Încă o schimbare în managementul Enel România: italienii au adus un napoletan în fruntea distribuției, după pierderile istorice din 2018. Fostul șef, rechemat la vatră

Încă o schimbare în managementul Enel România: italienii au adus un napoletan în fruntea distribuției, după pierderile istorice din 2018. Fostul șef, rechemat la vatră

Gino Celentano

scris 31 iul 2019

Grecul Georgios Stassis va pleca după 3 ani și jumătate de la conducerea operațiunilor Enel din România, actualul country manager local al grupului italian fiind propus să preia șefia companiei energetice de stat Public Power din Grecia. Anterior, însă, a survenit deja o schimbare importantă în top managementul Enel România.

Astfel, de la 1 mai, operațiunile de distribuție de energie electrică ale Enel din România sunt conduse de un nou director general, în persoana lui Gino Celentano. Acesta l-a înlocuit în funcție pe Federico Panone la toți cei trei operatori locali de distribuție ai Enel, respectiv E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Banat.

Urmărește-ne și pe Google News

Panone, care conducea distribuțiile Enel din România din februarie 2016, și-a dat demisia în aprilie anul acesta, după care s-a întors la compania-mamă din Italia, pe poziția de șef de HR și Organizare al Enel Distribuzione SpA.

Tranzacție rapidă: Edenred a cumpărat Benefit Online CITEȘTE ȘI Tranzacție rapidă: Edenred a cumpărat Benefit Online

Toți cei trei operatori concesionari de distribuție a energiei electrice controlați de Enel în România au raportat pierderi anul trecut, cu un minus cumulat total de peste 470 milioane lei. Este vorba de prima astfel de situație consemnată cel puțin din 2008 încoace, ultimul an pentru care există date publice disponibile din urmă. În plus, după cum a relatat Profit.ro, Enel poate vinde pachete minoritare din business-urile de furnizare, distribuție și producție de energie din România, mai multe fonduri de investiții fiind interesate atât de participațiile Fondului Proprietatea la subsidiarele locale ale Enel, cât și de a achiziționa și alte procente de la grupul italian.

Noul director general pe distribuție al Enel România, Gino Celentano, provine din Napoli și lucrează la grupul italian din 1996, an în care și-a dat și doctoratul în inginerie electrică la Universitatea napoletană Federico II, instituție la care a și predat ca profesor asistent. Prima funcție de conducere i-a fost acordată în 1997, când a devenit responsabil cu sistemele de control de la distanță al rețelei de distribuție în regiunea Campania.  

De-a lungul carierei, Celentano a ocupat poziții de manager zonal de distribuție pentru mai multe regiuni de rețea ale Enel din Italia, inclusiv Sicilia. Din 2016 și până la preluarea noii funcții din România, Gino Celentano a fost șef de infrastructură și rețea la E-Distribuzione pentru întreaga regiune centrală a Italiei, unde a avut în subordine peste 5.000 de angajați și a gestionat un portofoliu de peste 10 milioane de clienți.

VIDEO&FOTO Simona Halep primește cea mai înaltă distincție a statului român CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Simona Halep primește cea mai înaltă distincție a statului român

În CV-ul său, Celentano precizează că are experiența coordonării de rețele de distribuție a energiei în situații de urgență, cum ar fi cutremure sau fenomene meteo extreme, și că dispune și de o "capacitate robustă de a gestiona stakeholderi instituționali".  

Pierderile Enel pe 2018 din activitate de distribuție de energie din România au fost de 114,89 milioane lei la E-Distribuție Muntenia (profit net de 85,9 milioane lei în 2017), 143,32 milioane lei la E-Distribuție Dobrogea (profit de 49,45 milioane lei în anul anterior) și 211,89 milioane lei la E-Distribuție Banat (+82,77 milioane lei în 2017).

Pierderile au survenit în pofida faptului că toate cele trei companii au consemnat anul trecut ușoare majorări ale cifrelor de afaceri și ale veniturilor din activitatea de distribuție, ca urmare a distribuirii de cantități de energie mai mari unui număr superior de clienți, iar E-Distribuție Muntenia și E-Distribuție Dobrogea și la tarife medii majorate, comparativ cu 2017, potrivit documentelor celor 3 societăți. În schimb, cheltuielile totale au crescut semnificativ la toate distribuțiile Enel, respectiv cu aproape o treime la E-Distribuție Muntenia, cu 50% la E-Distribuție Dobrogea și cu peste 61% la E-Distribuție Banat.

Surpriză: Bogdan Drăgoi intră pe piața imobiliară CITEȘTE ȘI Surpriză: Bogdan Drăgoi intră pe piața imobiliară

Principala cauză, indicată chiar de operatori, a fost decizia de anul trecut a Autorității de Reglementare (ANRE) de a reduce cu 26%, de la 1 ianuarie 2019, rata reglementată a rentabilității (RRR) tuturor operatorilor de distribuție a energiei electrice, de la 7,7% la 5,66%, măsură contestată vehement, inclusiv în justiție, de companiile de distribuție, care au avertizat că va avea ca efect reducerea investițiilor în rețele. Important de menționat este că, după finalul exercițiului financiar al anului trecut, prin OUG nr. 19/2019 de modificare a celebrei OUG nr. 114/2018, Guvernul a preluat de la ANRE la legislația primară prerogativa stabilirii RRR și a majorat rata reglementată a rentabilității de la 5,66%, la cât o redusese Autoritatea, la 6,9%, atât pentru operatorii de distribuție a energiei, cât și pentru operatorul de transport și sistem Transelectrica. Măsura a fost salutată de companii ca fiind un mesaj pentru ele, "de a investi în rețele și de a-și diversifica programele de investiții".

"Principalul motiv pentru majorarea cheltuielilor activității de bază în anul 2018 îl reprezintă deprecierea înregistrată la reevaluarea imobilizărilor corporale, în valoare de 258.759.258 lei", se arată în situațiile financiare pe 2018 ale E-Distribuție Muntenia. Potrivit companiei, reevaluarea a fost făcută la finalul anului trecut de un evaluator independent autorizat, iar "deprecierea a rezultat în principal din modificarea ratei reglementate a rentabilității pentru perioada de reglementare 2019-2023 la 5,66% (în scădere față de 7,7% în perioada de reglementare 2014-2018)". Explicații similare apar și în situațiile financiare ale E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Banat.

Doar una dintre cele trei companii de distribuție Enel preconizează revenirea pe plus anul acesta, potrivit bugetelor lor de venituri și cheltuieli pe 2019, estimarea de profit a E-Distribuție Muntenia fiind de 35,2 milioane lei. Celelalte două anticipează doar reducerea semnificativă a pierderilor, la 32,6 milioane lei E-Distribuție Dobrogea și la 16,5 milioane lei E-Distribuție Banat. Toți cei trei operatori și-au bugetat pentru anul în curs cheltuieli pentru investiții (CAPEX) în scădere față de 2018, de la 228,5 la 224,9 milioane lei E-Distribuție Muntenia, de la 136,7 la 108,4 milioane lei E-Distribuție Dobrogea și de la 146,3 la 128,7 milioane lei E-Distribuție Banat.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
enel romania
e-distribuție muntenia
e-distribuție dobrogea
e-distribuție banat
schimbare ceo enel romania
schimbare management enel romania
country manager enel romania
georgios stassis