The Guardian: Bolton exercită presiuni ca SUA să se retragă din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF)

The Guardian: Bolton exercită presiuni ca SUA să se retragă din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF)
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 oct 2018

John Bolton exercită presiuni ca Trump să retragă Statele Unite din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF), încheiat cu Rusia în 1987, în timpul Războiului Rece, în pofida opoziției altor membri ai administrației și unor aliați, potrivit unor surse la curent cu acest demers, dezvăluie The Guardian.

Bolton, al treilea consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump de la instalarea sa Casa Albă, a recomandat retragerea Washingtonului din INF, de încălcarea căruia Rusia este acuzată prin dezvoltarea unei noi rachete de croazieră, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

O eventuală retragere - care ar marca o cotitură în plitoca americană în domeniul controlului armamentului - nu a fost aprobară încă de Cabinet, iar Pentagonul și Departamentul de Stat se opun. O reuniune programată la începutul acestei săptămâni, luni, la Casa Albă, în vederea discutării acestei propuneri, a fost amânată.

Consumatorii rămași pe piața reglementată au achitat facturi la curent mai mari cu 20% față de anul trecut. Bucureștenii plătesc cel mai redus preț pe MWh. Ce se va întâmpla cu prețurile va fi anunțat la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI Consumatorii rămași pe piața reglementată au achitat facturi la curent mai mari cu 20% față de anul trecut. Bucureștenii plătesc cel mai redus preț pe MWh. Ce se va întâmpla cu prețurile va fi anunțat la Profit Energy.forum

Tratatul are un termen în Congres la începutul anului viitor. Potrivit unui amendament la bugetul apărării pe 2019, președintele urmează să informeze Senatul, până la 15 ianuarie, dacă Rusia ”încalcă material” tratatul și dacă INF rămâne constrângător juridic pentru Statele Unite.

Bolton - care s-a opus în toată cariera sa controlului armamentului - încearcă să schimbe rolul consilierului pe probleme de securitate națională de mediator între agenții cu cel de motor al unei schimbări radicale la Casa Albă.

Foști oficiali americani declară că Bolton blochează negocieri în vederea prelungirii Tratatului New Start din 2010 cu Rusia privind limitarea numărului de focoase nucleare strategice desfășurate și a sistemelor pe care sunt instalate. Tratatul urmează să expire în 2021, iar Moscova și-a semnalat intenția de a-l prelungi, însă Bolton se opune reluării unui dialog americano-rus pe tema stabilității stategice în domeniul controlului armamentului.

Statele Unite și-au informat, săptămâna aceasta, aliații europeni cu privire la această propunere, care i-a alarmat pe britanici, care consideră INF un pilon în controlul armamentului. Tratatul a marcat sfârșitul unei înfruntări nucleare în Europa, în anii '80, implicând rachete de croazieră americane de tip Pershing și rachete cu rază medie de acțiune sovietice de tip SS-20.

Statele Unite acuză Rusia de încălcarea tratatului prin dezvoltarea și desfășurarea unei rachete de croazieră cu lansare de sol - de tip 9M729. Moscova insistă că această rachetă nu încalcă prevederile INF și acuză la rândul ei că un sistem american de apărare antirachetă destășurat în Europa de Est pentru a contracara amenințarea nucleară iraniană poate fi adaptat să lanseze rachete ofensive cu rază medie de acțiune către Rusia.

”În două administrații, Statele Unite și aliații noștri europeni au încercat să determine Rusia să se întoarcă la o conformitate deplină și verificabilă a INF. În pofida obiecțiilor noastre, Rusia continuă să producă și să desfășoare rachete de croazieră interzise, ignorând îndemnuri la transparență”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul administrației, întrebat de părere are despre viitorul INF.

”Statele Unite au început să-și informeze aliații cu privire la o eventuală retragere din tratat. Însă nu cred că a existat vreun proces (în acest sens) între agenții, în administrație”, a declarat Jon Wolfsthal, un fost director însărcinat cu neproliferarea și controlul armamentului la Consiliul Național american de Securitate (NSC).

