Noua tulpină de coronavirus care se răspândește în Marea Britanie are mutații majore

Noua tulpină de coronavirus care se răspândește în Marea Britanie are mutații majore
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 dec 2020

Cercetătorii britanici încearcă să stabilească dacă răspândirea rapidă în sudul Angliei a noii variante de coronavirus care provoacă Covid-19 are legătură cu mutații majore detectate la tulpină, transmite Reuters.

Mutațiile includ schimbări ale proteinei cu ”țepi” pe care coronavirusul SARS-CoV-2 o folosește pentru a infecta celulele umane, a anunțat un grup de cercetători care urmăresc genetica virusului. Nu este clar dacă aceste mutații conduc la mai multe infecții, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență de 91,4%, potrivit unor noi date CITEȘTE ȘI Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență de 91,4%, potrivit unor noi date
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

”Au loc eforturi pentru a confirma dacă oricare dintre aceste mutații contribuie la transmiterea mai mare”, au spus cercetători din cadrul COVID-19 Genomics UK (COG-UK) Consortium, într-un comunicat.

Noua variantă, pe care cercetătorii britanici au numit-o “VUI – 202012/01”, include o mutație în regiunea genomului viral care codifică proteina cu țepi. În teorie, aceasta ar putea avea ca rezultat răspândirea mai ușoară între oameni a Covid-19.

Guvernul britanic a anunțat, luni, o creștere a noilor infecții, despre care a spus că ar putea fi parțial legată de noua variantă Restricțiile din Londra și alte zone cu număr mare de infecții au fost incluse în categoria cu cel mai ridicat nivel de restricții legate de Covid-19.

Începând cu 13 decembrie, au fost identificate 1.108 de cazuri de Covid-19 cu noua variantă, predominant în sudul și estul Angliei, a au anunțat autoritățile.

Dar, în prezent, nu există dovezi că varianta ar provoaca infecții severe cu Covid-19, sau că ar face vaccinurile mai puțin eficiente, au spus oamenii de știință.

”Ambele întrebări necesită studii suplimentare”, au spus cercetătorii COG-UK.

Mutațiile sau modificările genetice apar în mod natural la toate virusurile, inclusiv la SARS-CoV-2, pe măsură ce se reproduc și circulă în populațiile umane. În cazul SARS-CoV-2, aceste mutații se acumulează la o rată de aproximativ una până la două mutații pe lună la nivel global, potrivit specialiștilor în genetică ai COG-UK.

"Ca urmare a acestui proces continuu, multe mii de mutații au apărut deja în genomul SARS-CoV-2 de la apariția virusului, în 2019", au spus ei.

Majoritatea mutațiilor observate până acum nu au avut niciun efect aparent asupra virusului și doar o minoritate este susceptibilă să schimbe virusul într-un mod semnificativ - de exemplu, făcându-l mai capabil să infecteze oamenii, mai probabil să provoace boli severe, sau mai puțin sensibil la apărarea imună naturală sau indusă de vaccin.

Susan Hopkins, consilier medical, a declarat că ”nu este un fapt neașteptat ca virusul să evolueze și este important să observăm rapid orice modificare pentru a înțelege riscul potențial”. Ea a spus că noua variantă ”este detectată într-o geografie largă, mai ales în cazul în care este detectat un număr mai mare de cazuri”.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
mutatii