Refuzând o scumpire cu 60%, Termoenergetica a primit preaviz de deconectare de la gaze a 48 de centrale proprii, ce încălzesc 55.000 apartamente, Casa Presei și un spital

Refuzând o scumpire cu 60%, Termoenergetica a primit preaviz de deconectare de la gaze a 48 de centrale proprii, ce încălzesc 55.000 apartamente, Casa Presei și un spital

Centrala termică Casa Presei. Sursă foto: Centrul de Formare Profesională Termoenergetica București

scris 29 dec 2021

Compania Municipală Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din București, distribuie și agent termic de producție proprie, generat în 48 de centrale pe gaze naturale, care alimentează 950 de blocuri cu 55.000 de apartamente, Casa Presei Libere și un spital. Asta pe lângă energia termică produsă de ELCEN (peste 95% din necesar), Vest Energo și CET Grivița, cu care se încălzesc majoritatea bucureștenilor racordați la sistemul centralizat. Pe 17 decembrie, Termoenergetica a primit însă de la furnizorul său preaviz de deconectare a tuturor celor 48 de centrale de la alimentarea cu gaze începând cu data de 23 decembrie și notificare de reziliere a contractului de furnizare din 17 ianuarie 2022, relevă date analizate de Profit.ro.

Furnizorul Tinmar Energy a indicat drept motiv de deconectare și reziliere faptul că Termoenergetica nu a plătit integral o factură de consum de gaze, mai precis factura de regularizare aferentă consumului lunii octombrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție surpriză: Fondul asiatic de investiții CEECAT Capital revine în România și preia compania clujeană Modulo Decorative Solutions, indicată drept cel mai mare producător de soluții de placare cu piatră decorativă din Europa CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Fondul asiatic de investiții CEECAT Capital revine în România și preia compania clujeană Modulo Decorative Solutions, indicată drept cel mai mare producător de soluții de placare cu piatră decorativă din Europa
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În replică, compania municipală a susținut că a refuzat să plătească o parte din factură întrucât furnizorul i-a scumpit gazele cu aproape 60%, fiind invocată încălcarea clauzelor convenite prin contract, potrivit documentelor oficiale analizate de Profit.ro.

Mai departe, pe 20 decembrie, Termoenergetica i-a dat în judecată pe cei de la Tinmar și a cerut instanței să oblige compania, controlată de omul de afaceri Augustin Oancea, să continue să execute contractul dintre cele două părți, în condițiile clauzelor prevăzute de acesta, până la expirare, adică până la 30 iunie anul viitor. Procesul este pe rol, nefiind încă stabilit un prim termen de judecată.

ULTIMA ORĂ Victor Socaciu a murit. Artistul avea 68 de ani CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Victor Socaciu a murit. Artistul avea 68 de ani

În plus, operatorul sistemului de termoficare din Capitală a obținut în primă instanță o ordonanță președințială prin care Tinmar a fost obligat să continue fără întrerupere furnizarea de gaze către Termoenergetica, la prețul stabilit inițial prin contract, până la soluționarea definitivă a procesului pe fond.

"Obligă pârâta să asigure deîndată continuitatea furnizării gazelor naturale în conformitate cu obligațiile asumate prin contractul (…) încheiat între părți și să nu deconecteze punctele de consum ale reclamantei începând cu data de 23.12.2021 până la soluționarea definitivă a dosarului nr. (…)", a decis Tribunalul București pe 22 decembrie. Decizia poate fi atacată cu apel.

Consiliul Concurenței: Prețul cel mai mic trebuie să fie principalul criteriu de atribuire a traseelor de transport CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței: Prețul cel mai mic trebuie să fie principalul criteriu de atribuire a traseelor de transport

Potrivit documentelor de la instanță, pe 28 iunie anul acesta, Termoenergetica și Tinmar au încheiat la Bursa Română de Mărfuri (BRM) un contract de furnizare de gaze naturale pe un an (1 iulie 2021 – 30 iunie 2022), la prețul de 186,2 lei/MWh. Acesta a fost stabilit, pe baza unei formule de calcul, în raport cu prețul de tranzacționare de la BRM din 17 iunie 2021, de 142,80 lei/MWh. Contractul prevede că furnizorul emite factură de avans pe bază de estimare de consum cu o lună înainte de consumul efectiv al gazelor, iar în luna de după consum se emite factură de regularizare, în baza consumului efectiv măsurat, termenul de plată fiind de 45 de zile.

