Compania clujeană Nova Power&Gas din grupul E-INFRA al antreprenorilor Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, parteneră cu Nuclearelectrica la proiectul de instalare de reactoare nucleare modulare mici (SMR) dezvoltate de americanii de la NuScale pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, pe care îl deține în proprietate, vrea să construiască pe același amplasament și un parc fotovoltaic cu putere instalată de 80 MW, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Aceasta va fi ridicată pe locul fostelor depozite de zgură și cenușă ale CET Doicești, închise cu mulți ani în urmă și redate între timp circuitului agricol. Suprafața terenului pe care va fi realizată investiția este de circa 69 de hectare, acesta aflându-se pe raza localităților Doicești și Șotânga.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul mai include posturi de transformare, rețele de joasă și medie tensiune, precum și sistematizarea și împrejmuirea terenului.
Valoarea totală a investiției este estimată la peste 133 milioane lei.
Recent, grupul E-INFRA a înființat și o societate nouă dedicată proiectului, cu capital de pornire de 51,5 milioane lei.
CITEȘTE ȘI DECIZIE ”Nomazii digitali” vor beneficia de facilități fiscale pentru o perioadă limitată. Condițiile stabiliteÎn ianuarie, societatea românească de proiect care își propune să construiască pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești o capacitate de producție de energie electrică de 462 MW, compusă din șase mini-reactoare nucleare modulare (SMR) a câte 72 MW fiecare, companie controlată în proporții egale de Nuclearelectrica (SNN) și Nova Power&Gas, au semnat contract de lucrări de inginerie și proiectare inițială (Front-End Engineering and Design - FEED) pentru proiect cu dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei SMR care va fi implementată la Doicești, compania americană NuScale.
Costurile unei centrale similare pe care pe care o structură asociativă a mai multor municipalități din SUA intenționează să o construiască în statul Idaho au fost majorate recent cu peste 75%, de la 5,3 miliarde dolari în 2020 la 9,3 miliarde dolari în prezent, din cauza scumpirii masive a materialelor și echipamentelor necesare, dar și a creșterii costurilor de finanțare pe fondul avansului dobânzilor, în condițiile celei mai mari inflații din Statele Unite din ultimii peste 40 de ani.