Norvegia, cel mai mare producător de petrol din Europa Occidentală, va anunța în curând dacă își reduce producția de țiței, a declarat luni ministrul Energiei, Tina Bru, o eventuală decizie pozitivă putând crește impactul măsurilor globale destinate susținerii prețului petrolului, transmite Reuters.
După mai multe zile de negocieri, Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia și alți producători, reuniți într-un grup denumit OPEC+, au convenit duminică să-și reducă producția cu 9,7 milioane barili pe zi în lunile mai și iunie, o scădere echivalentă cu aproximativ 10% din producția mondială de petrol, scrie Agerpres.
"Acordul convenit în rândul statelor producătoare OPEC+ este foarte pozitiv", a declarat Tina Bru, adăugând că Norvegia va lua o decizie cu privire la o posibilă reducere a producției "în viitorul apropiat".
OPEC+ a subliniat că ar dori ca și alți producători de petrol, precum SUA, Canada, Brazilia și Norvegia, să își reducă și ei producția cu o cantitate cumulată de cinci milioane barili de petrol pe zi.
Norvegia a informat că va analiza o reducere unilaterală a producției sale în sprijinul acordului dar nu a precizat cât de mare ar putea fi această reducere potențială.
În luna februarie a acestui an, producția de țiței a Norvegiei a fost de 1,75 milioane barili pe zi, în creștere cu 26% comparativ cu luna februarie a anului trecut. Dacă se adaugă și producția de condensat și gaze naturale lichide, producția de hidrocarburi a Norvegiei a fost de 2,1 milioane barili pe zi, echivalentul a aproximativ 2% din producția mondială.
Prețul petrolului fluctua luni după ce impactul pozitiv al acordului de reducere a producției convenit de OPEC+ a fost contracarat de îngrijorările că nici măcar această reducere fără precedent a producției nu va fi suficientă pentru a reduce superoferta care există în prezent pe piață ca urmare a pandemiei de coronavirus care a afectat cererea.