FOTO Planurile pentru termoficarea Bucureștiului, în an electoral: Cum va scădea factura bucureștenilor și cum nu va mai lipsi apa caldă și căldura din case

FOTO Planurile pentru termoficarea Bucureștiului, în an electoral: Cum va scădea factura bucureștenilor și cum nu va mai lipsi apa caldă și căldura din case
scris 19 feb 2024

Ministrul Energiei, liderul PNL București Sebastian Burduja, care vrea să candideze la Primăria Capitalei, avansează 5 soluții pentru termoficarea Bucureștiului, el arătând că, astfel, costurile la factura bucureștenilor pot fi reduse cu 50-60% într-un singur mandat, iar apa caldă și căldura nu vor mai lipsi din casele noastre. 

”5 SOLUȚII PENTRU APĂ CALDĂ ȘI CĂLDURĂ ÎN BUCUREȘTI. Termoficarea nu e doar una dintre cele mai grave probleme pentru București, dar este și o problemă simplă, care ar fi putut fi rezolvată de ani de zile. Atât Nicușor Dan, cât și Gabriela Firea au promis că vor aduce apă caldă și căldură în casele bucureștenilor — amândoi au fost doar un nou duș rece. Gigacaloria costă aproximativ 1000 de lei la București și doar 350 la Oradea. Pentru că Oradea a avut și are primari competenți cu soluții pentru oameni, Bucureștiul a avut parte de cumetrii și blocaje”, spune ministrul Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Grecii de la PPC cumpără sute de mii contoare pentru companiile de distribuție din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grecii de la PPC cumpără sute de mii contoare pentru companiile de distribuție din România
Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

El arată că a prezentat soluțiile mele pentru termoficarea Bucureștiului, în cadrul unei conferințe de presă la CET Vest, alături de Claudiu Cretu, directorul general ELCEN.

”Ele nu sunt complicate. Costurile la factura bucureștenilor pot fi reduse cu 50-60% într-un singur mandat, iar apa caldă și căldura nu vor mai lipsi din casele noastre”, precizează Burduja.

Sebastian Burduja prezintă cele cinci soluții ”simple și clare”:

”1. Fuziunea dintre ELCEN și Termoenergetica. Am adoptat un memorandum în Guvern și am solicitat formal acordul lui Nicușor Dan pentru această fuziune. Așteptăm un răspuns, întrucât până acum am primit doar tăcere. Prin integrarea sistemului, costurile vor scădea, ceea ce înseamnă facturi mai mici la întreținere.

2. A doua soluție prezentată astăzi, în premieră, vizează problema gazelor necesare pentru producția de agent termic la ELCEN. Gazele sunt livrate de Transgaz aproape de CET-uri, iar pentru a le aduce efectiv la centrale, bucureștenii au plătit 3,2 miliarde de lei pentru tarifele de distribuție. Da, ați citit bine. 3,2 miliarde lei din 2007 până azi. Am găsit o soluție împreună cu echipa ELCEN, specialiști de la Ministerul Energiei și cu sprijinul Transgaz pentru a racorda direct cele patru centrale la rețeaua Transgaz, economisind astfel bani pentru toți bucureștenii, care au plătit până acum din buzunarele lor 50 milioane de euro, în medie, pe an, către distribuitor. În doi ani se pot racorda toate cele patru CET-uri, iar asta se va simți direct în facturile bucureștenilor. Deja ELCEN a semnat studiul de fezabilitate cu Transgaz pentru racordarea CET Vest. Pentru că Bucureștiul nu mai are timp de pierdut.

Atenție - Proprietarul din Austria al BCR a schimbat recomandarea pentru titlurile Hidroelectrica CITEȘTE ȘI Atenție - Proprietarul din Austria al BCR a schimbat recomandarea pentru titlurile Hidroelectrica

3. Modernizarea CET-urilor din București. Cu excepția CET Vest, care a fost modernizat în anii 2000, celelalte CET-uri au nevoie urgentă de investiții. Vom lansa în curând un apel de finanțare la Ministerul Energiei din Fondul pentru Modernizare pentru CET Progresu și CET Grozăvești, 70 și respectiv 100 de milioane de euro. CET Sud, cel mai mare din Europa, va beneficia de o finanțare de 500 de milioane de euro, printr-o aplicație individuală. Aceste investiții vor însemna costuri mult mai mici de producere a agentului termic și a energiei electrice, și o poluare mult redusă.

4. Exploatarea surselor de energie regenerabilă, în special energia geotermală. Prin semnarea unui acord cu Departamentul de Energie al SUA și obținerea sprijinului partenerilor strategici, vom realiza un studiu de fezabilitate pentru valorificarea acestei resurse în proximitatea Bucureștiului. Ministerul Energiei va lansa un apel de investiții prin Fondul pentru Modernizare pentru a integra energia geotermală în sistemul de termoficare al orașului. Aer mai curat, facturi mai mici.

5. Reabilitarea rețelei de termoficare. Am lansat deja la Ministerul Energiei un apel de 590 milioane de euro pentru modernizarea rețelelor de termoficare, iar vineri am semnat primul contract cu municipiul Suceava. Regula este „primul venit, primul servit”. Până acum, Bucureștiul nu are niciun proiect pregătit. Și e păcat, pentru că aici termoficarea e cea mai gravă problemă din toată țara”.

”Facturi mai mici, acces constant la apă caldă și căldură, un aer mai curat — acestea sunt cele trei mari obiective pe care le am pentru sistemul de termoficare al Capitalei. Soluții concrete pentru Bucureștiul Viitorului. Repet, lucrurile nu sunt complicate, nu discutăm despre construcția unei rachete care să ajungă pe Marte…doar despre ce avem de făcut pentru a avea apă caldă și căldură, la un cost cat mai mic, în casele bucureștenilor”, mai spune Sebastian Burduja.

FOTO Planurile pentru termoficarea Bucureștiului, în an electoral: Cum va scădea factura bucureștenilor și cum nu va mai lipsi apa caldă și căldura din case

viewscnt
Afla mai multe despre
sebastian burduja
caldura