Cel mai mare creditor al liderului pieței furnizorilor concurențiali de energie electrică din România, Getica 95 Com, intrat în insolvență la jumătatea anului, este asociatul și administratorul unic al acestuia, Viorel Tudose, care revendică o datorie în sumă totală de 54,6 milioane lei, reprezentând dividende, potrivit tabelului preliminar de creanțe al companiei, analizat de Profit.ro.
Deși este cea mai mare din punct de vedere al cuantumului, creanța lui Tudose face parte din grupa celor chirografare, teoretic cu cele mai mici șanse de recuperare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe locul 2 se află ANAF, prin Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, cu o creanță bugetară (a treia categorie ca rang după creanțele garantate și cele salariale) de 48,47 milioane lei, constând în TVA și accize la electricitatea vândută de Getica, plus dobânzi și penalități.
Operatorii de distribuție de energie electrică (din grupurile Electrica SA, Enel, CEZ și E.ON) figurează în tabel cu creanțe chirografare în valoare totală de peste 54 milioane lei aferente serviciilor de distribuție prestate, cea mai mare fiind cea a companiei Distribuție Energie Electrică România SA (Electrica), de peste 18 milioane lei. Transportatorul Transelectrica are de primit circa 12,5 milioane lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Corespondență din München - Premieră mondială pentru noul Renault Megane E-Tech ElectricÎn total, în tabel au fost incluse creanțe acceptate în sumă cumulată de 201,23 milioane lei, din care circa 180 milioane lei cu drept de vot.
Retailerul Auchan a solicitat înscrierea cu o creanță de aproape 27,4 milioane lei, respinsă însă ca "nedatorată" de către administratorul judiciar al Getica 95 Com.
CITEȘTE ȘI Bănci europene mari continuă să își înregistreze profiturile în paradisuri fiscale. 238.000 de euro pe angajatPotrivit datelor acestuia, Getica a terminat primele 6 luni ale anului cu pierderi de peste 101 milioane lei, rezultate din venituri de 944,3 milioane lei și cheltuieli de 1,045 miliarde lei.
După cum a relatat Profit.ro, după primele 3 luni ale anului, când prețul mediu angro (în special cel din martie 2021) pe platforma PZU a OPCOM a fost cel mai mare din ultimii 5 ani, iar Getica a fost nevoită să cumpere energie din piață la prețuri ce depășeau mediile anuale din perioada 2018-2020, situație cu totul atipică, băncile finanțatoare au intrat în alertă și și-au retras liniile de credit, ceea ce a accentuat stresul financiar al furnizorului.
CITEȘTE ȘI Sypher, startup-ul românesc care a dezvoltat asistentul virtual GDPR, vizează o rundă de finanțare de 550.000 de euro. Compania țintește extinderea pe piața internațională"(…) prognozele din ultimii zece ani arată că, pentru trimestrul unu și trimestrul doi al unui an calendaristic, de obicei, prețul cu care debitoarea achiziționa energia electrică se situa sub medie. Or, în anul 2021, acest preț s-a situat peste medie față de prețul cu care debitoarea a achiziționat energia electrică în anii 2018-2020. (…) în considerarea acestei volatilități a pieței de energie electrică, trei instituții bancare au notificat aproape concomitent societatea debitoare cu privire la oprirea finanțărilor (…). (…) la data de 24 aprilie 2021, Intesa Sanpaolo Bank a notificat societatea debitoare cu privire la oprirea punerii la dispoziție a facilității de credit în valoare de 24.000.000 lei și la data de 2 iunie 2021 Banca Transilvania SA și OTP Bank au retras unilateral finanțarea în sumă de 10.000.000 lei și 25.000.000 lei. (…) diferența de preț cu care s-a achiziționat energie din piața pentru ziua următoare a dus la pierderi în sumă de 71.780.000 lei (în primele 5 luni din 2021 – n.r.), iar retragerea finanțărilor din partea Intesa Sanpaolo Bank, Banca Transilvania SA și OTP Bank a dus la o reducere a fluxului de numerar cu 59.000.000 lei. Apreciază că toți acești factori, care au relevanță în soluționarea cererii de deschidere a procedurii de insolvență formulate de către debitoare, au dus la imposibilitatea de a plăti operatorul de transport și sistem Transelectrica și cei șase operatori de distribuție, ceea ce va duce, în scurt timp, la rezilierea contractelor de transport și de distribuție, contracte fără de care debitoarea nu mai poate activa pe piața de energie, astfel încât riscă ridicarea dreptului de a participa la această piață. (…) se înregistrează zilnic un deficit de cash flow de 5.000.000 lei din cauza faptului că debitoarea este nevoită să facă plăți zilnic, având în vedere specificul pieței pe care activează, și anume piața de energie, în baza contractelor încheiate și a prevederilor legale, plăți care sunt obligatorii. (…) în același timp, debitoarea înregistrează întârzieri la încasarea creanțelor de la proprii clienți (…)", a arătat Getica în cererea sa de intrare în insolvență, aprobată de Tribunalul Buzău pe 30 iunie.
Getica 95 era cel mai important furnizor de energie de pe piața concurențială la începutul acestui an, cu o cotă de piață de 12,15% în luna ianuarie, cu mai mult de un procent în plus față de principalii săi concurenți: Electrica Furnizare (9,95%), Enel Energie (9,37%) și Enel Energie Muntenia (9,35%) și cu aproape 5 procente peste E.ON Energie (7,47%) sau CEZ vânzare (6,84%). În ultimul an, furnizorul a urcat de la o cotă de piață de 7,9% la una de 12,15%, ascensiunea suprapunându-se cu procesul de liberalizare a pieței de electricitate, din decembrie 2020 și ianuarie 2021. Compania a avut, în 2020, afaceri aproape triple comparativ cu anul precedent, de 1,5 miliarde lei, și un profit net în creștere asemănătoare, de 81,5 milioane lei, dar și datoriile au crescut puternic, de la 155,6 milioane lei la 267,1 milioane lei, fără să existe restanțe către ANAF.