Tezaurul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) nu este asigurat întrucât Ministerul Culturii nu a prevăzut niciodată fonduri pentru asigurarea pieselor din muzeu. Situația este valabilă, însă, pentru toate muzeele din țară, susține directorul MNIR.
Directorul interimar al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), Ernest Oberländer-Târnoveanu, a declarat, pentru Agenția de presă News.ro, că tezaurul nu este asigurat doar pentru piesele care părăsesc muzeul pentru expoziții.
”Tezaurul nu este asigurat, pentru că, deși legea 182 este în funcțiune din anul 2000, niciodată Ministerul Culturii nu a prevăzut bani pentru asigurarea pieselor din muzeu. Piesele sunt asigurate doar în momentul în care părăsesc muzeul pentru expoziții, investigații. Aceasta este situația generală la toate muzeele din țară”, a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu.
Ernest Oberländer-Târnoveanu a arătat că patrimoniul muzelui a fost reevaluat, iar valoarea acestuia a crescut, prin reinvetarierea a doar 10% din colecții, de la puțin peste 3.000.000 lei, la începutul lui 2011, la peste un miliard de lei, la sfârșitul lui 2015.
MNIR are o colecție de 750.000 de piese, ce reunește importante descoperiri arheologice și documente istorice ale României, multe dintre ele fiind unicate atât în țară, cât și în străinătate. Patrimoniul muzeului acoperă o perioadă de aproximativ 600.000 de ani de prezență umană în acest spațiu geografic, începând din preistorie până în contemporaneitate.
În sala Tezaurului Istoric sunt expuse peste 3.000 de piese deosebite, unele unicat, realizate din metale și pietre prețioase aparținând unor civilizații care au existat, de-a lungul timpului, pe teritoriul actual al țării noastre sau ilustrând evenimente și activitatea unor personalități istorice din vremurile trecute.
Muzeul Național de Istorie a României urmează să fie închis pentru lucrări de refacere, ce ar urma să înceapă în cea de-a doua jumătate a anului 2017 și ar trebui să se desfășoare vreme de cinci ani, până în 2021 - 2022. Costurile lucrărilor sunt estimate la 89.200.000 de euro, fără TVA, în timp ce proiectarea este estimată la peste 3.640.000, fără TVA.
Oberländer-Târnoveanu a precizat că încă nu a fost atribuit contractul privind noul proiect de modernizare a Muzeului Național de Istorie a României, deoarece nu au fost rezolvate toate contestațiile.
La începutul lunii iulie, au fost anunțate firmele finaliste în concursului de arhitectură pentru modernizarea MNIR: Starh - Arhitectură, Construcții, Design SRL din România, AWA-A din Spania și SC Studio Est and Partners SRL din România. Directorul interimar anunța atunci că banii necesari transformării vor fi împrumutați de la Banca Consiliul Europei, iar TVA-ul va fi acoperit de Guvernul României, din bugetul public.