"(…) prin prevederile (…) din contractul încheiat între părți s-a stabilit că prețul (…) va rămâne ferm și nerevizuibil pe toată perioada de derulare a contractului sub rezerva modificărilor care ar putea să apară în condițiile cap. XVII (care face referire la forța majoră, certificată de Camera de Comerț și Industrie a României) (…) sau în conformitate cu prevederile art. 4.1, conform căruia prețul contractului se poate ajusta pentru cantitățile PET (destinate producătorilor de energie termică ce deservesc clienți casnici – n.r.), în cazul modificărilor legislative, în acest caz, potrivit art. 4.2, orice modificare a tarifelor aprobate de ANRE urmând a fi comunicată de furnizor către CMTE București SA însoțită de temeiul legal", menționează sursa citată, fiind vorba despre modificarea, introducerea sau eliminarea de taxe și impozite, schimbarea modalităților de impunere sau taxare, modificarea cerințelor legale referitoare la achiziția, transportul, distribuția sau înmagazinarea gazelor naturale, modificarea bazei de calcul sau a metodei de calcul referitoare la achiziție, transport și distribuție.

INEDIT Un irlandez a spart sediul Parlamentului din București, confundând clădirea cu un hotel CITEȘTE ȘI INEDIT Un irlandez a spart sediul Parlamentului din București, confundând clădirea cu un hotel

Ulterior, pe 9 septembrie, Tinmar a notificat Termoenergetica că modifică prețul de livrare al gazelor naturale de la 1 octombrie 2021, majorându-l cu aproape 60%, de la 186,2 la 296,43 lei/MWh. Pe 14 septembrie, Termoenergetica i-a transmis furnizorului că, în opinia sa, nu a intervenit nicio modificare legislativă care să justifice modificarea prețului din contract.

"Prin adresa nr. 1423/17.09.2021 transmisă reclamantei, pârâta Tinmar Energy SA a arătat că, la data stabilirii prețului contractual, baza de calcul pentru stabilirea prețului contractual avea în vedere un preț de tranzacționare a gazelor naturale pe Bursa Română de Mărfuri de 142,80 lei/MWh, iar la data emiterii adresei, prețul de tranzacționare, baza de calcul pe aceeași platformă, este de 329,82 lei/MWh, până la denunțarea contractului de către cumpărător, pârâta considerând că sunt acceptate noile condiții de preț, pe care urma să le aplice începând cu data de 01.10.2021", se mai precizează în documente.

VIDEO Zăpadă de patru metri și fenomene meteo extreme în estul Turciei. Ninge de o săptămână fără oprire CITEȘTE ȘI VIDEO Zăpadă de patru metri și fenomene meteo extreme în estul Turciei. Ninge de o săptămână fără oprire

Acolo se mai arată că "pârâta s-a considerat îndreptățită să perceapă un preț majorat, față de art. 4 alin. 2 și prevederile cap. XVI din contract (conform căruia sunt considerate modificări de circumstanțe inclusiv <modificări ale bazei de calcul sau a metodei de calcul referitoare la achiziție, transport, distribuție>), în raport de o pretinsă modificare a bazei de calcul a achiziției gazelor naturale față de baza de calcul avută în vedere la data stabilirii prețului contractual, demersul pârâtei având la bază, conform susținerilor acesteia, necesitatea echilibrării contractului prin propunerea unui preț pretins justificat de evenimentele din piața de tranzacționare, care ar fi generat o creștere neprevizibilă a prețului de achiziție a gazelor naturale".

Mai departe, pe 24 septembrie, furnizorul a emis factură de avans pentru consumul estimat pe octombrie (la aproape 40.000 MWh), de circa 8,9 milioane lei, la prețul stabilit prin contract, de 186,2 lei/MWh, factură achitată integral de Termoenergetica. Pe 1 noiembrie, Tinmar a emis factură de regularizare de 3,52 milioane lei, cu scadența la 16 decembrie 2021. Această factură de regularizare a fost emisă și trimisă către Termoenergetica cu noul preț stabilit de furnizor, de 296,43 lei/MWh, iar operatorul de termoficare a refuzat să o achite în totalitate.

Țara pentru care Ion Țiriac ar lăsa România: ”M-aș muta acolo dacă aș avea 30 de ani! CITEȘTE ȘI Țara pentru care Ion Țiriac ar lăsa România: ”M-aș muta acolo dacă aș avea 30 de ani!

