Profit Health.forum – Vaccinarea antigripală a persoanelor aflate în grupele de risc - esențială. „Suntem una dintre ultimele țări din Europa care nu practică vaccinarea în farmacii și este greu de înțeles de ce!”

Profit Health.forum – Vaccinarea antigripală a persoanelor aflate în grupele de risc - esențială. „Suntem una dintre ultimele țări din Europa care nu practică vaccinarea în farmacii și este greu de înțeles de ce!”
scris 21 mai 2020

Vaccinarea antigripală a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire este esențială, rata de vaccinare pentru pacienții cu boli respiratorii în România fiind extrem de mică în prezent, iar oamenii ar trebui să accepte și să respecte măsurile impuse de autorități, distanța socială și purtarea măștii, pentru a evita infectarea cu noul coronavirus și răspândirea virusului, au transmis specialiștii din domeniul sanitar, la Profit Health.forum.

Conferința, transmisă în direct și la Profit TV, a fost organizată cu sprijinul Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), GlaxoSmithKline (GSK), Pfizer

„Pentru noi, pacientul cu boli respiratorii ar trebui să fie un aderent 100% la vaccinul antigripal și cel pneumococic, nu pentru protecția contra COVID, ci pentru protecția acestei reverberații bacteriene și virale pe care o lasă COVID-ul în zona acestor bolnavi fragili. Din nefericire, rata de vaccinare pentru pacienții cu boli respiratorii din România, la ora actuală, este extrem de mică”, afirmă Prof. Dr. Florin Mihălțan, Medic Primar Pneumologie, Profesor Universitar, Doctor în Științe Medicale.

Urmărește-ne și pe Google News

De aceeași părere este și Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), care afirmă că o acoperire vaccinală corespunzătoare a persoanelor aflate în grupele de risc și, totodată, o acoperire vaccinală rezonabilă la nivelul populației obișnuite ar putea fi salutare pentru sistemul sanitar.

„Ce va fi interesant de analizat în perioada următoare este măsura în care vaccinurile vor putea să fie compensate. Deci, în afara celor administrate pentru persoanele aflate în grupele de risc, care intră în programul național, persoanele care doresc să se vaccineze în mod voluntar să aibă și ele posibilitatea să beneficieze de o coplată pentru facilitarea accesului la vaccin. Aceasta ar fi un element care ar fi bine să îl luăm în considerare, să-l analizăm și să vedem care sunt soluțiile”, sugerează Zaharescu.

De altfel, și Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Manager al Institutului Național de BoliInfecțioase „Matei Balș” București, abordează acest subiect, arătând că medicii de familie ar trebui să împartă pacienții în două categorii, cei aflați în anumite categorii de risc, care beneficiază gratuit de vaccinul gripal, și cei care vor să beneficieze de vaccinul antigripal contra cost, și să ofere aceste informații importatorilor pentru a stabili stocurile de vaccinuri antigripale pentru lunile de iarnă.

Referitor la vaccinarea populației, Iulian Trandafir, Președinte al Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), solicită efectuarea vaccinurilor în farmacii, acest lucru fiind deja posibil în alte state.

„Suntem una dintre ultimele țări din Europa care nu practică vaccinarea în farmacii și este greu de înțeles de ce. Nu mă refer aici la orice tip de vaccinare, dar cred că ar fi foarte bine să începem din această toamnă cu vaccinarea antigripală în farmacie pentru că este foarte bine ca populația să fie vaccinată antigripal în număr cât mai mare astfel încât să se evite dubla infectare. Vaccinarea antigripală se practică în farmacii de ani de zile. În SUA se practică toate tipurile de vaccinuri, în Marea Britanie o mare parte, în țările mari din Europa la fel. Unele au început de curând cum ar fi Franța. Propunerea noastră ar fi să se înceapă și în România în acest moment. Dacă vreau să mă vaccinez, trebuie să merg la medicul de familie să iau rețetă, mă duc la farmacie să cumpăr vaccinul, apoi mă întorc la medicul de familie ca să-mi facă vaccinul. Nu voi face niciodată așa ceva pentru că nu am atâta timp la dispoziție. Aș putea să trec în schimb foarte ușor la o farmacie unde să fie un farmacist bine instruit care să-mi facă vaccinul și s-a rezolvat foarte simplu”, explică Trandafir.

