Prețurile petrolului au scăzut marți pentru a doua ședință consecutivă, deoarece scepticismul în legătură cu creșterea economică a Chinei a contracarat o slăbire a dolarului american, transmite Reuters.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 51 de cenți, sau cu 0,6%, până la 82,29 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate au scăzut cu 42 de cenți, sau cu 0,5%, la 78,32 dolari pe baril, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ambele valori de referință au scăzut cu mai mult de un dolar la începutul sesiunii.
Presând prețurile petrolului, China, cel mai mare consumator de petrol din lume, și-a stabilit un obiectiv de creștere economică pentru 2024 de aproximativ 5%. În timp ce ținta este similară cu obiectivul de anul trecut și în concordanță cu așteptările analiștilor, lipsa unor planuri de anvergură de stimulare a economiei aflată în dificultate a dezamăgit investitorii.
”Ținta de creștere este OK, dar partea care lipsește este modul în care doresc să atingă asta, ce fel de stimul, nu este clar pentru moment”, a spus analistul UBS Giovanni Staunovo.
Sentimentul de reducere a riscurilor pe piețele financiare mai largi a pus presiune și asupra prețurilor, a adăugat Staunovo.
Prețurile aurului au atins un nivel record marți, pe baza pariurilor în creștere pentru o reducere a ratei dobânzii din SUA în iunie, în timp ce Wall Street a scăzut din cauza slăbiciunii acțiunilor cu capitalizări mari.
Oferind o oarecare susținere prețurilor petrolului, dolarul american s-a depreciat din cauza încetinirii creșterii în sectorul serviciilor.
Un dolar mai slab susține de obicei prețurile petrolului prin creșterea cererii din partea investitorilor care dețin alte valute.