Gigantul petrolier al Ungariei începe să foreze după țiței și gaze în vestul României

Gigantul petrolier al Ungariei începe să foreze după țiței și gaze în vestul României
scris 17 ian 2022

Panfora Oil&Gas, companie locală controlată de MOL, gigantul petrolier al Ungariei, a lansat lucrările de construcție la prima sondă de explorare de pe perimetrul Curtici din județul Arad, concesionat de subsidiara MOL în urmă cu 10 ani.

Sonda va fi amplasată în perimetrul localității Dorobanți.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție: Medicover a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni la Mediplus CITEȘTE ȘI Tranzacție: Medicover a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni la Mediplus

Compania va începe lucrările la prima sondă de explorare 1E – Dorobanți în baza unei autorizații de construcție eliberată de autoritățile locale pe 15 noiembrie 2021, durata lucrărilor fiind estimată la circa 6 luni.

Construcția va fi demarată de o firmă locală, cu sediul în Arad.

Rezultate Dacia: creștere globală de 3%, în condiții de criză CITEȘTE ȘI Rezultate Dacia: creștere globală de 3%, în condiții de criză

De ce este important: Acordul de concesiune petrolieră privind perimetrul Curtici a fost aprobat de Guvern în 2012. De atunci, Panfora Oil&Gas a avut mai multe litigii în instanță, atât cu proprietari de terenuri agricole care nu voiau să permită companiei să desfășoare operațiuni pe terenurile lor, cât și cu o serie de autorități locale din zonă, care nu emiteau avizele și autorizațiile necesare demarării lucrărilor. Unele dintre aceste proces se află încă pe rol.

FOTO Au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin mesaje pe rețelele social media, cu textul \ CITEȘTE ȘI FOTO Au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin mesaje pe rețelele social media, cu textul "seamănă cu tine", "apari în acest video"

De asemenea interesant: Alte motive de întârziere a lucrărilor, după cum a relatat Profit.ro, au fost "proteste de amploare, reacția negativă în mass-media locală și națională cu privire la explorarea și exploatarea gazelor de șist, conexiunea negativă și confuziile create între noțiunile de resurse convenționale și resurse neconvenționale, în ciuda eforturilor considerabile făcute pentru combaterea acestei conjuncturi, prin informarea și asigurarea populației că lucrările au ca scop exclusiv explorarea și exploatarea resurselor convenționale de țiței și gaze, opoziția unor ONG-uri, mișcări împotriva explorării și exploatării gazelor de șist și a fracturării hidraulice".

Din 2013, atât Panfora, cât și compania-mamă MOL și ANRM au afirmat public în repetate rânduri că Panfora nu urmărește explorarea și exploatarea de gaze de șist prin fracturare hidraulică, ci dezvoltarea de zăcăminte convenționale de hidrocarburi, prin metode și tehnologii clasice. Potrivit companiei, programul de lucrări de explorare din perimetrul Curtici constă în măsurători geofizice de suprafață 3D și, într-o etapă ulterioară, forarea a maximum patru sonde.

LISTA De azi, după modelul ING, aproape toată rețeaua de unități a Raiffeisen Bank va opera fără casierii în relația cu IMM-urile. Termen limită și pentru persoanele fizice CITEȘTE ȘI LISTA De azi, după modelul ING, aproape toată rețeaua de unități a Raiffeisen Bank va opera fără casierii în relația cu IMM-urile. Termen limită și pentru persoanele fizice

Pe lângă perimetrul Curtici, la care este concesionar unic, Panfora Oil&Gas mai deține participații minoritare, de 30% și 20%, la perimetrele EX1-Voivozi (județul Bihor) și EX5-Adea (județul Arad), deținute majoritar de către Sand Hill Petroleum și concesionate în 2015.

"În perimetrul EX-1, cele două companii au efectuat deja măsurători 3D geofizice de suprafață de amploare, au forat o sondă și intenționează să foreze alte câteva sonde de explorare în funcție de rezultatele măsurătorii. În perimetrul EX-5, a început deja măsurătoarea 3D geofizică de suprafață și a fost forată o sondă", precizează Panfora.

viewscnt
Afla mai multe despre
panfora oil&gas
mol ungaria
foraje titei gaze
zacaminte noi titei gaze
productie gaze
productie titei