Acțiunile Novavax au crescut cu peste 100% în urma unui acord cu Sanofi pentru a comercializa vaccinul împotriva Covid-19 și a dezvolta vaccinuri combinate

Acțiunile Novavax au crescut cu peste 100% în urma unui acord cu Sanofi pentru a comercializa vaccinul împotriva Covid-19 și a dezvolta vaccinuri combinate
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mai 2024

Novavax a anunțat că a semnat un acord de mai multe miliarde de dolari cu producătorul francez de medicamente Sanofi, să comercializeze împreună vaccinul anti-Covid al companiei, începând de anul viitor, și să dezvolte vaccinuri combinate, pentru coronavirus și gripă, printre alte activități. Acțiunile Novavax au crescut cu peste 130% în urma informațiilor, față de închiderea din ziua anterioară, de 4,47 USD fiecare, potrivit CNBC.

Acordul de licență va permite Novavax să-și ridice avertismentul privind riscul de oprire a activităților, pe care l-a emis pentru prima dată în februarie 2023 din cauza îndoielilor cu privire la capacitatea sa de a continua să funcționeze, a declarat CEO-ul Novavax, John Jacobs, pentru CNBC, într-un interviu.

Urmărește-ne și pe Google News
Italia - 101 milioane de euro, câștigate cu un bilet de 2 euro CITEȘTE ȘI Italia - 101 milioane de euro, câștigate cu un bilet de 2 euro
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Acesta marchează un punct de cotitură pentru producătorul de vaccinuri și vaccinul său pe bază de proteine Covid, scrie News.ro.

Oficialii din domeniul sănătății consideră vaccinul ca o alternativă valoroasă pentru persoanele care nu doresc să se vaccineze cu vaccinurilep e bază de ARN mesager ale Pfizer și Moderna.

O parte a acordului permite Sanofi să utilizeze vaccinul Covid al Novavax și tehnologia emblematică pentru vaccin, adjuvantul Matrix-M, pentru a dezvolta noi produse de vaccin.

Sanofi va plăti Novavax o sumă în avans de 500 de milioane de dolari și alte plăți de până la 700 de milioane de dolari pentru dezvoltare, reglementare și etapele de lansare.

Novavax are, de asemenea, dreptul la plăți de redevențe pentru vânzările Sanofi ale vaccinului său pentru Covid și ale vaccinurilor combinate care vizează coronavirusul și gripa.

Novavax va primi, de asemenea, plăți suplimentare pentru lansare și vânzări de până la 200 de milioane de dolari, împreună cu redevențe, pentru fiecare produs dezvoltat de Sanofi cu adjuvantul Matrix-M.

Conform acordului, Sanofi va lua, de asemenea, un pachet de mai puțin de 5% din Novavax.

”Ajută cu adevărat afacerea noastră. Ne menține bine capitalizați, ne elimină îngrijorarea de ieșire din funcțiune, ne oferă șansa de a ne orienta mai mult strategia către ceea ce suntem cei mai buni – pentru a aduce valoare suplimentară tuturor părților interesate, inclusiv acționarilor noștri”, a declarat Jacobs pentru CNBC.

Acordul va ajuta, de asemenea, compania să își îndeplinească misiunea de îmbunătățire a sănătății publice globale cu platforma sa tehnologică pentru vaccinuri ”la un ritm și o scară pe care nu le-am fi putut face niciodată dacă am țineam totul pentru noi înșine”, din cauza lipsei de resurse, capital și domeniul de aplicare, a spus Jacobs.

Mallorca și Ibiza impun restricții privind consumul de alcool pe domeniul public. Mari amenzi pentru turiști și localnici CITEȘTE ȘI Mallorca și Ibiza impun restricții privind consumul de alcool pe domeniul public. Mari amenzi pentru turiști și localnici

Condițiile contractului

Novavax va conduce comercializarea vaccinului său Covid pentru restul acestui an și va transfera cea mai mare parte a acestei responsabilități către Sanofi în 2025.

Sanofi nu va coordona comercializarea în țările cu care Novavax are acorduri de parteneriat existente, inclusiv India, Japonia și Coreea de Sud, împreună cu țările cu acorduri avansate de cumpărare a vaccinului Covid de la companie.

Jacobs a spus că Sanofi, în calitate de mare companie farmaceutică, ar putea crește cota de piață și prezența vaccinului Novavax împotriva Covid, ceea ce va extinde accesul pacienților la vaccin.

Acordul permite, de asemenea, Sanofi să dezvolte produse care combină vaccinul antigripal sau alte vaccinuri interne cu vaccinul Covid al Novavax.

Sanofi poate folosi, de asemenea, adjuvantul Novavax Matrix-M pentru a dezvolta noi produse de vaccin.

În special, Sanofi va fi singurul responsabil pentru dezvoltarea și comercializarea oricăror vaccinuri combinate care conțin vaccinul său antigripal și vaccinul Novavax Covid.

”Prin acest acord cu un lider mondial precum Sanofi, nu numai în comercializare, ci și în dezvoltare, credem că acest lucru multiplică enorm oportunitatea de a produce mai multe vaccinuri noi, mult mai rapid”, a spus Jacobs.

Producătorul chinez de vehicule electrice Zeekr și-a stabilit prețul IPO la nivelul maxim CITEȘTE ȘI Producătorul chinez de vehicule electrice Zeekr și-a stabilit prețul IPO la nivelul maxim

În afara acordului, Novavax se așteaptă să înceapă un studiu în fază avansată asupra propriului vaccin combinat care vizează Covid și gripa și vaccinul său individual împotriva gripei mai târziu în acest an.

Anterior, Novavax a spus că acest studiu ar include doar vaccinul combinat.

”Acum, studiul nostru de fază a treia, pe care suntem pe cale să îl inițiem în a doua jumătate a acestui an, nu va avea doar un vaccin potențial autorizat, dacă reușim, ci va avea două”, a spus Jacob, remarcând că înțelegerea ”eliberează costuri” și ”deschide propria noastră conductă organică”.

viewscnt
Afla mai multe despre
novavax
covid-19