Cotațiile petrolului urcă, joi, cu circa 2%, în contextul în care speranțele investitorilor legate de acordul de reducere a producției OPEC par să cântărească mai mult pentru investitori decât creșterea stocurilor de țiței din SUA.
Ministrul Energiei Khalid al-Falih a afirmat, joi, că este optimist în legătură cu materializarea acordului OPEC, convenit în septembrie, la Alger. “Sunt încă optimist că înțelegerea la care s-a ajuns în Algeria se va reflecta, cu voia lui Dumnezeu, în limitarea nivelului de producție al statelor și reduceri corecte și echilibrate în rândul statelor”, a afirmat ministrul la televiziunea saudită Al-Arabiya TV, preluat de Reuters.
Falih crede că piața tinde spre echilibru, urmând ca procesul să fie accelerat de acordul OPEC, care ar urma să fie finalizat pe 30 noiembrie, la Viena.
Statele OPEC au convenit în septembrie, la Alger, reducerea producției de petrol a organizației la 32,5-33 milioane de barili pe zi, prima măsură de acest tip după 2008, pentru susținerea prețurilor.
CITEȘTE ȘI Strategia Energetică: Monopolul Romgaz-OMV Petrom pe producția internă de gaze constituie o "vulnerabilitate de securitate"În urma comentariilor ministrului saudit, petrolul Brent avansa cu peste 2%, la 47,4 dolari pe baril, iar West Texas Intermediat cu 1,5%, la 46,3 dolari pe baril.
Cotațiile petrolului au scăzut miercuri cu 1,3% (Brent), respectiv 0,5%. Miercuri seara, Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a anunțat că stocurile pe petrol din SUA au crescut, săptămâna trecută, cu 5,3 milioane de barili, deși estimările indicau un avans de doar 1,5 miloane de barili.
“Jocul acesta se numește volatilitate, în condițiile în care primim semnale confuze înainte de întâlnirea OPEC. Avem dovezi de supraproducție versus speranțe că OPEC va acționa”, spune Tamas Varga, senior analist la PVM Oil Associates, Londra.
Marți, prețul petrolului a recuperat spectaculos, înregistrând un avans zilnic de peste 5%, după ce luni a atins minimul ultimelor trei luni. Evoluția a fost suținută de un reprezentant OPEC care a afirmat, pentru Bloomberg, că Algeria, Qatar și Venezuela pun presiune pe restul statelor din OPEC în vederea finalizării acordului de reducerea producției. Acesta a adăugat că Iranul ia în considerare înghețarea producției la nivelul de circa 4 milioane de barili pe zi.