EXCLUSIV Niciun contract bilateral nou de vânzare a gazelor extrase din Marea Neagră după modificarea Legii offshore. Statul nu a avut pe ce să-și exercite dreptul de preempțiune

EXCLUSIV Niciun contract bilateral nou de vânzare a gazelor extrase din Marea Neagră după modificarea Legii offshore. Statul nu a avut pe ce să-și exercite dreptul de preempțiune
scris 14 oct 2022

Companiile petroliere care extrag efectiv în prezent gaze naturale din perimetre offshore din Marea Neagră românească, Black Sea Oil&Gas și OMV Petrom, nu au notificat statul că ar fi încheiat contracte bilaterale noi de vânzare a acestor gaze după intrarea în vigoare, la finalul primăverii, a noii Legi offshore, care impune această obligație, astfel că acesta nu a avut pe ce să-și exercite dreptul de preempțiune, la cumpărare, prevăzut de actul normativ menționat, susține, într-un mesaj transmis Profit.ro, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

Noua Lege offshore, în vigoare din 28 mai, stipulează că, în vederea protejării siguranței energetice a României, contractele bilaterale de tranzacționare a cantităților de gaze exploatate din perimetrele reglementate de lege vor fi notificate, pentru monitorizare, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cel târziu înainte de data intrării în vigoare a acestora.

Urmărește-ne și pe Google News
LISTĂ Firme din transporturi au primit \ CITEȘTE ȘI LISTĂ Firme din transporturi au primit "cartonaș galben"

Cantitățile comercializate prin contractele menționate (cele notificate ANRE - n.r.) (…) vor fi oferite în prealabil spre vânzare, cu prioritate, statului român, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, denumită în continuare ANRSPS. ANRSPS va accepta sau refuza oferta în termen de 7 zile de la recepția acestei oferte, absența unui răspuns echivalând cu un refuz al ofertei. În caz de refuz, titularii acordurilor au dreptul să continue cu vânzarea acestor cantități către terți. În situația în care cantitățile oferite prioritar către ANRSPS sunt comercializate către terți, prețul de vânzare al gazelor naturale nu va fi mai mic decât prețul oferit către ANRSPS″, mai scrie în Legea offshore.

Întrucât legea nu se aplică retroactiv, numai cantitățile de gaze tranzacționate prin contracte bilaterale noi, încheiate după intrarea în vigoare a actului normativ, trebuie oferite cu prioritate spre vânzare statului.

Explozie a cazurilor de angajați la \ CITEȘTE ȘI Explozie a cazurilor de angajați la "negru". Inspecția Muncii anunță un număr record în septembrie. Piața a avertizat că fenomenul muncii la negru va crește după ce guvernul a început suprataxarea contractelor part-time

ANRSPS a explicat, într-un mesaj transmis Profit.ro, dacă până în prezent, în baza noii legi, i s-au oferit cu prioritate spre vânzare de către producători cantități de gaze din perimetrele vizate de actul normativ, iar în caz de răspuns afirmativ, dacă a cumpărat, în ce cantități și la ce prețuri.

″(...) aspectele semnalate prezintă un interes deosebit pentru instituția noastră începând de la data stabilirii competenței specifice în sfera ANRSPS prin dispozițiile Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și onshore de adâncime, republicată. Precizăm faptul că, după intrarea în vigoare a legislației care a instituit competența susmenționată, titularii acordurilor de exploatare a gazelor din Marea Neagră nu au notificat Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale asupra unor eventuale noi tranzacționări de cantități de gaze exploatate în cauză care să facă obiectul unor noi contracte bilaterale, sens în care nu a fost declanșată procedura de exercitare a dreptului de preempțiune″, a declarat, pentru Profit.ro, președintele ANRSPS, Georgian Pop.

CONFIRMARE Dacia anunță noutățile de la Paris: va debuta primul motor hibrid al mărcii alături de un Duster de colecție și conceptul Manifesto CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Dacia anunță noutățile de la Paris: va debuta primul motor hibrid al mărcii alături de un Duster de colecție și conceptul Manifesto

În prezent, gaze din Marea Neagră extrag efectiv americanii de la Black Sea Oil&Gas, care au început producția pe perimetrul Midia la jumătatea lunii iunie a acestui an, precum și OMV Petrom, care exploatează perimetrul de mică adâncime Istria, aflat în producție de peste 30 de ani.

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declarat recent, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că este ″profund mâhnit″ că gazul care este extras de Black Sea Oil&Gas (BSOG) din Marea Neagră deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce, în opinia sa, ar contraveni legii din România.

TABEL Carburanții s-au scumpit, pentru prima dată în ultima lună, după un val de ieftiniri, în ziua în care rafinăria OMV din Austria a redevenit complet funcțională. Diferența preț motorină-benzină a ajuns la un nivel record CITEȘTE ȘI TABEL Carburanții s-au scumpit, pentru prima dată în ultima lună, după un val de ieftiniri, în ziua în care rafinăria OMV din Austria a redevenit complet funcțională. Diferența preț motorină-benzină a ajuns la un nivel record

″Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Black Sea Oil&Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că, în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în țara respectivă ți se dă hârtie, ți se dă hotărâre că refuză gazul. Există o lege extrem de clară, prioritatea o are statul român, dacă statul român refuză gazul respectiv, atunci se intră pe piața internațională. O comisie a statului român, de la Ministerul Energiei, Transgaz, Romgaz și ANRE, trebuie să vegheze și să facă o acțiune de control, dacă compania a respectat sau nu legea. Eu spun că nu a respectat″, a spus Rareș Bogdan.

De fapt, contractul de vânzare de gaze din perimetrul Midia dintre BSOG și Engie a fost semnat încă din 2018, înainte de luarea deciziei finale de investiție de câtre americani, și are valabilitate de 10 ani, după cum au anunțat atunci public companiile.

Decizie definitivă la Înalta Curte: obligă DRPCIV să transmită Toyota România datele proprietarilor de mașini, pentru rechemarea Takata CITEȘTE ȘI Decizie definitivă la Înalta Curte: obligă DRPCIV să transmită Toyota România datele proprietarilor de mașini, pentru rechemarea Takata

″Fără acest contract pe termen lung între BSOG și Engie, n-am fi avut un proiect bancabil, producătorii nu ar fi putut să ia decizia finală de investiție și nu am fi văzut acest gaz, de care profită consumatorii români. Atunci când există cerere în România, acest gaz se duce către consumatorii industriali finali autohtoni, iar numai dacă nu există cerere internă și nu poate fi stocat, el este exportat. Producția din primele trei luni s-a dus către consumatorii finali din România″, a declarat, în replică, directorul general al Engie România, Eric Stab, la Profit Energy.forum.

Pe de altă parte, de la 1 aprilie, toți producătorii de gaze naturale din România au obligația să vândă, cu prețul reglementat de 150 lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizorii clienților casnici, către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, pentru a asigura necesarul de consum al acestora din producția curentă și din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale marea neagra
criza gazelor
anrsps achizitii gaze preemptiune
contracte bilaterale vanzare gaze naturale