Prețurile petrolului au scăzut la minimele ultimelor șase luni, după ce OPEC+ a anunțat că va continua planurile de creștere a producției în aprilie, în timp ce noi presiuni asupra prețurilor au venit din partea tarifelor impuse de SUA asupra Canadei, Mexicului și Chinei, precum și din răspunsul Beijingului, transmite Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu cu 0,8%, ajungând la 71,01 dolari pe baril. În timpul sesiunii, prețul a coborât până la 69,75 dolari pe baril, cel mai redus nivel din septembrie.

Petrolul West Texas Intermediate (WTI) din SUA a scăzut cu sau 0,35%, la 68,13 dolari pe baril, după ce anterior a atins un minim de 66,77 dolari pe baril, cel mai redus nivel din noiembrie, scrie News.ro.
”Tendința descendentă a prețului petrolului este determinată în principal de decizia OPEC+ de a crește producția și de introducerea tarifelor americane”, a declarat Darren Lim, strateg de materii prime la Phillip Nova.
Un alt factor care a influențat piața este decizia președintelui Donald Trump de a opri ajutorul militar al SUA pentru Ucraina, după confruntarea sa din Biroul Oval cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, săptămâna trecută.
OPEC+ surprinde piața cu majorarea producției
OPEC+, care include Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, inclusiv Rusia, a decis luni să continue planul de creștere a producției cu 138.000 de barili pe zi în aprilie, prima creștere din 2022.
”Schimbarea strategiei OPEC sugerează că politica este prioritizată în fața prețului. Această politică pare legată de negocierile și presiunile exercitate de Donald Trump pentru a menține prețurile petrolului la un nivel scăzut”, a declarat Bjarne Schieldrop, analist-șef pentru mărfuri la SEB.
Marți au intrat în vigoare noile tarife de 25% impuse de SUA importurilor din Canada și Mexic, precum și tarife de 10% energiei din Canada. De asemenea, tarifele pentru importurile de bunuri chinezești au fost majorate de la 10% la 20%.
Analiștii avertizează că aceste tarife ar putea afecta activitatea economică și cererea de energie, punând presiune pe prețurile petrolului.

China ripostează cu noi tarife și restricții comerciale
Pe măsură ce tarifele americane au intrat în vigoare marți, China a ripostat imediat, anunțând majorări tarifare de 10-15% pentru o serie de produse agricole și alimentare americane, precum și impunerea de restricții la export și investiții pentru 25 de companii americane.
”Deși tarifele impuse de Trump asupra Canadei și Mexicului, în special taxele de 10% pe petrolul canadian, sunt acum în vigoare, impactul lor asupra balanței petroliere este încă neclar”, au declarat analiștii de la firma de consultanță energetică Ritterbusch and Associates.
Suspendarea ajutorului pentru Ucraina și posibila ridicare a sancțiunilor impuse Rusiei
O altă presiune asupra prețului petrolului vine din decizia administrației Trump de a suspenda ajutorul militar pentru Ucraina. Potrivit unui raport Reuters, Casa Albă a cerut Departamentului de Stat și Trezoreriei SUA să analizeze posibilitatea relaxării unor sancțiuni pentru a facilita discuțiile cu Moscova.
Perspectivele unei creșteri a exporturilor de petrol rusesc pe piață au dus la o nouă scădere a prețurilor. Totuși, analiștii Goldman Sachs consideră că fluxurile de petrol rusesc sunt mai mult restricționate de țintele de producție impuse de OPEC+ decât de sancțiuni.
Banca de investiții a mai subliniat că oferta de petrol este mai ridicată decât se estima, iar o scădere a cererii din cauza încetinirii economice a SUA și escaladării tarifelor ar putea continua să pună presiune asupra prețului petrolului.
În plus, cererea din China este în scădere, iar o perioadă de revizii la rafinării urmează să reducă și mai mult importurile, a declarat Josh Callaghan, director de piețe petroliere la Arrow Energy Markets.

SUA pune capăt licenței Chevron pentru Venezuela
Într-o altă decizie care ar putea afecta piața petrolului, administrația Trump a anunțat marți că pune capăt licenței acordate din 2022 companiei americane Chevron, care îi permitea să opereze în Venezuela și să exporte petrol de acolo.
Washingtonul a justificat această măsură prin lipsa progresului președintelui Nicolas Maduro în reformele electorale și gestionarea migrației. Acest pas ar putea reduce exporturile venezuelene de petrol pe piața internațională, însă impactul exact asupra prețurilor rămâne incert.