UPDATE Noii administratori ai Electrica vor avea mandate de 3 ani și 2.500 euro pe lună, plus bonusuri de până la 10.000 euro pe an

UPDATE Noii administratori ai Electrica vor avea mandate de 3 ani și 2.500 euro pe lună, plus bonusuri de până la 10.000 euro pe an
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 dec 2015

Membrii noului Consiliu de Administrație al Electrica SA, aleși în AGA de luni, vor avea mandate de 3 ani de la data AGA și remunerații lunare brute de 2.500 de euro pe lună, plus bonusuri anuale brute de performanță de până la 10.000 de euro.

"Electrica, prin prezenta, informează că durata mandatului membrilor Consiliului de Administrație este stabilită prin lege la 3 ani de la data AGOA, iar remunerația cuvenită administratorilor pentru acest mandat este cea stabilită de adunarea generală ordinară a acționarilor Electrica din data de 22 septembrie 2014, având în vedere că faptul că ele nu au fost prezente pe ordinea de zi a AGOA (de luni – n.r.)", se arată într-o informare a companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

La AGA din 22 septembrie 2014, remunerația membrilor CA a fost stabilită la suma fixă brută lunară de 2.500 de euro, plus un bonus de performanță brut anual care poate merge până la 10.000 de euro. Obiectivele de performanță în funcție de gradul de realizare al cărora se acordă acest bonus se stabilesc de către Comitetul de Nominalizare și Remunerare, care este format din membri ai Consiliului de Administrație al Electrica SA.

În urma votului AGA, din vechiul CA al Electrica SA și-au păstrat funcțiile Arielle Malard de Rotschild, Cristian Bușu, Michael Boersma și Ioana Alina Drăgan, iar numele noi intrate în Consiliu sunt Corina Georgeta Popescu, șefa departamentului de energie electrică (Energy Assets) din cadrul OMV Petrom și proaspăt numită secretar de stat la Ministerul Energiei, Pedro Mielgo Alvez, președintele neexecutiv al Madrilena Red de Gas, și Bogdan George Iliescu, director executiv la BRD. Victor Cionga, fostul președinte al Consiliului de Administrație, nu a reușit să adune suficiente voturi din partea acționarilor la pentru a-și păstra postul de administrator al companiei.

Într-un document de recomandări, elaborat de fostul CA al Electrica cu susținerea BERD și prezentat acționarilor înainte de AGA, se afirma că noul Consiliu"ar fi bine sa aibă o componență mixtă și echilibrată în ceea ce privește genul, vârsta, etnia, precum și in ceea ce privește experiența profesională, asigurând o diversitate a expertizei și experiențelor". De asemenea, în documentul citat se menționa că este nevoie și de administratori cu contacte foarte bune în lumea politică, "capabili să deschidă uși".

Electrica SA a raportat o creștere cu 27% a profitului net în primele 9 luni din 2015, la 428,18 milioane lei. Veniturile totale companiei au crescut cu 8,4%, la 3,96 miliarde lei, iar cheltuielile operaționale ale companiei au avansat cu 9%, la 3,63 miliarde lei. La 30 septembrie 2015, Electrica deținea cash, titluri de stat, certificate de trezorerie și depozite bancare în sumă totală de 2,78 miliarde lei, respectiv circa 624 milioane euro.

În mandatul fostului ministru al Energiei, Andrei Gerea, între minister și CA-ul Electrica SA, din care făcea parte și actualul ministru Victor Vlad Grigorescu, a apărut și s-a acutizat un conflict fățiș, purtat în public.

Astfel, ambele părți și-au adus acuzații grave. Ministerul a susținut că CA-ul Electrica SA a redus masiv investițiile în întreținerea rețelelor de distribuție, în dauna clienților, și că membrii Consiliului au vrut să-și majoreze indemnizațiile de la 2.000 la 3.000 euro pe lună, majorare neacceptată de minister.

În replică, Consiliul de Administrație, sprijinit de mai multe ONG-uri, a afirmat că Ministerul Energiei, condus atunci de membrul ALDE Andrei Gerea, vrea să subordoneze politic compania, să îi schimbe pe membrii actualului CA și să controleze numirile în funcții și cheltuielile filialelor regionale de distribuție. 

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
ministerul energiei
remuneratii ca electrica