Măștile din pânză sunt în continuare la fel de eficiente, chiar și în fața noilor mutații ale coronavirusului, deoarece modul de transmitere este același, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care nu intenționează să-și schimbe recomandările, notează AFP.
"Măștile din pânză, nechirurgicale, pot fi folosite de toate persoanele cu vârsta sub 60 de ani care nu au probleme speciale de sănătate", a spus directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS, Maria Van Kerkhove, scrie Agerpres.
"În zonele unde virusul circulă, trebuie purtate măști atunci când oamenii sunt înghesuiți și devine imposibil să stai la cel puțin un metru distanță unul de celălalt, precum și în camere cu ventilație slabă sau prost aerisite", a adăugat ea într-o conferință de presă.
UE a recomandat înlocuirea măștilor de protecție cu cele de un anumit model, tip FFP2, după ce numărul de infecții cu noua variantă, mai contagioasă, din Marea Britanie a fost detactată în tot mai multe state.
Germania și Austria au impus deja portul măștilor medicale (chirugicale sau FFP2) în magazine și mijloace de transport.
La rândul său, guvernul francez a cerut să nu mai fie utilizate unele măști textile printre care cele făcute acasă, considerând că nu filtrează suficient în fața apariției noilor mutații ale coronavirusului.
"Țãrile sunt libere sã ia mãsurile pe care le considerã necesare", a continuat Maria Van Kerkhove.
Or, chiar și cu mutații care pot fi mai contagioase, "nu avem nicio indicație sugerând cã modul de transmitere s-ar fi schimbat", a subliniat directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS.