Comitetul științific care supervizează campania de vaccinare împotriva covid-19 în Regatul Unit (JCVI) a recomandat vineri limitarea vaccinării cu vaccinul AstraZeneca-Oxford la persoane în vârstă de peste 40 de ani, după semnalarea a 242 de cazuri de formare a unor cheaguri de sânge, relatează AFP.
JCVI - care subliniază că beneficiiile rămân mai importante decât riscurile - revine astfel asupra recomandării sale din aprilie în vederea limitării vaccinării la persoane în vârstă de peste 30 de ani, scrie News.ro.
Agenția britanică a medicamentului (MHRA) a anunțat vineri, într-o conferință de presă că a înregistrat 242 de cazuri de formare a unor cheaguri de sânge (tromboză) la persoane care s-au vaccinat cu vaccinul AstraZeneca-Oxford, în urma administrării a 28 de milioane de doze.
Directoarea MHRA June Raine a subliniat însă că beneficiile sunt mai importante decât riscurile în cazul unei ”mari majorități” a populației - mai ales la persoanele mai în vârstă, care se pot îmbolnăvi mai grav de covid-19.
Numeroase țări europene au suspendat vaccinarea cu vaccinul anglo-suedez sub o anumit vârstă, din cauza semnării formării unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin.
Agența Europeană a Medicamentului (EMA) stabilea în aprilie că aceste cheaguri de sânge sunt un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford, însă aprecia că raportul beneficii-riscuri rămâne ”pozitiv”.
În Regatul Unit, în afară de vaccinul AstraZeneca-Oxford se administrează vaccinurile anticovid Pfizer-BioNTech și Moderna.
Regatul a desfășurat una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare din lume.
Aproape 35 de milioane de persoane au fost vaccinate cu o doză de vaccin anticovid, iar peste 16 milioane au fost vaccinate cu două doze, de la începutul lui decembrie.
Adjunctul medicului-șef al Angliei, Jonathan Van-Tam, estimează că această recomandare nu ar urma să modifice obiectivul Guvernului de vaccinare cu prima doză de vaccin anticovid a tuturor adulților, până la sfârșitul lui iulie.