România se pregătește să importe gaze naturale lichefiate

România se pregătește să importe gaze naturale lichefiate
scris 31 mar 2022

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România și unul dintre cei mai mari furnizori de pe piața angro, se pregătește să cumpere gaze naturale lichefiate (GNL) prin intermediul terminalelor de profil din Grecia și Croația, pe fondul planurilor UE de reducere a importurilor de la gigantul rus de stat Gazprom, ca răspuns la agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.  

"Ținând cont de situația geopolitică actuală și de necesitatea identificării unor soluții pentru diversificarea resurselor în scopul asigurării aprovizionării piețelor de gaze naturale din România și din regiune, în contextul evoluțiilor actuale de pe piața energetică din regiune, Romgaz își propune să achiziționeze gaze naturale din surse diversificate, inclusiv din surse de GNL (cu puncte de livrare în România sau în afara României)", se arată într-un document al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO&DOCUMENT Adrian Sârbu vinde telefericul din Sinaia. Ofertă de la ginere pentru Clăbucet CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT Adrian Sârbu vinde telefericul din Sinaia. Ofertă de la ginere pentru Clăbucet
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pentru asta, Romgaz vrea să angajeze avocați specializați în legislații naționale ale altor state.

"Activitatea de achiziționare a gazelor în modul descris anterior și, după caz, vânzarea unor cantități de gaze naturale, se va realiza în baza unor contracte care vor fi guvernate de legislații străine, precum legislații aferente spațiului UE (legislație croată, legislație grecească, legislație bulgară etc) sau legislații specifice din afara UE", menționează sursa citată.

După Heineken, și Carlsberg își anunță retragerea din Rusia. Creștere a acțiunilor CITEȘTE ȘI După Heineken, și Carlsberg își anunță retragerea din Rusia. Creștere a acțiunilor

Astfel, Romgaz are nevoie de consultanță juridică, printre altele, pentru încheierea unor contracte de rezervare de capacitate în terminale GNL, inclusiv acorduri cadru de utilizare a serviciilor puse la dispoziție de operatorii terminalelor GNL, respectiv: descărcare transport cargo, depozitare temporară, regazeificare,  încheierea unor contracte de rezervare de capacitate de transport în alte sisteme de transport decât cel național din România (inclusiv puncte de interconectare), dobândirea de către Romgaz a calității de utilizator de rețea prin certificarea de către autoritățile de reglementare în domeniul energiei din statele în care se solicită această calitate, încheierea unor acorduri cadru pentru utilizarea sistemelor de transport și rezervarea de capacitate, încheierea unor contracte pentru acces la platformele de tranzacționare a capacităților de transport transfrontalier, înregistrarea unor puncte de lucru/sucursale/filiale Romgaz în afara României, pentru conformare cu legislația străină, în cazul în care pentru desfășurarea activității necesită o astfel de înregistrare (mai ales în spații non-UE), interpretarea legislației naționale specifice autorităților și companiilor străine cu care Romgaz va demara negocieri sau conformarea la legislația specifică statelor în care sunt rezidente companiile cu care va negocia Romgaz.

GNL-ul regazeificat provenit de la terminalele de profil din Grecia și Croația poate ajunge în sistemul național românesc de transport prin interconectările acestuia cu cele din Bulgaria, respectiv Ungaria. Pe ruta elenă, este esențială finalizarea interconectorului dintre Grecia și Bulgaria. Romgaz își propusese la un moment dat chiar intrarea în compania de proiect a terminalului GNL grecesc de la Alexandropoulis, dar a renunțat în cele din urmă.

EXCLUSIV FAN Courier, liderul pieței - Un nou hub logistic în regiunea Transilvaniei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FAN Courier, liderul pieței - Un nou hub logistic în regiunea Transilvaniei

"Am discutat această chestiune cu premierul Kyriakos Mitsotakis, știți bine că a fost în vizită, și avem promisiuni ca până la sfârșitul acestui an interconectorul să fie funcțional și atunci evident că putem via Bulgaria să beneficiem de gaz lichefiat, care se va descărca în portul din Grecia. Pe de altă parte, se lucrează și la alte rute alternative de aprovizionare cu gaz și suntem în negocieri avansate cu mai multe surse. Este evident că până începe iarna ’22-’23 trebuie să avem alternative viabile care ne asigură gazul pentru iarna următoare", a declarat recent președintele Klaus Iohannis, după discuții cu omologul bulgar Rumen Radev.

Planul de eliminare graduală a dependenței statelor membre UE de importurile de gaze din Rusia include majorarea achizițiilor europene de GNL cu 50 miliarde metri cubi pe an. Foarte recent, SUA și Uniunea Europeană au anunțat un acord în baza căruia americanii s-au angajat să asigure livrarea în Europa a unei cantități suplimentare de cel puțin 15 miliarde metri cubi de gaz lichefiat până la sfârșitul acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania import gaze naturale lichefiate
importuri gnl
importuri lng
romgaz achizitii gnl
importuri gaze rusia
ue gazprom