Surpriză: Grupul bulgar Eurohold vrea activele CEZ din România

Surpriză: Grupul bulgar Eurohold vrea activele CEZ din România
scris 14 oct 2019

Eurohold Bulgaria, cea mai mare companie listată la bursă din țara vecină, prezentă pe piața românească prin intermediul asigurătorului Euroins, este interesată de preluarea activelor CEZ din România. Ar fi a doua tranzacție a bulgarilor în sectorul energiei, după acordul din vară pentru preluarea subsidiarelor CEZ din Bulgaria, în schimbul a 335 de milioane de euro.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Eurohold este interesată de cumpărarea activelor CEZ din România în contextul în care vrea să se extindă pe segmentul distribuției de energie electrică, spune Asen Hristov, președintele Consiliului de Supraveghere al Eurohold.

Urmărește-ne și pe Google News

În luna iunie, Eurohold a ajuns la un acord privind achiziția operațiunilor bulgare ale grupului ceh de energie și utilități CEZ, într-o tranzacție de 335 milioane de euro. Acordul este analizat de autoritățile antitrust din țara vecină.

Statul a lansat demontarea \ CITEȘTE ȘI Statul a lansat demontarea "ficțiunilor" din sistemul energetic românesc. ANRE a șters din statistici capacități de producție indisponibile de peste 400 MW

Acordul cu CEZ Bulgaria este “doar unul dintre multele din regiune la care lucrează în prezent Eurohold”, a declarat Hristov pentru SeeNews.

CEZ a lansat oficial procesul de vânzare a activelor pe care le deține în România luna trecută, publicând și un anunț detaliat dedicat potențialilor investitori interesați, în Financial Times.

Profit.ro a relatat recent că Hidroelectrica cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de statul român prin Ministerul Energiei cu 80% din acțiuni, este interesat de preluarea de active deținute pe piața locală atât de CEZ, cât și de grupul italian Enel.

Potrivit reprezentanților CEZ, peste 20 de companii și-au exprimat interesul pentru preluarea subsidiarelor românești scoase la vânzare, respectiv Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România.

România plătește cel mai mare preț din Europa pe gazele importate din Rusia: cu 6 euro/MWh peste cel achitat de Ungaria. Detalii - la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI România plătește cel mai mare preț din Europa pe gazele importate din Rusia: cu 6 euro/MWh peste cel achitat de Ungaria. Detalii - la Profit Energy.forum

Grupul CEZ se numără printre principalii lideri de utilități integrate din România. Acesta deține una dintre cele mai mari companii de distribuție de energie (1,4 milioane portofoliu de clienți, 6 826 GWh de energie electrică livrată în 2018), cel mai mare parc eolian onshore din Europa, situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW, producție de 1 105 GWh în 2018), sistemul hidroelectric din Reșița format din patru lacuri de acumulare și patru microhidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total, producție de 83 GWh în 2018) și furnizarea de energie electrică și gaze către clienții finali (vânzări de 3 425 GWh în 2018).

Fondat în 1995, grupul bulgar Eurohold deține operațiuni concentrate în principal în domeniile servicii financiare nonbancare, leasing și vânzări auto și asigurări generale. Pe lângă Bulgaria, grupul este activ pe piețele din România, Grecia, Georgia, Polonia, Ucraina, Italia și Spania.

Eurohold a intrat în România în 2007, prin achiziția companiei Asitrans Asigurări (în prezent Euroins România), prima incursiune a bulgarilor pe piețele internaționale.

În prima parte a acestui an, grupul bulgar a ajuns la un acord pentru preluarea subsidiarelor asigurătorului german ERGO din România, Cehia și Belarus, operațiune anunțată de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurohold bulgaria
cez
active cez romania
vanzare
euroins romania
distributie energie electrica