Litiul, considerat ca fiind esențial în acordul comercial convenit recent de Europa cu America de Sud

Litiul, considerat ca fiind esențial în acordul comercial convenit recent de Europa cu America de Sud
scris 11 dec 2024

Este posibil ca importanța strategică a litiului să fi jucat un rol major în acordul de succes al Uniunii Europene cu Brazilia, Argentina și alte trei țări din America de Sud, potrivit analiștilor citați de CNBC.

După 25 de ani de discuții, UE și cinci țări din Mercosur (o alianță care include Paraguay, Uruguay și, recent, Bolivia) au ajuns la un acord comercial foarte așteptat, pe 6 decembrie, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
Veniturile din turism ale Greciei ar urma să atingă un nivel record de 22 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Veniturile din turism ale Greciei ar urma să atingă un nivel record de 22 miliarde de euro

Dacă va fi ratificat de blocul celor 27 de națiuni, parteneriatul UE-Mercosur va crea una dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume, reunind peste 700 de milioane de oameni și reprezentând aproximativ 20% din produsul intern brut global.

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a declarat că acordul comercial este conceput pentru a crește comerțul și investițiile bilaterale, pentru a reduce barierele comerciale tarifare și netarifare, pentru a crea reguli mai stabile și pentru a promova valori comune, cum ar fi dezvoltarea durabilă.

Nu toată lumea este însă în favoarea acordului. Franța și Polonia se numără printre cele care și-au exprimat opoziția față de acord, avertizând că ar putea crea concurență neloială pentru agricultura europeană. Î

Analiștii de la banca olandeză ING au spus că importanța materiilor prime critice, cum ar fi litiul, pare ”să facă mai puține titluri” în descrierea acordului de liber schimb, în ​​ciuda importanței metalului pentru viitorul economic al Europei.

”Este surprinzător, având în vedere că a) UE este foarte dependentă de China pentru materii prime critice, b) țări precum Argentina, Bolivia și Brazilia dețin rezerve mari din unele dintre aceste materii prime critice și c) cererea UE pentru aceste materiale este de așteptat să crește masiv”, au spus analiștii ING într-o notă de cercetare publicată vineri.

VIDEO Profit.ro TV - Alin Becheanu, ARB: E nevoie să facem schimb de informații mult mai rapid. Până schimbăm noi hârtii, atacatorii au plecat. Dacă totul sună prea frumos, cel mai probabil nici nu este adevărat CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Alin Becheanu, ARB: E nevoie să facem schimb de informații mult mai rapid. Până schimbăm noi hârtii, atacatorii au plecat. Dacă totul sună prea frumos, cel mai probabil nici nu este adevărat

”Poate fi dificil de cuantificat valoarea economică exactă a unui acces mai bun la aceste materiale prin legături mai strânse cu Mercosur, dar credem că acest element special a avut o mare greutate strategică pentru UE [Comisia] atunci când a încheiat acordul – mai ales ca diversificarea sau aprovizionarea și asigurarea aprovizionării este în prezent de prim rang”, au adăugat ei.

Litiul, denumit uneori ”aur alb” datorită culorii sale deschise și a valorii ridicate de piață, este considerat o componentă critică a renunțării la combustibili fosili. Este folosit în mod obișnuit în vehiculele electrice, telefoane mobile și baterii reîncărcabile pentru laptopuri.

Se estimează că America Latină furnizează aproximativ 35% din litiu din lume, conform Agenției Internaționale pentru Energie, Chile (26%) și Argentina (6%) fiind ân frunte.

Se estimează că regiunea deține mai mult de jumătate din rezervele globale de litiu, situate în principal în Argentina (21%) și Chile (11%).

Litiul ”esențial pentru industriile cheie”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris acordul comercial UE-Mercosur drept un ”acord de câștig-câștig” care poate economisi companiilor din UE taxe de export în valoare de 4 miliarde de euro (4,24 miliarde de dolari) pe an.

Între timp, Kaja Kallas, șefa politicii externe a UE, a subliniat importanța accesului la materii prime critice în declarația sa privind acordul comercial.

”Pentru europeni, deschide o regiune vastă cu care să facă comerț liber, inclusiv accesul la materii prime esențiale și diminuează riscul ca concurenții să ne înlocuiască în absența noastră”, a spus Kallas vineri.

Pentru Federico Steinberg, membru asociat pentru Europa, Rusia și Eurasia la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un grup de reflecție proeminent din SUA, trei factori au făcut posibil un acord după un sfert de secol de blocaj negocieri. Aceștia au fost ascensiunea protecționismului, ”exemplificată de realegerea lui Donald Trump”, faptul că președintele Braziliei Luiz Inácio Lula da Silva și Javier Milei din Argentina au fost susținători puternici ai unui acord și ”considerații strategice importante din partea UE”, cum ar fi preocupările în curs privind extinderea rapidă a comerțului și investițiilor chinezești în America Latină.

Conform termenilor acordului, Steinberg a spus că firmele europene ar putea avea un acces mai bun la piețele de achiziții publice, sectoarele de servicii de mare valoare și materii prime critice, cum ar fi litiul.

FOTO După o lungă așteptare, Digi se lansează astăzi în Belgia, \ CITEȘTE ȘI FOTO După o lungă așteptare, Digi se lansează astăzi în Belgia, "surpriza istorică" a ultimului sfert de secol. "Momentul „badaboo” a sosit. Cu prețuri nemaivăzute, vom capta inimile belgienilor și transforma piața!"

”În schimb, Uniunea Europeană va reduce tarifele la produsele agricole și alte bunuri și va contribui cu 1,8 miliarde EUR prin inițiativa Global Gateway pentru a sprijini tranziția verde și digitală a Mercosur”, a spus Steinberg într-o notă publicată vineri.

În timp ce unii din Europa rămân nemulțumiți de termenii propuși, acordul comercial UE-Mercosur a fost salutat cu căldură de Federația Industriilor Germane (BDI), un grup umbrelă de producători germani de servicii legate de industrie, care are aproximativ 8 milioane de muncitori.

”Acordul comercial UE-Mercosur prezintă o oportunitate enormă de diversificare a accesului la materii prime esențiale, cum ar fi litiul și cuprul, care sunt esențiale pentru industrii cheie precum electromobilitatea și energia regenerabilă”, a declarat BDI într-o declarație din 6 decembrie.

Grupul a adăugat că ”În vremuri de fragmentare în creștere a comerțului global, acest acord comercial transmite un mesaj clar și strategic în sprijinul comerțului liber și bazat pe reguli”.

viewscnt
Afla mai multe despre
litiu
america
de sud
europa