Unitatea 2 de la Cernavodă funcționează la jumătate din capacitate, după ce Unitatea 1 a fost oprită

Unitatea 2 de la Cernavodă funcționează la jumătate din capacitate, după ce Unitatea 1 a fost oprită
scris 25 mar 2018

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunțat duminică seara că puterea Unității 2 a centralei va fi redusă la 55% (aproximativ 300 MW), după ce în urmă cu câteva ore societatea a informat că a oprit controlat Unitatea 1 din cauza unei defecțiuni.

”Reducerea de putere a Unității 2 CNE Cernavodă este cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei. Reducerea de putere până la 55% este necesară în vederea opririi echipamentului pentru reparații”, a anunțat compania, printr-un comunicat, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavodă va fi conectată la Sistemul Energetic Național și va funcționa la o putere de 300 MW.

CE Hunedoara și sistemul energetic național se salvează reciproc: vânzări garantate de energie de rezervă până în 2020 pentru Valea Jiului CITEȘTE ȘI CE Hunedoara și sistemul energetic național se salvează reciproc: vânzări garantate de energie de rezervă până în 2020 pentru Valea Jiului

”Unitatea 2 CNE Cernavoda va reatinge puterea nominală după efectuarea lucrărilor de remediere și înlocuirea echipamentului, durata preconizată a reducerii de putere fiind de circa 16 ore până la atingerea puterii nominale”, mai spun oficialii SNN.

Aceștia subliniază că reducerea de putere a Unității 2 și lucrările de remediere nu vor avea impact advers asupra personalului, populației și mediului înconjurător, acestea fiind realizate în funcție de specificațiile și procedurile centralei.

De asemenea, reactorul 1 a fost oprit.

”Nuclearelectrica anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost oprită controlat în dimineața zilei de 25 martie 2018, ora 09:20. Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavoda a fost determinată de apariția unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar acționarea în conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate”, se arată într-un alt comunicat.

Unii văd totuși profit: O mină de mangan de lângă Vatra Dornei, băgată în faliment de stat, dar cumpărată de o companie slovacă pentru sub 1 milion de euro. Cumpărătorul spune că și-a asigurat acum mangan pe minimum 20 de ani CITEȘTE ȘI Unii văd totuși profit: O mină de mangan de lângă Vatra Dornei, băgată în faliment de stat, dar cumpărată de o companie slovacă pentru sub 1 milion de euro. Cumpărătorul spune că și-a asigurat acum mangan pe minimum 20 de ani

Specialiștii centralei analizează cauza, iar Unitatea 1 va fi repornită imediat ce lucrările de remediere vor fi finalizate, potrivit companiei.

”Estimăm că oprirea va avea o durată de aproximativ 48 de ore. Lucrările de remediere nu vor avea niciun impact advers asupra personalului, populației și mediului înconjurător, acestea realizându-se în conformitate cu procedurile specifice ale centralei”, se arată în comunicat.

Nuclearelectrica a raportat pentru anul trecut un profit net de 303 milioane lei, mai mare cu 172% față de anul anterior.

Veniturile din exploatare au urcat cu 15% anul trecut, la 1,93 miliarde lei.

Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării.

 

Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participație de 82,49%.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
unitate
capacitate
oprire
controlat
cernavoda