Singurul producător român de gaze insolvent - pierderi mai mult decât duble

Singurul producător român de gaze insolvent - pierderi mai mult decât duble
scris 11 iun 2023

Amromco Energy, care a fost până anul trecut cel de-al treilea producător de gaze naturale din România ca volum de extracție, după giganții Romgaz și OMV Petrom, companie aflată în insolvență, a înregistrat în 2022 pierderi mai mult decât duble comparativ cu cele din anul anterior, potrivit datelor raportate Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Veniturile producătorului controlat de traderul elvețian de mărfuri și energie Mercuria au crescut cu circa 42% anul trecut, de la 79,06 la 112,4 milioane lei, ca urmare a scumpirilor galopante de pe piețele angro.

Urmărește-ne și pe Google News
Sindicaliștii de la metrou spun că sunt îndeplinite condițiile declanșării conflictului colectiv de muncă: Se poate ajunge la greva generală CITEȘTE ȘI Sindicaliștii de la metrou spun că sunt îndeplinite condițiile declanșării conflictului colectiv de muncă: Se poate ajunge la greva generală
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În schimb, pierderile Amromco Energy au fost de peste 2,5 ori mai mari față de cele din 2021, adâncindu-se de la 69,78 la 177,21 milioane lei. În 2020, compania obținuse profit net de 10,6 milioane lei, la venituri totale de peste 113 milioane lei.

Cota Amromco din producția națională de gaze naturale a scăzut în timp de la 2,24% în 2020 la puțin sub 1% în 2021 și în cele din urmă la 0,59% în 2022, conform datelor ANRE.

Exporturile României au crescut în primele patru luni cu 7,4%, la 31,046 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 2,4%, la 39,904 miliarde euro CITEȘTE ȘI Exporturile României au crescut în primele patru luni cu 7,4%, la 31,046 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 2,4%, la 39,904 miliarde euro

Amromco Energy a intrat în insolvență în primăvara anului trecut, după ce ceruse în 2021, în justiție, modificarea contractelor de livrare de gaze încheiate anterior cu mai mulți cumpărători angro, argumentând că, din motive care nu puteau fi prevăzute la încheierea acestora și pentru care nu era responsabilă, înțelegerile ajunseseră să fie excesiv de păguboase pentru companie. Producătorul de gaze solicitase și suspendarea de urgență, prin ordonanțe președințiale, a executării respectivelor contracte până la soluționarea litigiilor pe fond sau limitarea obligației de livrare în baza acestora la 200 MWh de gaze pe zi.

Judecătorii au respins însă solicitările de suspendare formulate de Amromco. Litigiile vizau contracte de livrare de gaze încheiate de Amromco, în calitate de vânzător, cu cumpărătorii Engie, MET România Energy, OMV Petrom, Distrigaz Vest, Energy Distribution Services și Restart Energy. Ca motive de suspendare, Amromco invocase prăbușirea accelerată a producției proprii, dar și triplarea cotațiilor pe piața angro de profil, de natură să majoreze dramatic costurile cu achiziția de gaze de la terți pentru onorarea contractelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
amromco energie insolvență
amromco energy pierderi
amromco energy producție gaze