David Wright, unul dintre cei 5 lideri cu putere de decizie ai Comisiei de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission - NRC), instituția independentă care are prerogativa legală de a evalua și de a certifica din punct de vedere al siguranței noile tehnologii din domeniu precum mini-reactoarele nucleare pe care compania americană NuScale vrea să le vândă României, vine săptămâna aceasta la București pentru un workskop chiar pe tema reactoarelor modulare mici (SMR), la care participă numeroase nume cu greutate din industrie și din rândul autorităților, inclusiv secretarul adjunct al Energiei din Administrația Biden, David Turk, ministrul român al Energiei Virgil Popescu, precum și directorii generali ai NuScale și Nuclearelectrica.
La workshop va participa și Cantemir Ciurea-Ercău, președintele instituției omoloage NRC din România, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN). Detalii despre workshop, care este organizat de Agenția de Comerț și Dezvoltare a SUA, aici.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cadrul evenimentului, care va avea loc marți și miercuri, reprezentanții Guvernelor României și Statelor Unite vor semna un "plan de lucru" privind implementarea SMR în România. Executivul de la București a inclus proiectul NuScale din România pe lista investițiilor energetice finanțabile prin intermediul așa-numitului Fond de Modernizare al UE, alimentat cu bani din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2).
În această dimineață, premierul Nicolae Ciucă va avea o întrevedere la Palatul Victoria cu secretarul adjunct pentru Energie de la Washington, David Turk.
NuScale, controlată majoritar de către conglomeratul industrial texan Fluor Corp. și care a semnat în noiembrie anul trecut un acord cu Nuclearelectrica (SNN), operatorul de stat al centralei nucleare Cernavodă, în baza căruia România ar putea dezvolta prima centrală bazată pe reactoare nucleare modulare mici din Europa, a anunțat recent că procesul de fabricare a componentelor reactoarelor va începe anul acesta.
CITEȘTE ȘI FOTO Pictorul român Adrian Ghenie, nou RECORD personalPe 3 mai, NuScale s-a listat la bursa americană Nasdaq, prin fuziune cu un vehicul juridic aflat deja la cota acesteia, Spring Valley Acquisition Corp., sponsorizat de fondul de investiții Pearl Energy din Dallas. Prospectul de listare menționează că tehnologia NuScale va fi livrată în România cel mai devreme în 2027, preconizându-se instalarea unei centrale cu 6 module care să înceapă operarea comercială în 2028.
"Primul pas pe care va trebui să îl facem în privința certificării este să elaborăm un proiect integral de acest tip pentru unul dintre amplasamentele avute în vedere, iar apoi să parcurgem procesul de autorizare a acelui proiect. Certificarea din partea NRC ajută mult în această privință, iar instituția de reglementare (din România – n.r.) va analiza și evalua designul final de detaliu pentru acea centrală individuală. Certificarea de design emisă de NRC ajută mult la această evaluare. În același timp, trebuie să menționez că, România fiind membră a Uniunii Europene, vom trimite o notificare oficială Comisiei Europene cu privire la proiect, conform Tratatului Euratom, în termenul prevăzut de legislația în vigoare. Vom respecta toate standardele de reglementare", declara în noiembrie anul trecut directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, după ceremonia de semnare a acordului SNN-NuScale.
CITEȘTE ȘI VIDEO O fabrică de bere finlandeză a lansat o nouă bere pentru a sărbători cererea Helsinkiului de aderare la NATO. Peste 2.000 de beri vândute pe ziLa rândul său, CEO-ul NuScale, John Hopkins, spunea cu aceeași ocazie că certificarea din partea NRC este recunoscută în multe părți ale lumii ca fiind extrem de exigentă. "De exemplu, NuScale este în curs de certificare a tehnologiei sale și în Canada, iar instituția de reglementare canadiană și NRC au un acord privind schimbul de informații și date. Consider că, pe măsură ce ne dezvoltăm pe plan global, instituțiile de reglementare ar trebui să colaboreze mai mult între ele, deși oamenilor nu le place termenul <armonizare> (a standardelor și reglementărilor – n.r.). Acest lucru ar accelera procedurile de certificare. Am discutat deja cu reglementatorul din România despre proiectul nostru", a spus Hopkins.
Potrivit CNCAN, la finalul lunii iulie 2021, șeful instituției, Cantemir Ciurea-Ercău, a primit vizita unei delegații a Departamentului pentru Energie al SUA, condusă de Kathryn Huff, secretar asistent pentru energie nucleară, în cadrul căreia s-a discutat și despre "abordarea organismului de reglementare în ceea ce privește autorizarea reactoarelor modulare mici". Discuția a avut loc în contextul Acordului între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, care prevede că cele două părți semnatare vor coopera inclusiv în ceea ce privește "explorarea dezvoltării și implementării tehnologiilor pentru reactoarele modulare mici și pentru reactoare avansate". De asemenea, în iunie anul trecut, CNCAN a introdus reactoarele modulare și în proiectul noii Strategii naționale de Securitate și Siguranță Nucleară. În noua formulare vizată de instituție, Strategia se va aplica la "centrale nuclearoelectrice, inclusiv cele echipate cu reactoare modulare".
CITEȘTE ȘI BNR se așteaptă la o creștere moderată a salariilor în mediul privat în acest an, cu presiune în unele domeniiMini-reactorul nuclear modular pe care compania americană NuScale vrea să-l vândă României a primit certificare de proiectare și design din partea NRC în 2020 cu 17 exceptări de la normele de licențiere în vigoare, scria Bloomberg în februarie, într-o analiză în care erau citați reprezentanți ai industriei nucleare care susțineau că instituțiile de reglementare de profil nu înțeleg noile tehnologii inovative din domeniu și sunt incapabile să le evalueze.
De asemenea, Reuters a relatat recent o plângere formulată de John Ma, un inginer al NRC, pe tema certificării designului mini-reactorului, acesta scriind într-o opinie profesională separată că designul clădirii care va încapsula unitățile reactorului și bazinul de combustibil nuclear uzat nu ar prezenta asigurări suficiente că aceasta va putea rezista la cel mai mare cutremur luat în considerare fără să se prăbușească și, în plus, ar putea fi vulnerabilă și la seisme mai mici.