Patronul unei firme de brokeraj în domeniul asigurărilor este urmărit penal pentru infracțiuni de instigare la fraudă informatică în formă continuată și uz de fals în formă continuată, cu acuzația că și-ar fi pus angajații să introducă date nereale în platforma Webtool cu privire la autovehicule care aparțin ISU București-Ilfov. Acuzația este că, pentru a obține un sume de bani mai mari, el ar fi trecut în acte că autovehiculele asigurate nu erau înmatriculate, pentru ca polița emisă de către o mare companie de asigurări pentru acestea să aibă un tarif mic ulterior, modifica polițele emise, trecând valori mai mari pe primele de asigurare emise pentru autovehiculele ISU.
Procurorii cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București anunță că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva unui bărbat cercetat pentru instigării la fraudă informatică în formă continuată și uz de fals în formă continuată, scrie News.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Surse judiciare au declarat că este vorba despre patronul unui broker din domeniul asigurărilor care a obținut un contract pentru emiterea de polițe de asigurare pentru autovehiculele care aparțin ISU București Ilfov. El intermedia emiterea de polițe între o mare companie de asigurări și ISU și, pentru a obține sume mai mari de bani decât comisionul primit în mod obișnuit, a decis să le ceară angajaților să falsifice polițele de asigurare.
”În fapt, s-a reținut că în perioada 06.10.2021-20.09.2022, având acces la platforma electronică de emitere a polițelor RCA “Webtool” aparținând unei societăți de asigurări, în baza contractului de broker de asigurare, la diferite intervale de timp și în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul a determinat angajații să introducă date nereale în câmpurile dedicate completării unui număr de 109 polițe RCA pentru autovehiculele aparținând unei autorități publice, atestându-se în mod nereal că acestea sunt neînmatriculate, cu consecința emiterii de către societatea de asigurări a unui număr de 109 polițe RCA cu date false și prime de asigurare diminuate. Ulterior, inculpatul modifica polițele emise prin înscrierea unor prime de asigurare mai mari, pe care le remitea beneficiarului asigurat”, se arată într-un comunicat al Parchetului.
Din anchetă rezultă că bărbatul a obținut beneficii materiale importante din falsificarea polițelor, creând un prejudiciu în patrimoniul societății de asigurare în valoare de 708.882,33 lei.
În acest dosar, procurorii și polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Sector 1 București au făcut percheziții domiciliare la sediul brokerului și a domiciliile unor persoane fizice, în municipiul București.
Mai multe surse media, precum Adevarul, Gandul și Știrile Pro TV, susțin că este vorba de un broker de top de la compania FAST Broker.
Procurorii susțin că bărbatul ar fi obținut ilegal sute de mii de lei, după ce ar fi falsificat peste 100 de polițe care asigurau mașinile pompierilor din București și Ilfov. De-a lungul carierei, brokerul a intermediat asigurări și pentru STS, Administrația Penitenciarelor și Forțele Aeriene Române, conform Știrile Pro TV.
FAST Brokers a fost înființat în 2002, are un capital social de 200.000 lei și îi are ca acționari pe Liliana și Iulian Valentin Gheorghiu, potrivit termene.ro.
În 2022, brokerul a consemnat un avans al veniturilor de activitatea de brokeraj, de la 3,4 milioane de lei la 4,16 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice. Profitul net a urcat 2,05 milioane de lei, de la 1,91 milioane de lei în 2021.
FAST Brokers a încheiat anul 2022 pe locul 75 și o cotă de 0,19%.
În august 2023, brokerul a câștigat o licitație pentru Armată, polița depășind 20 milioane de lei pentru trei ani. Detalii AICI.
De asemenea, la finele anului 2023, brokerul câștigat o procedură de atribuire pentru MApN în valoare de 64 milioane de lei. Detalii AICI.
Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR) precizează:
Societatea de asigurări Fast Brokers nu este membră a UNSICAR și condamnăm cu fermitate asemenea practici pe piața asigurărilor. De mentionat ca Fast Brokers este o companie de nisa, in clasamentul societăților de brokeraj pe anul 2022 societatea Fast Brokers s-a clasat pe locul 75, cu o cotă de piață de doar 0,19%.
Membrii UNSICAR respectă Codul Etic care le cere explicit să informeze Uniunea asupra eventualelor practici incorecte ale actorilor din piata. Pentru păstrarea unui climat de afaceri cât mai corect și a unei etici profesionale în piața de asigurări, acestia trebuie să respingă orice acțiune prin care ar obține avantaje, prin practici necinstite, care ar oferi foloase necuvenite și care ar putea prejudicia calitatea serviciilor prestate și statutul profesiei.
UNSICAR recomandă persoanelor juridice și fizice care intenționează să încheie polițe de asigurare să opteze pentru brokeri care sunt membrii ai Uniunii, garantându-li-se astfel calitatea și corectitudinea serviciilor prestate.