Fii omului de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, care controlează constructorul UMB, implicat în mai multe proiecte de autostrăzi în România, preiau Total Gaz Industrie, firmă aflată în insolvență cu datorii de peste 230 milioane de lei, și propun un plan de reorganizare.
În luna aprilie 2024, Alexandru Teodor și Petru Răzvan Umbrărescu au preluat controlul asupra Total Gaz Industrie SRL Iași, consolidându-și astfel influența în sectorul energetic din România. Această mutare strategică marchează un pas important în expansiunea UMB Grup, arată NewsMoldova.
Total Gaz Industrie: Un jucător major în industria energetică
Înființată în 1994 de omul de afaceri Ioan Pârău, Total Gaz Industrie a evoluat rapid pentru a deveni un lider național în producția de stații de reglare și măsurare de gaz. Compania furnizează echipamente esențiale pentru extracția, tratarea, transportul și distribuția gazelor naturale, inclusiv regulatoare de presiune, stații de reglare-măsurare și predare, stații de uscare a gazelor, robinete, dispozitive de blocare, supape de descărcare, odorizatoare pentru gaze, arzătoare și filtre.
În 2019, Total Gaz Industrie a raportat venituri de peste 86 milioane de lei și avea peste 200 de angajați. Cu toate acestea, în 2020, compania a intrat în insolvență, acumulând datorii ce depășeau 230 milioane de lei, arată sursa citată.
Preluarea și Planul de Reorganizare
În aprilie 2024, Alexandru Teodor și Petru Răzvan Umbrărescu au achiziționat peste 50% din valoarea creanțelor Total Gaz Industrie pentru aproximativ 8 milioane de euro, obținând astfel controlul asupra companiei și dreptul de a propune și implementa un nou plan de reorganizare. Alexandru Teodor Umbrărescu a depus un plan de reorganizare care a fost confirmat recent de judecătorul-sindic al Tribunalului Iași.
Planul de reorganizare aprobat include măsuri strategice esențiale pentru redresarea companiei, printre care:
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Alte sute de blocuri din București rămân fără apă caldă-Împrumut Rambursabil: Alexandru Teodor Umbrărescu propune un împrumut rambursabil de 2 milioane lei pentru a asigura continuitatea operațiunilor și a acoperi necesitățile curente ale companiei, facilitând astfel stabilizarea financiară.
- Investiții în Capital de Lucru: Planul prevede investiții semnificative în capitalul de lucru al companiei, inclusiv dezvoltarea de noi linii de producție și tehnologii avansate, menite să îmbunătățească eficiența și competitivitatea Total Gaz.
- Păstrarea Locurilor de Muncă: Se preconizează menținerea majorității locurilor de muncă existente, reflectând angajamentul fraților Umbrărescu față de stabilitatea și continuitatea în cadrul companiei.
- Supravegherea Administratorului Judiciar: Activitatea companiei va continua sub supravegherea unui administrator judiciar, conform planului confirmat de tribunal, pentru a asigura conformitatea cu măsurile de reorganizare și pentru a gestiona eficient redresarea financiară.
CITEȘTE ȘI UE și-a redus puternic estimările privind producția de porumb din România, care anterior concura cu Franța pentru titlul de cel mai mare producător de porumb
Aspecte Controversate
Noul plan de reorganizare a fost votat de majoritatea creditorilor, cu excepția câtorva, printre care și statul român, reprezentat de Ministerul de Finanțe. „Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași votează împotriva Planului de reorganizare modificat propus de Umbrărescu Alexandru Teodor, având în vedere voturile exprimate anterior acestei modificări, analiza efectuată și punctul de vedere al organului fiscal în a cărui administrare sunt creanțele debitoarei”, a declarat administratorul judiciar în raportul său recent publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență, conform sursei citate.
Valoarea de piață a patrimoniului societății este estimată la 111,8 milioane lei, iar valoarea de lichidare la 59,5 milioane lei. Frații Umbrărescu au investit deja 8 milioane de euro și dețin jumătate din creanțele garantate.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom își face parc fotovoltaic la rafinăria Petrobrazi. Compania avansează cu avizarea proiectelor de producție de combustibili și hidrogen verziTotal Gaz deține patente unice pentru echipamente esențiale în acest domeniu și a încheiat deja contracte cu comune din județul Iași și alte județe ale Moldovei.
Noul plan de reorganizare prevede, de asemenea, că investițiile realizate de terți în companie vor fi convertite în acțiuni.