OMS a transmis o informare despre o epidemie cu cauze necunoscute, dar cu mortalitate foarte mare, izbucnită într-o zonă izolată din Congo. Denumită generic “Boala X”, aceasta poate fi totuși provocată de un virus sau de o bacterie deja documentate, dar oamenii de știință încă nu au acces la mai multe informații.
Despre maladia din Congo se știe doar că se răspândește într-o zonă relativ izolată (Kwango) a Republicii Democrate Congo, în Africa Centrală, iar, până acum, din 406 cazuri raportate, 31 de persoane și-au pierdut viața. Afectează în special persoanele malnutrite și copiii și se manifestă cu febră, dureri de cap, tuse și dificultățile de respirație, urmate de anemie severă care necesită transfuzii de sânge, arată BiziDay.
OMS a transmis o informare pe 8 decembrie, precizând că nu este totuși o situație tocmai neobișnuită, cea în care o boală apare într-o zonă de pe planetă, dar medicii nu au acces la suficiente informații pentru a-și da seama dacă este vorba despre o maladie cunoscută, sau despre una nouă. În cazul bolii X, nici nu se știe cu certitudine dacă este vorba despre un virus sau despre o bacterie, dacă este o afecțiune hemoragică sau o boală respiratorie.
Totuși, medicul Beatrice Mahler, de la Institutul Marius Nasta, a avertizat, marți seara, că răspândirea “Bolii X”, în RD Congo ar fi trebuit să facă obiectul unei informări inclusiv din partea Ministerului Sănătății din România.
Beatrice Mahler mai arată că, prin mesajul său, nu vrea să creeze o stare de panică, ci să ducă la conștientizarea bolii și la protejarea oamenilor.
Unii specialiști consideră că boala ar putea fi una deja cunoscută, dar nu au determinat care: “Informații despre focare cu decese apar undeva în lume, de câteva ori pe an. Aproape toate se dovedesc a fi o infecție deja binecunoscută, cu consecințe globale limitate”, a declarat pentru DW epidemiologul Paul Hunter, de la Universitatea East Anglia. OMS nu exclude și un amestec de boli transmise de țânțari care să fi provocat mortalitatea din Congo.
CITEȘTE ȘI Numărul locuințelor finalizate, în scădereJake Dunning, specialist în boli infecțioase la Universitatea Oxford, spune că termenul de “boala X” nu definește bine situația din RD Congo: “Această descriere o folosim cu adevărat numai când există o boală infecțioasă cu potențial epidemic sau pandemic și un nou agent patogen a fost identificat. Acum, ar fi mai potrivit să spunem că avem de a face cu un eveniment de morbiditate și mortalitate nediagnosticat”.
Procesul de determinare exactă a cauzei va mai dura, pentru că mostrele prelevate trebuie trimise la alte laboratoare – cele din regiune pot testa doar agenți patogeni comuni.