O analiză a ”posturii” nucleare a administrației Trump, publicată în februarie, îndemna la o cercetare a rachetelor cu rază medie de acțiune americane cu lansare de sol, cu scopul de a exercita astfel presiuni asupra Moscovei să revină la respectarea INF. Însă nu prevedea o părăsirea a tratatului.

Această evaluare a fost realizată înainte de instalarea lui Bolton la Casa Albă și vizează, în prezent, să consolideze poziția administrației în domeniul nuclear. Bolton l-a adus în vară, la Casa Albă, pe Tim Morrison, alt susținător al liniei dure în domeniul controlului armamentului, un fost director al politicii republicane în cadrul Comisiei Forțelor armate în Camera Reprezentanților, iar amândoi au luat inițiative în probleme de controlul armamentului separat de Departamentul de Stat.

Planuri provizorii în vederea reluării unor negocieri în domeniul stabilității strategice au fost întocmite în septembrie, din partea americană de către Andrea Thompson, subsecretarul de Stat însărcinat cu controlul armamentului, și adjunctul ministrului rus Serghei Riabkov.

La întâlnirea lui Bolton cu omologul său Nikolai Patrușev în august, la Geneva, urma să se dea undă verde acestor negocieri, însă Bolton le-ar fi blocat. El urmează să efectueze săptămâna viitoare o vizită la Moscova, unde se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit Kremlinului.

Bolton ar urma să-i informeze pe conducătorii ruși de intenția administrației americane de a ieși din INF, scria în ediția de joi The New York Times (NYT). Potrivit tratatului, retragerea durează șase luni.

Putin a părut să sugereze joi, la Soci, că Rusia ar adopta o politică a ”nerecurgerii prima” la armamentul nuclear.

”Noi nu avem vreun concept de atac preventiv”, a declarat el. ”Ne așteptăm la o lovitură nucleară, dar nu vom folosi primii” arma nucleară, a spus el.

Miniștii Apărării din statele membre NATO reuniți luna aceasta la Bruxelles, subliniau  în comunicatul final că INF ”a fost crucial în securitatea euroatlantică și rămânem deplin angajați în menținerea acestui tratat istoric privind controlul armamentului”.

Însă secretarul american al Apărării James Mattis a insistat că Washingtonul menține pe masă toate opțiunile în răspunsul la încălcări ruse.

”Discuțiile noastre aici au vizat să ne asigurăm că răspundem tuturor întrebărilor națiunilor, să examinăm ce opțiuni avem și să ne asigurăm că toate națiunile m-au informat înainte să mă dus la discuții la Washington”, declara Mattis. ”Aceasta va fi o decizie pe care președintele o va lua, bineînțeles, împreună cu aliații și vom porni de acolo”.

Apărărtorii controlului armamentului avertizează că o abandonare a INF este prematură înaintea unor negocieri detaliate între specialiști americani și ruși pe tema rezolvării disputei cu privire la respectarea tratatului. Ei avertizează că ea ar reprezenta o victorie a propagandei ruse.

Experți în controlul armamentului ar fi pregătiți la un compromis în vederea salvării INF, în cadrul unor noi negocieri informale, apreciză un fost oficial în domeniul controlului armamentului de la Departamentul de Stat, Alexandra Bell, în prezent la Centrul pentru controlul armamentului și neproliferării.

”Ar trebui să fii capabil să ajungi undeva cu rușii, dar Boltin nu pare interesat”, apreciază Bell.

”Decizia unei retrageri americane a fost luată în NSC, iar ei încearcă să convingă alte părți ale administrației. Trump nu a luat încă o decizie oficială”, a declarat directorul proiectului de informare nucleară Federația oamenilor de știință americani Hans Kristensen. ”Asta nu servește la altceva decât la o nouă escaladare nucleară cu Rusia”, consideră el.

”Ar fi un obiectiv dezastruos pentru Statele Unite să se retragă în timp ce Rusia se află în situație de nonconformare de ceva timp. Asta va permite Rusiei să-și extindă micul și relativ neînsemnatul arsenal de rachete cu rază medie de acțiune cu lansare de la sol”, avertizează conducătorul Asociației Controlului Armamentului, cu sediul la Washington, Daryl Kimball.

viewscnt
Afla mai multe despre
bolton
sua
inf