O altă problemă expusă de președintele ADRFR este funcționarea în continuare a rețetei electronice, urmată de introducerea livrării la domiciliu a medicamentelor pentru pacienții cu boli cronice, care se deplasează greu și apelează la alte persoane pentru a-și procura tratamentele.

„S-a dovedit că rețeta electronică a funcționat extraordinar de bine în această perioadă, așa că ar fi recomandabil să rămână în continuare. Cred că și-a dovedit eficacitatea și ar fi păcat să ne întoarcem la ce a fost înainte de pandemie. Trebuie să rezolvăm cât mai repede problema privind livrarea la domiciliu de farmacii către aceste categorii de persoane, cu boli cronice. Legea nu este foarte clară și cred că ar fi un ajutor foarte mare pentru acești bolnavi ca farmacia să aibă posibilitatea de a livra. Bineînțeles nu cu mașina farmaciei, nici farmacistul să ia produsul și să-l ducă pacientului, dar să poată oferi acest serviciu pacienților prin diverse alte metode sau companii care să fie capabile să asigure o calitate a transportului de la farmacie la pacienți”, precizează Trandafir.

Referitor la lipsa de medicamente, președintele ADRFR consideră că oamenii s-au aprovizionat în luna martie, vânzărilor fiind extrem de mari atunci, iar în lunile aprilie și mai, traficul în farmacii a scăzut foarte mult.

„Probabil că lipsa aceasta a produselor pleacă și de la panica intrată în rândul pacienților, eu o consider oarecum normală, de a încerca să își asigure tratamentul pentru mai multe luni. Lunile aprilie și mai au dus la o scădere dramatică a vânzărilor, deci farmaciile sunt oarecum goale. Traficul în farmacii a scăzut extraordinar de mult. Ne așteptăm la o revenire și la un echilibru în piață”, spune Trandafir.

De altfel, Adrian Ionel, Director General, UNIFARM, explică faptul că lipsa unor medicamente în pandemie a fost suplinită prin donații făcute de anumiți producători de medicamente și prin parteneriate comune cu Ministerul Sănătății, acoperind necesarul din spitale, dar și prin reorientarea liniilor de fabricație a unor producători naționali către medicamentele care lipseau.

„Am făcut în așa fel încât ceea ce lipsea în mare parte, nu total, să ajungă în spitale. Ne referim la medicamentele critice pentru această perioadă, medicamente care sunt prescrise pentru combaterea efectelor COVID19. În acest moment, stocurile noastre ne fac să fim pregătiți și în fața valului doi. Suntem foarte ok dacă acest lucru se întâmplă, nu ne dorim să se întâmple, dar suntem pregătiți și nu cred că va lipsi nimic din spitale. Sunt stocuri suficiente”, afirmă Ionel.

Un aspect important, enunțat în cadrul videoconferinței de către Prof. Dr. Florin Mihălțan, a fost acceptarea de populație a celor două măsuri impuse pentru starea de alertă, și anume distanțarea fizică și purtarea măștii, pentru că, după două luni, personalul medical este obosit și stresat, iar acest lucru ar putea fi de ajutor pentru el.

„Această populație ar trebui să accepte cele două măsuri radicale dacă vrea într-adevăr să evite momentul contactului cu aceste spitale care au un regim special, uneori greu de digerat de către cel care vine prima dată în spital și greu de acceptat, și când spun asta mă gândesc la anumite minorități care sunt extrem de reactive în spitalele de stat când vin, la unele minorități sociale. Să știți că COVID-ul lovește foarte puternic, în toate țările, în minorități sociale, în pauperi. Dacă oamenii aceștia prin educație înțeleg aceste aspecte, ar fi mulțumirea mea sufletească că ei se angrenează într-o activitate educațională preventivă pentru toamnă și sfârșitul de an”, explică Mihălțan.