"Prin adresa nr. …/10.11.2021, fila 102, reclamanta a contestat factura de regularizare, arătând că refuză acceptarea acesteia în integralitate atâta timp cât aceasta nu a fost emisă potrivit clauzelor contractuale, nerespectând prețul convenit prin contract. La data de 17.12.2021, pârâta a emis adresa nr. 3485, prin care a notificat reclamantei preavizul de deconectare și rezilierea contractului de furnizare încheiat între părți, (…), în raport de neachitarea integrală a facturii nr. (…), cu respectarea termenului de 45 zile de la data emiterii facturii de către vânzător. (…) în factura de avans a fost prevăzut un preț conform contractului, iar acel preț a fost achitat. Factura de regularizare a fost în schimb emisă pentru un alt preț, iar acesta este motivul care a generat emiterea de către pârâtă a acelui preaviz de deconectare", se menționează în documente.

La tribunal, avocații Tinmar au argumentat că nu este justificată cererea de ordonanță președințială a Termoenergetica, întrucât operatorul de termoficare nu riscă să rămână fără gaze, putând intra în portofoliul unui furnizor de ultimă instanță (FUI), argument respins de Termoenergetica, ca și de judecători.

Deficitul bugetar a ajuns la 56 miliarde lei, 4,7% din PIB, la final de noiembrie, dar este încă departe de ținta de 85 miliarde lei pentru întreg anul CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar a ajuns la 56 miliarde lei, 4,7% din PIB, la final de noiembrie, dar este încă departe de ținta de 85 miliarde lei pentru întreg anul

"Reprezentantul reclamantei (…) precizează că, în opinia sa, acest lucru este complet neadevărat, întrucât, în timp de două zile, reclamanta a depus toate eforturile necesare în sensul de a identifica un alt furnizor de ultimă instanță, în condițiile în care unii dintre cei mai mari furnizori de gaze din țară și-au depus la ANRE cererile de renunțare la a mai fi furnizori de ultimă instanță, fiind vorba despre E.ON și Engie. Totodată, reiterează faptul că pârâta din prezenta cauză (Tinmar – n.r.) este la rândul său furnizor de ultimă instanță, astfel încât apelează la acest preaviz forțând-o pe reclamantă să o aleagă tot pe aceasta, în calitate de furnizor de ultimă instanță al societății", se mai consemnează în documentele de la instanță.

Aceasta a admis cererea de ordonanță președințială a Termoenergetica inclusiv cu argumentul că cei de la Tinmar nu ar fi reușit să demonstreze că majorarea de preț respectă contractul de furnizare.

Șeful Fondului suveran de investiții al Norvegiei, îngrijorat de amenințarea inflației CITEȘTE ȘI Șeful Fondului suveran de investiții al Norvegiei, îngrijorat de amenințarea inflației

"În raport de aspectele prezentate, tribunalul apreciază că aparența de drept este în favoarea reclamantei, întrucât aceasta își întemeiază măsurile solicitate pe clauzele neechivoce ale contractului de furnizare, care stabilesc obligația pârâtei de furnizare a gazelor naturale în conformitate cu graficul agreat, revenind pârâtei, în calitate de parte care a invocat necesitatea restabilirii echilibrului contractual prin ajustarea prețului, să demonstreze în mod neechivoc schimbarea circumstanțelor care impun modificarea prețului agreat inițial și, în raport de aceasta, caracterul nejustificat al refuzului exprimat de reclamantă privind plata în integralitate a facturii de regularizare, precum și îndeplinirea condițiilor necesare pentru luarea măsurii deconectării sau rezilierea de drept a contractului. La o analiză sumară a înscrisurilor depuse, se observă că pârâta nu a demonstrat în concret cum a ajuns la prețul care a stat la baza emiterii facturii de regularizare, respectiv baza de calcul sau metoda de calcul. Însăși pârâta a arătat prin întâmpinare că existența și impactul circumstanțelor modificatoare ce operează în temeiul art. 4 alin. 2 coroborat cu art. 30 din contract sunt chestiuni de ordin tehnic pentru lămurirea cărora este necesară părerea unor specialiști în domeniul gazelor naturale și în domeniul contabil, exprimată în contextul efectuării unor expertize", a statuat instanța.

Contractul de furnizare de gaze încheiat în vară de Termoenergetica cu Tinmar asigură aprovizionarea celor 47 de centrale de cvartal ale operatorului de termoficare, care alimentează cu agent termic circa 500 de blocuri cu 30.000 de apartamente, plus a centralei termice Casa Presei a Termoenergetica, care furnizează căldură și apă caldă pentru aproximativ 450 de blocuri cu 25.000 de apartamente din zona de nord a Bucureștiului, pentru Casa Presei Libere, precum și pentru Spitalul CF2.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire gaze naturale
majorare preturi gaze naturale
termoenergetica tinmar energy
centrala termica casa presei
centrale de cvartal termoenergetica