A cincea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech, de 87.750 doze, va sosi luni în România și apoi va fi distribuită în centrele de stocare din țară

A cincea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech, de 87.750 doze, va sosi luni în România și apoi va fi distribuită în centrele de stocare din țară
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 ian 2021

A cincea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech de 87.750 de doze va sosi luni în România pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara și apoi va fi distribuită către centrele de stocare din țară, transportul fiind asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră, a anunat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

„Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă. Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, fiind distribuite 87.750 de noi doze, după cum urmează:

Urmărește-ne și pe Google News

- Centrul Regional de Distribuție București: 33.930 doze;

Evenimente

8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

- Centrul Regional de Distribuție Brașov: 11.700 doze;

- Centrul Regional de Distribuție Cluj: 9.360 doze;

- Centrul Regional de Distribuție Constanța: 8.190 doze;

- Centrul Regional de Distribuție Craiova: 7.020 doze;

- Centrul Regional de Distribuție Iași: 10.530 doze;

- Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 7.020 doze.

STS: Peste 200.000 de persoane din etapa a a doua au fost programate pentru vaccinare CITEȘTE ȘI STS: Peste 200.000 de persoane din etapa a a doua au fost programate pentru vaccinare

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București”, arată CNCAV, într-un comunicat de presă remis duminică News.ro.

Sursa citată reamintește că vineri 15 ianuarie a debutat Etapa a doua a campaniei de vaccinare, destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum și personalului-cheie care desfășoară activități în domenii esențiale.

„În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, săptămânal, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare și adresa se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă. În ceea ce privește calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunțat revenirea la programul inițial de livrări către Uniunea Europeană începând cu săptămâna 25 ianuarie, cu cantități crescute începând cu săptămâna 15 februarie”, mai spune sursa menționată.

Pfizer a anunțat sâmbătă un „plan” care trebuie să-i permită să limiteze cu o săptămână întârzierile de livrări de vaccin contra COVID-19, în momentul în care Europa este îngrijorată că livrările de doze vor întârzia „trei, patru săptămâni”, conform AFP.

Grupul american Pfizer, asociat cu laboratorul german BioNTech, a avertizat vineri că nu va fi în măsură, până la începutul lui februarie, să furnizeze în țări din UE cantitățile săptămânale la care s-a angajat.

În ultimul lor comunicat, Pfizer și BioNTech au afirmat că fabrica din Puurs „va avea o reducere temporară a numărului de doze livrate săptămâna următoare”. 

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Andreea Moldovan, a afirmat că dacă România ar ajunge la 45.000 - 50.000 de persoane vaccinate pe zi s-ar ajunge la un ritm mai bun de acoperire vaccinală într-un timp corespunzător, precizând că acesta este de așa natură deoarece acestea au fost dozele alocate țării noastre.

„Știu situația stocurilor de vaccin, dar este o cifră întotdeauna trebuie interpretată și prin prisma rapelului care deja de duminică încolo începe să fie administrat. (...) Am primit până în prezent 450.000 de doze de vaccin. Am vaccinat 140.000 de oameni, la care dacă ne gândim la rapel ajungem la 280.000 de oameni. Avem o diferență de doze de vaccin care se distribuie, cel puțin zilnic sunt undeva între 40-50.000 de doze care pleacă de la comandamentul central, de la Cantacuzino, spre țară pentru a fi după aceea distribuite mai departe. Numărul de doze pe care îl avem poate să pară mare, dar el totdeauna trebuie evaluat prin prisma necesarului pentru că sunt doze care sunt atribuite în mod constantat. Ritmul de vaccinare este oarecum scăzut vizavi de aceste doze restante pentru că avem 15.000 -16.000 de vaccinați pe zi”, a afirmat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, duminică la Digi 24.

Ea a fost întrebată cum se poate face pentru creșterea ritmului vaccinării.

„Atât a fost doza alocată României, atât reușim să primim săptămâna din vaccinul Pfizer/Biontech care este primul vaccin care a fost acceptat. Ceea ce urmează acum este suplimentarea cu doze de Moderna, care sunt puține. Am primit ca țară undeva cred că până în 90.000 de doze, am primit ieri 14.000 de doze, dar sunt puține față de ceea ce am avea nevoie”, a explicat Andreea Moldovan.

Acesta a mai afirmat că dacă se va ajunge la aproximativ 50.000 de persoane vaccinate pe zi s-ar putea ajunge la un ritm de acoperire într-un timp corespunzător.

„Dacă am ajunge la 45.000 - 50.000 de persoane vaccinate pe zi am putea spune că ajungem la un ritm mai  bun de acoperire vaccinală într-un timp corespunzător însă să gândim că ritmul actual de vaccinare este de așa natură pentru că acestea sunt dozele care ne sunt alocate și care sunt disponibile. Se dorește ca ele să fie alocate într-un mod liniar, să nu existe discontinuități ale administrării vaccinului pe parcursul campaniei de vaccinare. Dacă am administra vaccin, ne-am opri câteva zile, am administra din nou, ar fi niște goluri care ar împieta foarte mult asupra cursivității și modalității desfășurării procesului de vaccinare”, a mai declarat Andreea Moldovan.

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccin
covid-19
pfizer