4,9766 lei pentru un euro, de la un curs de 4,9763 lei înregistrat joi.
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 5,55%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Revolut cere companiei Meta să contribuie la restituirea sumelor pierdute de victimele fraudelor facilitate de platformele sale, indicând că recentul anunț privind acceptul de a partaja date și informații cu instituțiile bancare britanice este insuficient pentru a controla fenomenul global al fraudelor și scam-urilor.
Rata creditelor neperformante era, la finele lunii iunie 2024, de 2,49%, în urcare față de nivelul din martie 2024, de 2,41%.
Cei mai mulți analiști se așteaptă ca BNR să mențină neschimbată dobânda în ședința de politică monetară de vineri, dar părerile sunt destul de împărțite. Pe de o parte, creditul de consum crește rapid, situația fiscală e problematică și inflația din sectorul serviciilor e persistentă, pe de altă parte creșterea economică a încetinit mult sub potențial și inflația pare să meargă spre prognoza BNR. Pe deasupra riscurilor interne vin altele externe, cu escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu.
Sistemul polonez de plăți mobile BLIK a primit aprobarea BNR pentru a opera pe piața din România, cu un sistem de plăți disponibil în aplicațiile de mobile banking, conectat la un cont bancar pentru care nu este nevoie ca utilizatorul să aibă un card fizic sau virtual.
Contextul economic actual nu este lipsit de riscuri și vulnerabilități, dezechilibrele persistente au fost amplificate de trecerea prin crize succesive, ample și suprapuse, iar incertitudinile asociate factorilor externi sunt în creștere, arată Cosmin Marinescu, noul viceguvernator care se va alătura boardului BNR, într-un articol în care punctează și felul în care, în opinia sa, ar trebui răspuns la aceste provocări.