Cantitățile de gaze naturale importate în România în prima lună a anului au crescut cu 50% față de cele din luna ianuarie 2021, de la 2,726 la 4,083 milioane MWh, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Datele privind consumul de gaze din România din ianuarie 2022 nu au fost încă publicate de ANRE. În ianuarie 2021, importurile (de 2,962 milioane MWh în total, din care 2,726 milioane MWh importuri curente și restul importuri mai vechi înmagazinate în depozite) au acoperit sub 17% din consum.
Totodată, prețul mediu ponderat al gazelor cumpărate în ianuarie 2022 în baza contractelor de import s-a majorat de 4,4 ori față de cel aferent aceleiași luni din anul trecut, de la numai 68,56 lei/MWh la 305,42 lei/MWh.
Astfel, un calcul grosier arată că valoarea gazelor importate în România în ianuarie anul acesta a depășit 1,2 miliarde lei, în timp ce în ianuarie 2021 a fost de sub 190 milioane lei.
Datele sunt publicate de ANRE în baza legislației secundare privind obligația participanților la piața locală de gaze naturale de a tranzacționa pe piețele centralizate din România, la Bursa Română de Mărfuri (în proporție covârșitoare) și OPCOM. Aceasta definește contractele de import drept "contractele de vânzare-cumpărare a gazelor naturale încheiate în afara pieței angro din România, între un participant la piața gazelor naturale (locală – n.r.), în calitate de cumpărător, și un partener extern care nu este operator economic din sectorul gazelor naturale din România.
În martie, Comisia Europeană a schițat un draft de plan de eliminare a dependenței statelor membre UE de importurile de gaze din Rusia, a cărui implementare ar reduce achizițiile continentului de la gigantul rus de stat Gazprom cu aproape 80% doar anul acesta. Planul a fost întocmit ca urmare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Deși s-a discutat inclusiv perspectiva instituirii unui embargo total al UE asupra achizițiilor de gaze din Federația Rusă, nu s-a luat nici o decizie în acest sens, cel puțin deocamdată, din cauza dependenței masive a mai multor state membre de aceste importuri, printre care Germania, cea mai mare economie a Uniunii.