Acțiunile europene încep săptămâna în scădere, deși încrederea în economia zonei euro a urcat la maximul din 2011

Acțiunile europene încep săptămâna în scădere, deși încrederea în economia zonei euro a urcat la maximul din 2011
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 27 feb 2017

Acțiunile europene încep săptămâna în scădere din cauza riscurilor ca planul de fuziune dintre operatorul bursei de la Londra și proprietarul bursei de la Frankfurt să eșueze. Declinul de astăzi are loc în pofida faptului că, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, încrederea în economia zonei euro a crescut în februarie la cel mai ridicat nivel din iunie 2011, pe fondul optimismului din industrie și servicii.

Stoxx Europe 600 este în scădere cu aproape 0,3%. Indicele pan-european a urcat, pe parcursul săptămânii trecute, la maximul din decembrie 2015, dar apoi a înregistrat coborâri modeste pe parcursul mai multor ședințe, încheind săptămâna în declin ușor.

Urmărește-ne și pe Google News

“De aproximativ trei săptămâni, piețele așteaptă detalii despre așa-numitul <plan fenomenal de impozitare> promis de președintele SUA”, spune Michael Hewson, analist șef la CMC Markets în Marea Britanie, citat de MarketWatch.

Acțiunile Deutsche Boerse, operatorul bursei de la Frankfurt, sunt în scădere cu peste 4%, iar cele emise de London Stock Exchange (LSE), operatorul bursei de la Londra, scad cu peste 3%. Motivul evoluției negative a cotațiilor celor doi operatori este acela că fuziunea dintre cele două burse riscă să eșueze după ce LSE a respins, duminică, măsurile cerute de Comisia Europeană pentru a aproba tranzacția.

Bursa de Valori București a fost sancționată cu avertisment, după ce un control al ASF a descoperit mai multe deficiențe CITEȘTE ȘI Bursa de Valori București a fost sancționată cu avertisment, după ce un control al ASF a descoperit mai multe deficiențe

Comisia Europeană a cerut LSE să vândă participația pe care o deține la platforma de tranzacționare MTS pentru a calma îngrijorările că fuziunea celor doi mari operatori din Europa va dăuna concurenței.

Într-o scrisoare adresată comisarului UE pentru concurență, Margrethe Vestager, Asociația Investitorilor Europeni susține că operatorul bursier rezultat în urma fuziunii, cu o valoare de piață de 26 de miliarde de euro, va atrage emitenții mari de pe alte burse, în detrimentrul operatorilor mai mici, și ar putea "dicta" valoarea comisioanelor și a costurilor de listare. 

LSE și Deutsche Boerse au propus o soluție alternativă, de vânzare a LCH - subsidiara franceză a LCH Group, deținută în majoritate de operatorul bursei lodoneze. Comisia a respins însă această variantă, argumentând că această tranzacție este insufiecientă. Potrivit LSE, afacerile din Italia, din care face parte și MTS, sunt o sursă majoră de venituri și profit, iar vânzarea MTS ar dăuna relației sale cu autoritățile de reglementare din Europa.

Pe de altă parte, indicele FTSE 100, al bursei londoneze, crește cu 0,14%, în contextul în care lira sterlină înregistrează un declin de 0,4% față de euro, la 1,2412 euro. Scăderea are loc după ce The Times a relatat că echipa premierului britanic Theresa May se pregătește pentru posibilitatea ca Scoția să convoace în martie un nou referendum pentru independență. Declinul lirei este benefic pentru exportatorii britanici, ceea ce susține cotațiile bursiere în cazul acestora.

Indicele calculat de Comisia Europeană, care măsoare încrederea în economia zonei euro, a urcat ușor luna aceasta, la 108 puncte, maximul din octombrie 2011, de la 107,9 puncte în luna ianuarie. În sectorul serviciilor, indicele a crescut de la 12,8 punct la 13,8 puncte, atingând nivelul maxim din octombrie 2007. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ce
burse
lse
fuziune
frankfurt
comisia europeana
lira
incredere