Scumpirea galopantă a energiei: Biblioteca Națională a României caută repetat un furnizor, pregătită să dea și peste două treimi din bugetul anual pentru a ține luminile aprinse în sălile de lectură

Scumpirea galopantă a energiei: Biblioteca Națională a României caută repetat un furnizor, pregătită să dea și peste două treimi din bugetul anual pentru a ține luminile aprinse în sălile de lectură

Sursă foto: Biblioteca Națională a României, Cristian Bulugea

scris 7 ian 2022

Biblioteca Națională a României, cea mai mare instituție publică de profil din țară, aflată în subordinea Ministerului Culturii, nu exclude să fie nevoită să plătească peste două treimi din bugetul său anual pentru a se aproviziona cu energie electrică 1 an, în condițiile actualelor scumpiri galopante de pe piețele angro.

Instituția încearcă, pentru a treia oară consecutiv în ultimele 6 luni, să achiziționeze energie electrică printr-o procedură publică de licitație, cele lansate în iulie și octombrie fiind anulate din cauza faptului că niciun furnizor nu a depus vreo ofertă.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Revolta din Kazahstan: Armata a intrat cu blindatele în protestatari. Zeci de manifestanți anunțați ca ”eliminați” CITEȘTE ȘI VIDEO Revolta din Kazahstan: Armata a intrat cu blindatele în protestatari. Zeci de manifestanți anunțați ca ”eliminați”

Acum, Biblioteca Națională a scos la licitație un acord-cadru pe 12 luni, prin care vrea să cumpere cantitatea de cel mult 5.019,20 MWh de curent electric, cel mai mare loc de consum al instituției fiind sediul central de pe Bulevardul Unirii din Capitală (consum maxim de 5.000 MW). Valoarea maximă a achiziției este estimată la 13,55 milioane lei fără TVA, respectiv 16,12 milioane lei cu tot cu taxă, potrivit datelor SEAP.

Asta ar însemna un preț final de furnizare de peste 3.200 lei/MWh. Prin comparație, în 2020, prețul de pornire de la licitația atribuită atunci cu succes a fost de numai 507 lei/MWh.

LISTĂ ALERTĂ trimisă - Peste 280 tipuri de măști neconforme, mai mult de jumătate sunt FFP2, pe care Guvernul le recomandă populației CITEȘTE ȘI LISTĂ ALERTĂ trimisă - Peste 280 tipuri de măști neconforme, mai mult de jumătate sunt FFP2, pe care Guvernul le recomandă populației

Suma de 16,12 milioane lei ar reprezenta nu mai puțin de 69% din bugetul anual al instituției, raportat la execuția bugetară pe 2021, în care sunt menționate venituri și cheltuieli totale de 23,38 milioane lei, și ar fi aproape egală cu totalul cheltuielilor de personal (cu tot cu CAS-uri) ale Bibliotecii pe anul trecut, de 16,38 milioane lei.

Cantitatea minimă de energie avută în vedere pentru achiziție de Biblioteca Națională este de 903,2 MWh, pentru care este estimat un cost de 2,43 milioane lei fără TVA și 2,89 milioane lei cu TVA inclusă.

Divizia de leasing auto a Societe Generale va plăti 4,9 miliarde euro pentru achiziționarea LeasePlan, cu operațiuni și în România CITEȘTE ȘI Divizia de leasing auto a Societe Generale va plăti 4,9 miliarde euro pentru achiziționarea LeasePlan, cu operațiuni și în România

În iulie și octombrie 2021, instituția a încercat să cumpere energie pe un an la prețuri de pornire de 541 lei/MWh, respectiv 1.378 lei/MWh, fără să primească nicio ofertă la licitațiile organizate în lunile respective.

Biblioteca Națională a României nu este singura în această situație.

EXCLUSIV DOCUMENT Guvernul a pregătit ordonanța care reintroduce plata șomajului tehnic de la buget. Măsura este prevăzută până la 31 martie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Guvernul a pregătit ordonanța care reintroduce plata șomajului tehnic de la buget. Măsura este prevăzută până la 31 martie

Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca este în pericol de a-și suspenda activitatea din cauza prețului foarte mare la gaz metan, afirmă managerul instituției, regizorul Tompa Gabor. "Prețul gazului a crescut la noi de opt ori. Suntem la costul de 26.000 de lei pe lună, ceea ce este o lovitură enormă pentru bugetul nostru. Suntem în pericol să suspendăm activitatea", a declarat Tompa Gabor, potrivit Agerpres.

După cum a relatat Profit.ro, luna trecută, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a demarat a cincea tentativă consecutivă de a cumpăra energie electrică pentru peste 100 de locuri de consum ale mai multor unități militare din întreaga țară, inclusiv cea de la Deveselu, ce găzduiește scutul american antirachetă, după 4 licitații eșuate din cauza pretențiilor instituției de a i se garanta un preț fix de furnizare timp de 2 ani, precum și a cotației-țintă estimată considerată prea mică în raport cu scumpirile masive din piața angro.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
majorare preturi energie
penurie energie
criza energetica