Creșterea numărului de șomeri înregistrată în luna mai, o evoluție surprinzătoare în contextul economic actual, poate fi pusă în legătură cu majorarea puternică a salariilor, într-un context caracterizat prin acumularea mai multor factori de risc, consideră analiștii Băncii Transilvania, într-un raport de cercetare publicat miercuri, în care prognoza privind numărul de șomeri este revizuită în creștere.
Datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS) arată că numărul de șomeri a crescut surprinzător în luna mai a acestui an cu 8.585 față de luna aprilie, până la 581.178, iar rata șomajului a urcat la 6,6%, după patru luni de scădere, scrie News.ro.
Luna mai este prima lună după decembrie 2015 în care s-a înregistrat o creștere a șomajului în România, relevă seriile INS. Totuși, față de luna mai 2015, numărul de șomeri a scăzut în luna mai 2016 cu circa 40.800.
"Numărul șomerilor și rata șomajului au crescut în luna mai, evoluție influențată de majorarea salariilor într-un context caracterizat prin acumularea de factori de risc, din plan extern și din sfera internă", se arată în raportul semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.
Analiștii consideră că, în ultima perioadă, evoluția pieței forței de muncă "a fost influențată de majorarea salariilor în economie (salariul minim a crescut cu peste 19% la 1.250 lei de la 1 mai, iar dinamica salariul mediu net real a accelerat la peste 15% an/an în ultimele luni)".
Economiștii au consideră că majorarea prea rapidă a salariilor va provoca corecții în economia românească.
"Decalajul dintre evoluția numărului de șomeri și dinamica salariului mediu net real a atins în ultima perioadă cel mai ridicat nivel din perioada pre-criză. În acest context considerăm normală o ajustare graduală a acestui decalaj", arată raportul.
În urma acestor evoluții, economiștii Băncii Transilvania au înrăutățit prognozele privind numărul de șomeri din următorii doi ani.
"Am revizuit previziunile privind dinamica ratei medii anuale a șomajului pe termen mediu, prin incorporarea evoluțiilor din luna mai, dar și a noilor prognoze pentru investițiile productive. Conform noului scenariu central rata medie anuală a șomajului se va reduce în intervalul 2016-2018, însă cu un ritm mai lent decât estimările anterioare, de la 6,8% în 2015 la 6,5% în 2016, 6,3% în 2017, respectiv 6,1% în 2018", se mai arată în raport.