Europa nu va mai stabili prețul de referință pentru țițeiul emblematic al Rusiei, Urals, a declarat luni Igor Secin, directorul general al grupului petrolier rus Rosneft, Asia devenind cel mai mare cumpărător de petrol rusesc, de când Occidentul l-a plasat sub sancțiuni, transmite Reuters.
Conform datelor preliminare ale traderilor și calculelor Reuters, aproximativ 70% din încărcăturile de petrol rusesc Urals sunt destinate Indiei. Țara este un cumpărător principal al acestui petrol rusesc de câteva luni, umplând golul lăsat de cumpărătorii europeni, scrie News.ro.
În același timp, Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Indiei, înlocuind Irakul.
Vorbind la o conferință de energie din India, Secin, un aliat de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că prețul petrolului rus va fi stabilit în afara Europei.
"Dacă petrolul rusesc nu intră pe piața europeană, atunci nu există un preț de referință. Prețurile de referință se vor forma acolo unde se îndreaptă efectiv volumele de petrol", a spus Secin, cunoscut și sub numele de "țarul petrolului rus".
El a citat și din Biblie pentru a-și sublinia punctul de vedere.
”Așa cum este scris în Eclesiast: ceea ce este strâmb nu poate fi îndreptat; ceea ce lipsește nu poate fi numărat.”
De când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape un an, Occidentul a înăsprit progresiv sancțiunile asupra petrolului rusesc.
În decembrie, Grupul celor Șapte, Uniunea Europeană și Australia au impus un plafon de preț al țițeiului la 60 de dolari pe baril, cu scopul de a reduce capacitatea Moscovei de a-și finanța eforturile militare în Ucraina și de a păstra stabilitatea pe piața mondială a petrolului.
Uniunea Europeană a interzis, de asemenea, achizițiile de petrol rusesc furnizat în nave-cisternă pe mare.
Potrivit Ministerului de Finanțe al Rusiei, prețul mediu al petrolului Urals a fost de 49,48 dolari pe baril în ianuarie, în scădere cu 42% față de ianuarie 2022.
Guvernul rus a dezbătut cum să se calculeze prețul impozabil al petrolului Rusiei în urma interdicției UE de import și a lipsei unui mecanism fiabil de stabilire a prețurilor.
Moscova se bazează pe veniturile din petrol și gaze – care au fost anul trecut în jur de 11.600 de miliarde de ruble (165 de miliarde de dolari) - pentru a-și finanța cheltuielile bugetare și a fost nevoită să înceapă să vândă rezerve internaționale pentru a acoperi un deficit extins de costul operațiunii sale militare din Ucraina.
Când a fost întrebat dacă Rusia va acorda o participație suplimentară companiei ONGC Videsh sau altor companii indiene în proiectul său Sakhalin-1, Secin a declarat pentru Reuters, în marginea conferinței din Săptămâna Energiei din India, că decizia de a face acest lucru aparține guvernului rus.
Rusia a aprobat anul trecut cererile ONGC Videsh, filiala de investiții în străinătate a companiei de stat Oil and Natural Gas Corp și Sakhalin Oil and Gas Development Co, un consorțiu de firme japoneze, de a-și păstra paeticipațiile de 20% și, respectiv, de 30% la în proiect.