Producătorii de energie electrică și termică în cogenerare care alimentează și încălzirea populației, scutiți prin lege atât de livrările obligatorii către OPCOM la preț reglementat de 450 lei/MWh, cât și de supraimpozitarea din sector, nu reușesc cu toate acestea să își vândă la termen pe piețele angro electricitatea produsă, relevă date analizate de Profit.ro.
Compania Modern Calor, controlată de Consiliul Local Botoșani, care deține și operează o centrală pe gaze în cogenerare de 8,8 MW ce alimentează și sistemul centralizat de încălzire al municipiului, a fost nevoită să anuleze o licitație programată marți, din cauza lipsei de oferte de cumpărare.
CITEȘTE ȘI Statele baltice urmează să se decupleze de rețeaua electrică rusă la începutul anului 2025
Cei de la Modern Calor intenționau să vândă pe platforma OPCOM a contractelor bilaterale o cantitate de circa 1.900 MWh, cu profil vârf de consum și cu livrare pe parcursul lunii august.
Prețul minim solicitat a fost de 600 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI Europa a atins luni aproape 45°C. Cea mai ridicată temperatură a fost înregistrată în sudul Spaniei
Anterior, Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică și electrică al Capitalei, a anulat din același motiv o licitație programată luni pe aceeași platformă, la care voia să vândă peste 153.000 MWh în bandă, cu livrare din 25 iulie până la sfârșitul anului.
Prețul minim propus a fost de 900 lei/MWh, adică exact noua cotație angro maximă pe care statul o decontează furnizorilor de energie pentru achizițiile lor din piețe, în cadrul compensărilor bugetare pentru prețurile finale plafonate aplicate consumatorilor. Noul prag de decontare, intrat foarte recent în vigoare, este cu 31% mai redus decât precedentul, de 1.300 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a ajuns la o înțelegere informală cu Bruxelles-ul să nu piardă bani UE pentru depășirea țintei de deficit în 2023 și 2024. Dar trebuie să crească taxe
Reprezentanții Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) au declarat de curând, în cadrul unei întâlniri cu presa, că sunt reticenți să încheie tranzacții angro ″la liber″ pe alte piețe decât cele spot (PZU și intrazilnică) exact din cauza incertitudinii cu privire la evoluția viitoare a legislației pragului de decontare a achizițiilor, adică a riscului ca pragul să fie redus din nou de către autorități, iar ei să fie nevoiți în acest caz să vândă în pierdere ce cumpără la cotații peste prag.
Cea mai recentă licitație finalizată cu succes pe platforma contractelor bilaterale a avut loc pe 13 iulie, când Ovidiu Development, unul dintre operatorii parcului eolian Cogealac, a vândut 7.440 MWh energie-bandă cu livrare pe parcursul lunii august la prețul de 511 lei/MWh. Cumpărător a fost furnizorul și traderul Energy Distribution Services, controlat de Sorina și Costin Mirea. Potrivit legislației în vigoare, producătorii de energie regenerabilă sunt supuși supraimpozitării, însă nu sunt incluși în mecanismul de achiziție centralizată la preț reglementat de 450 lei/MWh.