Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) a anunțat, joi, că România are nevoie de măsuri de reducere a dezechilibrelor macroeconomice și de limitare a accelerării inflației pentru reducerea costurilor creditelor la nivel național, în condițiile în care nivelul ROBOR este influențat semnificativ de evoluția economiei.
AmCham atrage atenția că dorința declarată a politicienilor, de a asigura condițiile ca populația să beneficieze de un cost accesibil al creditului, nu poate fi realizată prin instituirea unor măsuri fiscale intempestive, fără studiu de impact, și în afara unei strategii fiscal-bugetare coerente, scrie News.ro.
Camera de comerț avertizează că abordarea OUG 114/2019 se îndepărtează flagrant de soluțiile fezabile propuse de stiința și practica economică. În plus, AmCham subliniază că nivelul ROBOR este influențat semnificativ de evoluțiile economiei naționale și globale, fiind un barometru receptiv la piață.
CITEȘTE ȘI PARADOX Deși salariile au crescut, românii au scos bani din fondurile de investiții. Randamentele, cauza nemulțumirii. Care este, însă, vestea bună”Astfel, într-un context economic în care Guvernul și-a crescut permanent nevoile de finanțare curentă în ultimii ani este natural ca presiunea pe costul banilor să crească, influențând prin urmare în sens ascendent și costul creditelor aferente sectorului privat. De altfel, mecanismul prin care Guvernul absoarbe din piață cu precădere creditul disponibil în defavoarea celorlalți participanți din piață poartă denumirea de “crowding out effect” în literatura economică și descrie stimularea excesivă a finanțării datoriei publice în detrimentul celei private”, se arată în comunicat.
AmCham atrage atenția că aceste efecte secundare ale modului lax de gestionare a politicii fiscale asupra economiei românești în ansamblu sunt îndeobște foarte puțin abordate în dialogul public actual.
”Inflația este un indicator semnificativ care determină valoarea costului creditului. Inflația în România a avut o dinamică accelerată în ultimii ani, pe fondul unor politici fiscale pro-ciclice si al creșterilor salariale necorelate cu productivitatea muncii. Lipsa de predictibilitate și calitatea precară a politicilor publice sunt distorsiuni agravate care afecteaza susbstanțial mediul de afaceri”, se arată în comunicat.
AmCham avertizează că independența și credibilitatea BNR și a politicii monetare sunt supuse unor atacuri sistematice.
”În contextul în care predictibilitatea politicilor publice este îndoielnică și asistăm la instituirea unor măsuri cu impact semnificativ asupra economiei naționale, în absența unui proces coerent de consultare publică, în contextul în care independența și credibilitatea BNR și a politicii monetare sunt supuse unor atacuri sistematice, incertitudinea cu privire la evoluțiile economice crește exponențial. Această creștere percepută a riscului de a face afaceri în România se reflectă inclusiv în costurile creditului”, se arată în comunicat.
Camera de comerț atenționează că, pentru a avea costuri mai reduse ale creditării, trebuie luate măsuri care să reducă dezechilibrele macroeconomice.
”Așadar, pentru a beneficia de costuri reduse ale creditului la nivel național propunem o abordare sistematică a factorilor menționați anterior și implementarea unor măsuri coerente care să reducă dezechilibrele macroeconomice, să limiteze accelerarea inflației și să contribuie la creșterea credibilității și competitivității economiei românești”, se arată în comunicat.