Activitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale va fi complet dereglementată de la 1 aprilie 2021. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu va mai stabili nivelul stocurilor minime pe care furnizorii sunt obligați să le "pună deoparte" pentru a avea cu ce să-și alimenteze clienții în sezonul rece (ceea ce nu înseamnă că nu o vor mai face) și nici nu va mai aproba tarifele practicate de cei doi operatori de înmagazinare din România, Depogaz și Depomureș, acestea urmând a fi liberalizate.
În perspectiva liberalizării, filiala de înmagazinare gaze Depogaz Ploiești a producătorului controlat de stat Romgaz, cel mai important jucător din domeniu, caută consultanți pentru a o sprijini în stabilirea tarifelor de înmagazinare pe care va urma să le practice de la 1 aprilie anul viitor.
Astfel, Depogaz a lansat o licitație pentru a achiziționa servicii de consultanță fiscală pentru elaborarea metodologiei de stabilire a tarifelor pentru prestarea serviciului de înmagazinare subterană a gazelor naturale.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
CITEȘTE ȘI Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză. Anunț oficial: Banii pentru firmele calificate la Măsura 1 de granturi IMM vor intra săptămâna viitoare. Măsura ar putea fi redeschisă28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit documentației de atribuire, câștigătorul contractului va trebui în primul rând să efectueze un "studiu de piață în vederea identificării rolului și locului serviciilor de înmagazinare în România, în contextul liberalizării pieței gazelor naturale și a dereglementării activității de înmagazinare". Studiul va trebui să compare metodologiile de stabilire a tarifelor și nivelul propriu-zis al acestora din celelalte state UE cu cele valabile încă în România.
Pe baza studiului, consultanții vor elabora metodologia Depogaz de stabilire a tarifelor, cu preluarea celor mai bine practici în domeniu din UE. Metodologia va trebui să permită recuperarea tuturor costurilor și investițiilor companiei, precum și o rată de rentabilitate superioară acestor costuri. Metodologia va trebui să respecte legislația financiar-contabilă în vigoare, precum și pe cea din domeniile energiei și concurenței.
În baza metodologiei, se va elabora un model economic de calcul și vor fi stabilite tarifele efective ale Depogaz, în 2 variante: cea valabilă în momentul de față, în care Depogaz plătește chirie companiei-mamă Romgaz pe activele și instalațiile aferente activității de înmagazinare, și cea planificată pentru viitor, în care aceste active ar urma să intre în proprietatea Depogaz.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană cere României informații legate de achiziția de transportoare de la General Dynamics (SUA), pentru a verifica dacă anumite obligații au fost respectateDepogaz este cel mai mare operator de înmagazinare din România, gestionând 5 depozite, cu o capacitate cumulată activă de circa 2,77 miliarde metri cubi pe ciclu. Celălalt jucător, Depomureș, controlat de francezii de la Engie cu 59% din acțiuni și la care Romgaz are o participație de 40%, deține un singur depozit, cu capacitate de 300 milioane metri cubi.
Tarifele actuale ale Depogaz, aprobate de ANRE, sunt de 7,58 lei/MWh/ciclu anual pentru rezervarea de capacitate de înmagazinare, 3,67 lei/MWh pentru injecție și 2,03 lei/MWh pentru extracție. La Depomureș costă 4,29 lei/MWh/ciclu anual rezervarea, 6,92 lei/MWh injecția și 0,29 lei/MWh extracția.
Printr-o ordonanță de urgență din vară, Guvernul a eliminat obligativitatea impusă furnizorilor de a constitui stocuri minime pentru iarnă la nivelurile stabilit de ANRE, cantitățile înmagazinate urmând să fie la latitudinea furnizorilor.
CITEȘTE ȘI FOTO Vechile generații Dacia ies din scenă cu note proaste în Raportul TUV 2021. Noul Duster, ultimul loc la categoria 2-3 ani"Obligația constituirii stocului minim de gaze naturale induce costuri suplimentare la nivelul furnizorilor, care sunt/vor fi recuperate de la clienții finali (prin intermediul prețurilor practicate) sau vor constitui pierderi pentru firnizori, având în vedere modificarea continuă a portofoliului de clienți finali, existând riscul ca furnizorul să nu își poată recupera costurile aferente cantităților de gaze naturale înmagazinate pentru respectivii clienți. Pe o piață concurențială, constituirea stocurilor de gaze naturale de către furnizori ar trebui să fie la latitudinea lor, în conformitate cu strategia comercială a fiecăruia, interesul fiind consolidarea poziției în piață prin oferirea celor mai bune prețuri clienților finali și asigurarea continuității furnizării gazelor naturale. Furnizorul de gaze naturale este responsabil pentru asigurarea surselor de gaze naturale (producție internă curentă, înmagazinare, import) necesare pentru acoperirea necesarului de consum al portofoliului de clienți, însă ponderea fiecărei surse trebuie să fie opțiunea sa, în funcție de politica comercială", se arată în nota de fundamentare a OUG.
Iarna trecută, ANRE a impus constituirea de stocuri minime de 2,18 miliarde mc. Furnizorii au înmagazinat în total 3,059 miliarde mc, adică mai mult decât erau obligați, iar la finalul ciclului de extracție au rămas în depozite cu o cantitate imensă, de 1,773 miliarde mc, pentru care au fost nevoiți să plătească rezervare timp de încă un an.
Aceeași OUG prevede că înmagazinarea subterană a gazelor naturale va continua să aibă statutul de activitate reglementată numai până la sfârșitul ciclului de extracție 2020-2021, adică până la 31 martie 2021.