Compania care deține platforma de foraj Ocean Endeavour, care a a săpat după gaze pentru Exxon și OMV Petrom în perimetrul Neptun Deep, Diamond Offshore Drilling, a cerut intrarea în procedura de faliment, având datorii de peste 2,6 miliarde de dolari și invocând impactul “fără precedent” al războiului prețurilor al războiului și cel al pandemiei de Coronavirus.
Diamond Offshore Drilling a câștigat în 2013 contractul lucrărilor de foraj în Neptun Deep, care a avut o valoare de 532 de milioane de dolari, costurile fiind împărțite de OMV Petrom și Exxon, în proporții egale.
În acest sens, în 2014 a fost procurată de OMV Petrom și Exxon platforma de foraj Ocean Endeavour, produsă de Diamond Offshore Drilling și proiectată să foreze în ape cu adâncimi de până la 2.400 de metri și o adâncime totală de foraj de până la 10.600 de metri.
Platforma a ajuns în România în 2014, în octombrie acel an fiind început forajul sondei de explorare Pelican South-1 pentru un nou prospect în blocul Neptun.
Implozia Diamond Offshore Drilling vine la 10 zile după ce a ratat o plată a dobânzii pentru obligațiuni în valoare de 500 milioane de dolari și a apelat la firme de consultanță pentru analiza diverselor soluții de viitor, susține Financial Times.
Acum, compania a cerut protecția față de creditori, conform Legii falimentului din Statele Unite, invocând „agravarea rapidă din ultimele luni” a condițiilor din „industria extrem de competitivă și ciclică” în care activează.
Lunea trecută, petrolul West Texas Intermendiate (WTI - de referință pe piața americană) cu livrare în luna mai a coborât pentru prima dată în istorie în teritoriu negativ, fiind tranzacționat și la - 40 dolari pe baril, ca urmare a prăbușirii cererii și a indisponibilității spațiilor de depozitare.
CITEȘTE ȘI FOTO Imagini satelitare arată blocajul provocat de coronavirus în economia americanăDiamond Offshore Drilling a precizat că a întreprins „diverse acțiuni” pentru îmbunătățirea poziției sale financiare, inclusiv împrumutarea a 400 milioane dolari în cadrul unei facilități de credit în martie, dar că solicitarea protecției împotriva creditorilor din procedura de faliment garantează cel mai bun randament acționarilor.
Printre acționarii Diamond Offshore Drilling se numără Loews Corporation, listată de NYSE, care deține 53% din companie, dar și 2.500 de angajați și mai mulți deținători de obligațiuni, cu o expunere mai mare de 2 miliarde de dolari.
Într-o notă din 16 aprilie, care a scăzut ratingul de creditare al Diamond, agenția de rating Moody's a declarat că sectorul serviciilor petroliere va fi „unul dintre sectoarele cele mai afectate” de șocul „sever și extensiv” cauzat de pandemia coronavirusului, de scăderea prețului țițeiului dar și de deprecierea activelor.
„Există o probabilitate mare ca compania să-și restructureze datoriile, fie printr-o tranzacție extrajudiciară cu creditorii, fie prin procedura de faliment”, subliniau analiștii Moody.
Un comentariu similar a fost făcut și de analistii de la S&P.
Diamond Offshore Drilling nu este singura companie din domeniu care a cerut protecția împotriva creditorilor, Whiting Petroleum Company, un producător de petrol de șist din Denver, cotat la rândul său la Bursa din New York, apelând la aceeași soluție pe 24 aprilie.
Anul trecut, Diamond Offshore Drilling și-a dublat pierderile, la 357 milioane dolari, în principal ca urmare a scăderii veniturilor cu aproximativ 100 milioane dolari, la 980 milioane dolari.
În prezent, în urma majorării fiscalității prin Legea offshore, dar și a scăderii prețurilor la gaze ca urmare a crizei Coronavirusului și a carantinării economiilor de către diferitele guverne, exploatarea gazelor din Marea Neagră este incertă. De altfel, Exxon a confirmat pentru Profit.ro că intenționează să-și vândă participația în proiect.
La rândul său, OMV a anunțat amânarea deciziei de investiție în Neptun Deep până “cel mai devreme” în 2021.