Un proiect Transelectrica finanțat din bani europeni și menit să ″facă loc″ în Dobrogea pentru sute de MW suplimentari de regenerabile s-a scumpit cu 30%

Un proiect Transelectrica finanțat din bani europeni și menit să ″facă loc″ în Dobrogea pentru sute de MW suplimentari de regenerabile s-a scumpit cu 30%
scris 19 iun 2023

Un proiect de investiții al operatorului sistemului energetic național, Transelectrica, finanțat din Fondul de Modernizare al UE și menit să întărească rețeaua națională de transport de electricitate astfel încât să devină posibilă racordarea de centrale de producție de energie regenerabilă noi cu putere instalată cumulată de sute de MW în regiunea Dobrogea, s-a scumpit cu 30%, relevă date analizate de Profit.ro.

Actualizarea costurilor proiectului Transelectrica de construire a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Constanța Nord – Medgidia Sud a fost deja avizată.

Urmărește-ne și pe Google News
LEGE Nouă sancțiune în Codul Penal: Închisoare de până la 3 ani pentru difuzarea fără consimțământ a imaginii intime a unei persoane, nude sau făcând sex CITEȘTE ȘI LEGE Nouă sancțiune în Codul Penal: Închisoare de până la 3 ani pentru difuzarea fără consimțământ a imaginii intime a unei persoane, nude sau făcând sex

Cifra stabilită inițial în 2021, de 110,81 milioane lei plus TVA, a fost majorată cu 30%, la aproape 144,5 milioane lei plus TVA.

Din total, partea de construcții-montaj a fost reevaluată cu aproape 36%, de la 61,81 milioane lei plus TVA la 84 milioane lei plus TVA.

Undelucram.ro atrage 1 milion de euro de la investitori, printre care Sofia Angels Ventures, și vizează extinderea în piețe noi din Asia CITEȘTE ȘI Undelucram.ro atrage 1 milion de euro de la investitori, printre care Sofia Angels Ventures, și vizează extinderea în piețe noi din Asia

Proiectul presupune construirea a 35,35 de kilometri de linie electrică aeriană și a 2 kilometri de linie electrică subterană, precum și extinderea stațiilor Constanța Nord și Medgidia Sud. Termenul de finalizare este 2024.

Noua linie electrică va permite integrarea unei producții suplimentare de energie din surse regenerabile de circa 685 MW în zona Dobrogea, contribuind la securitatea, flexibilitatea și adecvanța Sistemului Energetic Național (SEN), și va asigura o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 16.000 de tone pe an, conform autorităților.

FOTO Un nou hotel Hampton by Hilton în România CITEȘTE ȘI FOTO Un nou hotel Hampton by Hilton în România

În decembrie 2021, proiectul Constanța Nord – Medgidia Sud al Transelectrica a primit o finanțare de aproape 23 milioane euro din Fondul de Modernizare al UE, alimentat cu bani din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pe care emitenții sunt obligați să le achiziționeze.

În Dobrogea s-a ″înghesuit″ o bună parte din producția de energie a României, regiunea găzduind centrala nucleară Cernavodă și atrăgând ca un magnet investitorii în eoliene, grație calității energetice a vântului.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica investiții
producție energie dobrogea
energie eoliană dobrogea
întărire rețea electrică integrare regenerabile