Mihălțan atrage atenția oamenilor în privința miturilor apărute odată cu pandemia, fiind în defavoarea pacienților.

„Am trecut prin faza acută și suntem în faza de alertă care a adus alte mituri. Înainte ne luptam cu mituri de genul <<fumatul protejează pacientul și e mai bine să fumezi că nu faci COVID>>. Acum, de exemplu, este un mit <<astmaticul dacă poartă mască îi facem un deserviciu>>. Aceste mituri tind să capete rădăcini în defavoarea pacientului”, precizează medicul.

De altfel, Mihălțan susține că personalul medical a trebuit să se adapteze situației și să învețe cum să se protejeze și cum să creeze circuite medicale din mers.

„A fost un exercițiu aplicat pe foarte multe planuri. Ne-a obligat pe toți să învățăm din mers, este un virus cu multe fațete ascunse și secrete patogenice pe care încă nu le-a dezvăluit în totalitate. A fost un exercițiu în spitale extrem de util pe zona de igienă, de creare de circuite, a unei relații mult mai strânse medic – personal sanitar. Amenințarea nu era numai pentru medici, ci și pentru infirmiere și asistente. O infirmieră care nu-și făcea datoria corect amenința viața celorlalți”, exemplifică Mihălțan.

Conform medicului, acest exercițiu a adus un câștig spitalelor, fiind dotate cu diverse aparaturi, care nu ar fi fost achiziționate în lipsa acestui virus, mult mai curate, personalul este mai experimentat, pregătit pentru următoarele provocări, iar existența pavilioanelor a fost un avantaj.

„Am avut și avantajul pavilioanelor, pentru că noi am avut pavilion de COVID, unul pentru suspecți și un pavilion de non COVID. Această activitate în pavilioane s-a dovedit un plus”, mai spune Mihălțan.

De altfel, Conf. Univ. Dr. Carmen Orban, Director General al Grupului Monza, afirmă că spitalul Monza a tratat toți pacienții cu urgențe medicale în circuite și cu un triaj stabilit clar astfel încât pacienți confirmați COVID, cei cu potențial COVID și non COVID nu s-au întâlnit.

„Avem acest spital exclusiv COVID. Evident că suntem spital suport. Am fost în colaborare cu celelalte spitale din București. Am avut puse de nevoie și paturi suplimentare pentru că noi tratăm fiecare pacient într-o rezervă de sine stătătoare lucru care este un beneficiu clar, absolut pentru vindecarea pacienților, dar în ultima vreme fiindcă adresabilitatea a crescut am pus și paturi suplimentare”, spune Orban, adăugând că au colaborat cu autoritățile române, punând la dispoziție spitalul pentru tratarea pacienților infectați cu COVID.

Referitor la testarea populației pentru COVID-19, temă adusă în discuție în cadrul videoconferinței, Adriana Pistol, Director al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), precizează că lucrează la un studiu de seroprevalență, iar obiectivul principal este o mai bună pregătire a sistemului sanitar pentru perioada următoare, întrucât se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri în toamnă.

„Acest lucru implică o foarte bună pregătire din punct de vedere al protocolului de studiu astfel încât rezultatele să fie incontestabile. Începem pregătirile pentru a derula acest studiu. Protocolul este 90% făcut. Am convingerea că testările pe care le vom face, care vor fi testări de tip ELISA sau chemiluminiscență semicantitativă, sunt foarte valoroase și ceva mai valide. Sunt foarte multe state de la nivelul UE care utilizează astfel de teste. Avem discuții aproape săptămânal cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor în care avem ocazia să împărtășim experiențe ale diverselor state europene vizavi de derularea acestor studii. Există state care au derulat studii deja și au diverse prevalențe, cum ar fi 4,5% în Franța, 5% în Spania. Vedem ce se întâmplă și în România. Dar obiectivul prioritar este să știm exact pe ce ne bazăm, care este prevalența infecției în populație pentru o mult mai bună pregătire pentru la toamnă când cu toții ne așteptăm la o eventuală creștere a numărului de cazuri și pregătirea sistemului sanitar este extrem de importantă”, explică Pistol.

