FOTO Tranzacție: O companie petrolieră din România a fost preluată de un fost șef al diviziei din UK a unei mari bănci ruse de stat sancționate. ANRM: Niciun risc de securitate națională

FOTO Tranzacție: O companie petrolieră din România a fost preluată de un fost șef al diviziei din UK a unei mari bănci ruse de stat sancționate. ANRM: Niciun risc de securitate națională

Imagine de la exploatarea petrolieră Moinești. Sursă foto: Stratum Energy

scris 21 iun 2022

Compania petrolieră Stratum Energy România, care deține concesiunea perimetrului de țiței și gaze Moinești din județul Bacău, a fost preluată de un vehicul juridic înființat în urmă cu circa 6 luni la Londra și controlat de un fost șef al diviziei britanice a băncii ruse de stat VTB Bank, a doua cea mai mare instituție de credit din Federația Rusă, supusă la numeroase sancțiuni economice occidentale și eliminată inclusiv din sistemul global de comunicații interbancare SWIFT ca urmare a agresiunii militare a Kremlinului asupra Ucrainei, relevă date Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Stratum Energy România este din 2009 concesionară a perimetrului Moinești.

Urmărește-ne și pe Google News

Operațiunile locale ale companiei au înregistrat în 2020 pierderi de circa 32 milioane lei, la venituri totale de aproape 125 milioane lei. Pentru anul trecut, compania a raportat o pierdere de 148,3 milioane lei, la venituri de 178,5 milioane lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Conform ANRE, în ianuarie 2022, Stratum a avut o pondere de 0,64% în totalul producției naționale de gaze naturale a României.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a fost notificată în martie 2022 despre faptul că Stratum Energy România și-a schimbat acționarul. Până atunci, compania fusese deținută de firma americană Stratum Energy Group Limited din Houston, Texas, fondată și condusă de americanul Qasim Sharif.

În urma unui contract de vânzare de părți sociale și al unuia de transfer și schimb, noul acționar al Stratum Energy România, concesionarul perimetrului Moinești, este entitatea britanică Stratum TopCo Limited. Potrivit datelor Registrului Comercial din UK, Stratum TopCo Limited, înființată pe 23 noiembrie 2021, este controlată de cetățeanul britanic Atanas Bostandjiev, iar Qasim Sharif este unul dintre administratori.

Producătorul de cipuri Broadcom preia VMware pentru 61 de miliarde de dolari. Una dintre cele mai mari tranzacții încheiate vreodată în sectorul tehnologiei CITEȘTE ȘI Producătorul de cipuri Broadcom preia VMware pentru 61 de miliarde de dolari. Una dintre cele mai mari tranzacții încheiate vreodată în sectorul tehnologiei

Atanas Bostandjiev a lucrat 10 ani la biroul Merrill Lynch din Londra, ca manager de vânzări pentru Europa emergentă, după care a petrecut circa 2 ani pe o poziție similară la Goldman Sachs Londra. Între 2011 și 2014, Bostandjiev a fost CEO al brațului investițional al diviziei londoneze a băncii ruse de stat VTB Bank, după care și-a înființat propria firmă de asset management, Gemcorp Capital, pe care o deține și o conduce și în prezent. VTB Bank l-a dat în judecată la puțin timp, acuzându-l că i-ar fi "furat" atât angajați, cât și clienți cu noua sa firmă

VTB Bank, a doua cea mai mare instituție de credit din Federația Rusă, a fost supusă la numeroase sancțiuni economice occidentale, fiind eliminată inclusiv din sistemul global de comunicații interbancare SWIFT, ca urmare a agresiunii militare a Kremlinului asupra Ucrainei.

Atanas Bostandjiev. Sursă foto: Gemcorp Capital

Atanas Bostandjiev. Sursă foto: Gemcorp Capital

ULTIMA ORĂ VIDEO Directorul a transmis acționarilor Renault intenția de separare și vânzare a diviziei de motoare cu combustie, inclusiv Uzina Mecanică Dacia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Directorul a transmis acționarilor Renault intenția de separare și vânzare a diviziei de motoare cu combustie, inclusiv Uzina Mecanică Dacia

"În prezent, acționar al titularului (acordului petrolier pentru perimetrul Moinești, Stratum Energy România – n.r.) este Stratum TopCo Limited. Având în vedere structura acționariatului cumpărătorului, considerăm că tranzacția nu prezintă niciun risc pentru securitatea națională a României", se arată într-un document oficial al ANRM.

Potrivit unei OUG de modificare a Legii petrolului adoptată în 2020 de fostul Guvern Orban, ANRM a primit atunci autoritatea de a refuza încheierea de noi acorduri de concesiune de perimetre petroliere, precum și de a rezilia astfel de acorduri aflate în prezent în vigoare, din rațiuni de siguranță națională. De asemenea, Ordonanța a conferit Guvernului puterea de a controla, din rațiuni de securitate națională, cui sunt cedate participațiile la perimetre petroliere deja concesionate sau firmele concesionare ca atare.

FOTO Ministrul Agriculturii: Cumpărăm fabrica de zahăr de la Luduș, pentru a produce zahăr, în parteneriat cu fermierii. Discuție cu ambasadoarea Franței CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul Agriculturii: Cumpărăm fabrica de zahăr de la Luduș, pentru a produce zahăr, în parteneriat cu fermierii. Discuție cu ambasadoarea Franței

Gemcorp Capital a lui Atanas Bostandjiev a condamnat public, pe 17 martie, invazia Rusiei asupra Ucrainei. Firma a precizat atunci, totodată, că printre investitorii săi inițiali s-au numărat și doi ruși, "nesupuși vreodată vreunor sancțiuni" și care s-au și retras în 2020.

Potrivit Financial Times, cei doi ruși au fost oamenii de afaceri Albert Avdolyan și Sergei Adoniev, care au contribuit în 2014 la lansarea în business a Gemcorp Capital cu 250 milioane dolari. Banii ar fi provenit din vânzarea de către cei doi a unei companii de telecomunicații sprijinite de conglomeratul de stat militaro-industrial rus Rostec, condus de Serghei Chemezov, un apropiat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

VIDEO Antifrauda a reintrat în Dragonul Roșu CITEȘTE ȘI VIDEO Antifrauda a reintrat în Dragonul Roșu

Publicația britanică mai scrie că Atanas Bostandjiev s-a numărat în 2019 printre speakerii Summitului Investițional Rusia-Africa desfășurat la Soci, în peninsula Crimea anexată de Moscova în 2014 de la Ucraina, eveniment la care a vorbit și Vladimir Putin. De asemenea, Gemcorp Capital a încercat, fără succes, să intermedieze vânzarea vaccinului anti-COVID rus Sputnik V către autoritățile din Ghana.

Gemcorp Capital, care administrează active în valoare de circa 1,2 miliarde dolari, investește în principal pe piețe emergente, în industria de petrol și gaze, energie, agribusiness și alte mărfuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
stratum energy
sanctiuni rusia
vtb bank rusia sanctiuni swift
producator roman gaze naturale
companie petroliera romania
anrm acord petrolier moinesti