Banca Japoniei majorează ratele dobânzilor și prezintă un plan de reducere a achizițiilor de obligațiuni

Banca Japoniei majorează ratele dobânzilor și prezintă un plan de reducere a achizițiilor de obligațiuni
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 iul 2024

Banca Japoniei (BoJ) a majorat ratele dobânzilor și a declarat că se așteaptă ca inflația să rămână în jurul țintei sale de 2% în următorii ani, semnalând hotărârea sa de a pune capăt treptat unui deceniu de stimulente monetare masive, potrivit Reuters.

În cadrul reuniunii sale de două zile care s-a încheiat miercuri, banca centrală japoneză a prezentat, de asemenea, un plan detaliat de reducere a achizițiilor lunare de obligațiuni în mai multe etape, până la aproximativ 3.000 de miliarde de yeni (19,6 miliarde de dolari) în perioada ianuarie-martie 2026, scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Rata inflației în zona euro a crescut neașteptat CITEȘTE ȘI Rata inflației în zona euro a crescut neașteptat
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

BoJ a decis, cu 7 voturi pentru și 2 împotrivă, să majoreze rata dobânzii pe termen scurt de la 0-0,1% la 0,25%.

Pe piețele financiare, randamentele obligațiunilor guvernamentale japoneze pe termen scurt au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

Randamentul JGB pe doi ani a urcat cu 8 puncte de bază la 0,45%, cel mai ridicat nivel din aprilie 2009. Randamentul pe cinci ani a crescut cu 8 puncte de bază până la 0,665%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2009.

Indicele bancar al Bursei din Tokyo a încheiat cu un câștig de 4,72%, permițând Nikkei să închidă în creștere cu 1,49% la 39.101,82 puncte.

Pe piața valutară, yenul a urcat la 152,12 pentru un dolar, de la un minim al ultimilor 38 de ani de 161,96 la începutul acestei luni.

ROCA Industry pregătește obligațiuni de până la 50 milioane lei CITEȘTE ȘI ROCA Industry pregătește obligațiuni de până la 50 milioane lei

Guvernatorul băncii centrale a Japoniei, Kazuo Ueda, a declarat că instituția va continua să majoreze ratele și că va ajusta gradul politicii sale în funcție de evoluțiile din economie și de perspectivele privind prețurile.

De asemenea, Kazuo Ueda a considerat oportună ajustarea nivelului politicii monetare în vederea atingerii unei inflații sustenabile și stabile de 2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca japoniei
obligațiuni