De altfel, Pistol afirmă că, în prezent, există 75 de laboratoare unde sunt efectuate teste Real Time PCR pentru confirmarea cazurilor infectate cu SARS CoV2, iar numărul de teste realizate zilnic a crescut considerabil, de la 700-800 de teste pe zi, ajungând chiar și la 10.000 în anumite zile.

„Numai o parte din teste au fost pozitive. Rata de pozitivitate a fluctuat. Inițial a fost mai crescută, dar nu am depășit niciodată 10% din numărul de teste realizate ca rată de pozitivitate. Acum această rată de pozitivitate este și mai mică. De exemplu, ieri am avut aproximativ 3.000 de teste și doar un număr de 160 de cazuri. Avem la dispoziție foarte multe capacități de testare. Capacitatea de testare nu poate să crească de la sine. A durat puțin pentru că este nevoie și de pregătirea personalului. Nu în toate locațiile personalul era pregătit să efectueze teste de biologie moleculară așa cum este RT PCR și prin urmare, întotdeauna, noi, cel puțin, am rugat toate laboratoarele și pe colegii microbiologi să-și facă verificările și validările necesare pentru a nu exista niciun dubiu asupra rezultatelor de laborator pe care aceștia îl eliberează”, explică Pistol, susținând că se așteaptă la o creștere mai consistentă a numărului de cazuri în următoarele zile, până în toamnă ajungând la 20.000 de cazuri.

Conferința a fost deschisă de consilierul prezidențial pe probleme de sănătate, Loreta Păun, care a apreciat că România a gestionat într-un mod eficient criza pandemică, astfel că poate introduce în acest moment măsuri graduale de relaxare, însă autoritățile și populația trebuie să fie pregătite în orice moment pentru retragerea măsurilor de relaxare, în funcție de evoluția pandemiei.

"Responsabilitatea trece de la autorități la fiecare dintre noi. Contribuția fiecăruia contează ca să nu pierdem ce am câștigat cu atâta dificultate, cu mari sacrificii până în acest moment", a atenționat consilierul.

Corpul medical a acționat eficient și a dovedit profesionalism, iar în această situație de mare criză, provocată de coronavirus, România a făcut față în mod onorabil, înregistrând o rată de mortalitate sub 6%, a arătat la rândul său, în deschiderea Profit Health. forum, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan. El atenționează însă că măsurile de prevenție trebuie continuate, iar spitalele vor trebui organizate pentru a separa pacienții cu Covid-19, având în vedere că fenomenul epidemic nu va înceta complet într-un timp foarte scurt. După 1 iunie, Ministerul Sănătății va discuta posibilitatea testării la nivel național pentru identificarea populației cu anticorpi pentru coronavirus.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a lansat un anunț extrem de important, și anume că ministerul se află în plin proces de negociere cu Comisia Europeană pentru perioada de programare 2021-2027, cu scopul finalizării acestor negocieri până la sfârșitul anului, astfel încât, în premieră, un Program Operațional de Sănătate să fie aplicat efectiv, să fir lansate apeluri de proiecte și depuse proiecte  începând chiar cu 1 ianuarie 2021.

Finanțarea totală a programului este de 4,5 miliarde de euro, iar beneficiarii vor putea fi de la cabinete medicale individuale și laboratoare de analize până la unități sanitare care achiziționează echipamente medicale complexe.

viewscnt
Afla mai multe despre
farma
forum
vaccinare
coronavirus
teste
medicamente
producatori
masti
farmacii