Peste o treime din căldura care intră în rețeaua primară de termoficare din București se pierde din cauza instalațiilor foarte vechi

Peste o treime din căldura care intră în rețeaua primară de termoficare din București se pierde din cauza instalațiilor foarte vechi
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 oct 2022

Pierderile reale de căldură din sistemul de termoficare al municipiului București au fost, anul trecut, de aproape 37% , principala cauză a acestui fenomen fiind faptul că 65% dintre conductele care alcătuiesc rețeaua de alimentare sunt mai vechi de un sfert de secol și la care s-au produs, numai în anul 2021, peste 1800 de avarii. Informația apare într-un bilanț realizat de un auditor energetic autorizat de Ministerul Energiei la solicitarea Termoenergetica București. Concomitent cu creșterea nivelului pierderilor, în ultimii ani a scăzut cantitatea de agent termic fumizată prin rețeaua de transport.

„Pierderile reale de căldură din rețeaua primară, punctele termice și rețelele de distribuție aferente acestora, în anul 2021, au fost de 36,77%. Pierderile reale de căldură pentru sistemul alimentat din centralele termice au fost de 9,72%. 0 primă concluzie a acestei analize este faptul ca în perioada 2018-2021 pierderile de energie termica în rețeaua primară au crescut de la 23,82% la 28,58%, în timp ce cantitatea de agent termic fumizată din rețeaua de transport a scăzut cu 12,81%. Dat fiind volumul de energie tranzitat, nivelul pierderilor este ridicat și conduce la efecte negative din punct de vedere tehnic și economic. Principala cauză a pierderilor de energie termică din circuitul primar o reprezintă vechimea conductelor ce alcătuiesc rețeaua (65% dintre ele au peste 25 de ani vechime), consecința majoră fiind numărul mare de avarii ce se produc (1.813 avarii remediate în circuitul primar în anul 2021) și deteriorarea izolației clasice a conductelor. Alte cauze pot sa fie o supradimensionare a rețelelor față de consumurile actuale, dar și o lipsă a sistematizării rețelei”, se arată în Bilanțul termoenergetic pe conturul instalațiilor de transport si distribuție a energiei termice, operate de către Compania Municipala Termoenergetica București SA  pentru anul 2021, document realizat la solicitarea Termoenergetica de către o companie care este auditor energetic autorizat de Ministerul Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Electrolux, prezent și în România, declanșează concedieri CITEȘTE ȘI Electrolux, prezent și în România, declanșează concedieri

Bilanțul mai arată că pierderile în rețelele secundare aferente centralelor termice se ridică la un nivel „acceptabil pentru astfel de sisteme”, în condițiile date de funcționare, scrie News.ro.

Pierderi de agent termic se înregistrează nu doar în rețeaua primară, ci și în cea secundară, unde de asemenea se produc frecvent avarii.
„Pierderile de energie termică în rețeaua secundară aferentă PT au crescut de la 11,22% la 11,98%, în timp ce cantitatea de agent termic fumizată pentru încălzire și apă caldă de consum a scăzut cu 12, 77%. Principala cauză a pierderilor de energie termică o reprezintă vechimea conductelor ce alcătuiesc rețeaua secundară (aproape 50% dintre ele au peste 25 de ani vechime), consecința majora fiind numărul mare de avarii ce se produc (1.804 avarii remediate în circuitul secundar în anul 2021) și deteriorarea izolației clasice a conductelor, amplasate exclusiv in subteran”, precizează documentul citat.

Specialiștii care au realizat bilanțul consideră că planul de măsuri trebuie să se concentreze pe rețeaua primară, acolo unde pierderile de agent termic ți energie termică sunt mari, mai ales dacă sunt cordate cu debitele tranzitate.

„Pentru reducerea pierderilor de energie înglobate în pierderile masice/valorice, precum și a celor prin radiație și convecție, se recomandă demararea programului de reabilitare a rețelelor termice primare prin înlocuirea acestora cu conducte preizolate prevăzute cu sistem de detectare automată a pierderilor”, mai arată bilanțul.

Termoenergetica CMTEB furnizează energie termică pentru 10.032 de asociații de proprietari/locatari din 8.091 de blocuri de locuințe, pentru 74 de cămine și 313 imobile/case, reprezentând aproximativ 1.170.000 de locuitori. Din totalul energiei termice fumizate de companie, consumul populației reprezintă 92,21%. Utilizatorii non-casnici sunt compuși din 515 instituții publice, 3.820 de agenți economici și 10 sere. Consumul de energie termică realizat de utilizatorii non-casnici reprezintă doar 7,79% din consumul total al clienților Termoenergetica.

viewscnt
Afla mai multe despre
bucurești
termoficare