Distrigaz Sud Rețele, operatorul de distribuție a gazelor naturale controlat de grupul francez Engie și unul dintre creditorii majori ai Electrocentrale București (ELCEN), principalul producător de energie termică al Capitalei, consideră că trebuie găsită o soluție prin care creanțele chirografare (negarantate) ale furnizorilor privați de utilități asupra ELCEN, aflat în insolvență, să fie cesionate unor entități controlate de statul român.
Operatorul de distribuție a făcut această propunere la ședința adunării creditorilor ELCEN de marți, la care a fost aprobată modificarea planului de reorganizare a companiei. Distrigaz Sud Rețele a votat în favoarea modificării și a ținut să precizeze că votul său nu este condiționat în raport cu propunerea făcută.
"Până în prezent, nu a fost identificată nicio soluție care să conducă la recuperarea creanțelor chirografare anterioare perioadei de insolvență (inclusiv creanța istorică de aproximativ 36 milioane euro pe care Distrigaz o are împotriva ELCEN)", se arată în mențiunile pe care Distrigaz Sud Rețele le-a dorit inserate în procesul verbal al ședinței adunării creditorilor ELCEN, analizat de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Guvernul și STS - aplicație prin care vor verifica cine nu respectă izolarea la domiciliu sau carantinaPotrivit sursei citate, operatorul a mai argumentat că, fiind o societate cu capital integral privat, în condițiile incertitudinii transferului de activitate pe care se bazează planul de reorganizare modificat al ELCEN și, pe cale de consecință, a incertitudinii recuperării creanței sale istorice, devine improbabil ca, în viitor, Distrigaz să-și mai poată îndeplini obligațiile ce îi revin în calitate de furnizor indispensabil al producătorului de energie termică.
"Din aceste considerente, Distrigaz propune administratorului judiciar ca, împreună cu acționarul majoritar al ELCEN (Ministerul Economiei – n.r.), să identifice și să promoveze cesiunea creanțelor chirografare aparținând furnizorilor de utilități - societăți cu capital privat - către entități la care statul român este acționar. În aceste condiții, Distrigaz poate continua să își îndeplinească obligațiile de furnizor indispensabil la ELCEN. Această soluție se impune cu atât mai mult cu cât, în condițiile excepționale în care ne aflăm datorită stării de urgență, statul trebuie să identifice toate soluțiile (incluzând cele ținând de ajutorul de stat) pentru a sprijini furnizorii de utilități publice (infrastructuri critice) să își continue activitatea", a mai menționat Distrigaz Sud Rețele, potrivit procesului verbal al ședinței.
Operatorul de distribuție, care are de recuperat peste 165 milioane lei de la ELCEN, a făcut această propunere cu toate că planul de reorganizare a producătorului de energie termică prevede achitarea integrală a tuturor creanțelor chirografare pe parcursul reorganizării, respectiv până cel târziu în octombrie 2022
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ședință de urgență la BNR: Băncile și IFN pot amâna ratele la credite în perioada pandemiei fără să facă provizioane. Derogare pentru indicatorul minim de lichiditatePlanul de reorganizare modificat al ELCEN prevede introducerea unui termen de 6 luni de zile de la confirmarea planului de către judecătorul sindic în care statul român poate efectua transferul de afacere, prin Primăria Municipiului București (PMB) și/sau Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. În cazul în care statul român nu este interesat, activele ELCEN vor fi vândute către orice investitor privat care îndeplinește cerințele de business și pe cele legale.
Soluția transferului de afacere poate fi implementată de statul român în trei variante: de către Municipiul București sau o entitate desemnată de către aceasta în vederea realizării SACET, de către Ministerul Economiei sau o entitate indicată de către acesta, de o societate nou creată cu participarea PMB și a Ministerului Economiei (în mod direct sau prin societățile subordonate acestora) în vederea preluării activelor ELCEN (și eventual și preluarea administrării rețelei de transport și distribuție de la RADET/C.M. Termoenergetica) pentru realizarea SACET.
Planul modificat mai prevede că recuperarea creanței ELCEN deținută împotriva RADET se va realiza pe cale judiciară, sens în care administratorul judiciar a procedat deja la formularea acțiunii în justiție în vederea angajării răspunderii PMB.
CITEȘTE ȘI ASF taie 25% din toate taxele, tarifele și comisioanele datorate de către firmele reglementate și supravegheate de instituțieDe asemenea, se va proceda la ajustarea bazei de impozitare a TVA (potrivit prevederilor art. 287 lit. d) Cod fiscal, astfel cum a fost modificat prin Legea 30/2019), astfel încât ELCEN va recupera o suma de circa 526 milioane de lei, care va fi folosită ca sursă de finanțare a planului de reorganizare.
"Mă bucur să văd că, în ciuda situației extrem de tenisonate și dificile din această perioadă, prin votul exprimat azi de principalul creditor – ANAF - statul român ne arată că are disponibilitatea și capacitatea administrativă de a rezolva astfel de probleme suplimentare, dar fundamentale la rândul lor, în primul rând pentru oameni. Votul de astăzi reprezintă un pas important pentru cetățenii Capitalei și angajații ELCEN, dar și pentru furnizorii și colaboratorii companiei", a declarat, într-un comunicat de presă, Ovidiu Neacșu, partener fondator al administratorului judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant.
Profit.ro a scris încă din toamna anului trecut că activele și operațiunile ELCEN ar putea fi preluate de o altă companie din portofoliul Ministerului Economiei, posibil Romgaz, care este acționar minoritar la ELCEN, sau Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), la acea dată fiind în pregătire elaborarea unui studiu privind potențialul de rentabilitate economică al unei astfel de investiții în preluarea business-ului ELCEN, ale cărui principale elemente sunt termocentralele București Vest, București Sud, Grozăvești și Progresu.