EXCLUSIV Criza energetică. Negăsind curent electric în piață, Armata a ajuns client la un furnizor de ultimă instanță: "Efectuăm toate demersurile pentru rezolvarea situației."

EXCLUSIV Criza energetică. Negăsind curent electric în piață, Armata a ajuns client la un furnizor de ultimă instanță: "Efectuăm toate demersurile pentru rezolvarea situației."
scris 31 ian 2022

Nereușind să cumpere din piață energie electrică pe 1 an pentru peste 100 de locuri de consum ale mai multor unități militare din întreaga țară, inclusiv cea românească de la Deveselu ce găzduiește baza americană cu scutul antirachetă Aegis Ashore, Ministerul Apărării Naționale (MApN), prin UM 02574 București, a fost nevoit să încheie un contract pe doar 3 luni cu un furnizor de ultimă instanță (FUI), potrivit informațiilor transmise de instituție pentru Profit.ro.

"În prezent, se află în desfășurare un contract de furnizare a energiei electrice pentru locurile de consum aflate în responsabilitatea UM 02574 București, contract încheiat cu un furnizor de ultimă instanță (FUI), respectiv Enel. Durata contractului mai sus menționat este de trei luni, iar prețul unui MWh este de 849 lei. Instituția militară efectuează toate demersurile pentru rezolvarea situației", a comunicat ministerul pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

MApN nu precizează dacă prețul de 849 lei/MWh este cel final plătit de minister sau este vorba doar de prețul energiei-marfă, însă dat fiind situația cotațiilor din piață, cel mai probabil avem de a face cu a doua variantă, astfel că prețul final sare de 1.000 lei/MWh.

Cele peste 100 de locuri de consum aparțin unui număr de 11 unități militare, din București, Târgoviște, Sibiu, Mangalia, Muncelu, Budieni, Brașov, Deveselu și Breaza.

VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prost CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prost

După cum a relatat Profit.ro, în interval de un an, între noiembrie 2020 și noiembrie 2021, MApN a organizat 5 licitații consecutive de achiziție de electricitate, toate anulate din lipsă de oferte din partea furnizorilor. Ultima licitație a UM 02574 București a fost anulată pe 8 ianuarie.

Inițial, MApN voia să încheie un acord-cadru pe 2 ani, pentru achiziția a maximum circa 55.000 MWh de electricitate, la preț fix pe toată durata acordului. Prețul-țintă estimat a fost majorat, de la o procedură eșuată la alta, de la 290 la 1.125 lei/MWh, adică de aproape 4 ori.

JP Morgan cumpără 47% din aplicația de plăți Viva Wallet, care operează și în România. Cel mai probabil va deveni unicorn CITEȘTE ȘI JP Morgan cumpără 47% din aplicația de plăți Viva Wallet, care operează și în România. Cel mai probabil va deveni unicorn

La ultima licitație, inițiată în noiembrie anul trecut, ministerul a redus durata acordului-cadru vizat la numai 1 an, țintind achiziția a cel mult 25.638 MWh. Mai important, MApN a renunțat la pretenția de a i se garanta un preț fix de furnizare pe toată durata acordului. Astfel, instituția a scris în caietul de sarcini că prețul propriu de furnizare al ofertantului câștigător (care include prețul de achiziție a energiei, costurilor tranzacțiilor de achiziție și echilibrare, precum și costul de furnizare) va fi actualizat trimestrial în funcție de prețul furnizorului de ultimă instanță (FUI) desemnat de la acel moment.

FUI au obligația legală de a gestiona clienții finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă.

VIDEO Joe Biden a insultat un jurnalist al Fox News care l-a întrebat despre inflație: „Ce idiot!” CITEȘTE ȘI VIDEO Joe Biden a insultat un jurnalist al Fox News care l-a întrebat despre inflație: „Ce idiot!”

"Conform anunțului de participare nr. CN1037223/ 27.11.2021, U.M. 02574 București a organizat procedură de atribuire pentru încheierea unui acord-cadru de furnizare energie electrică pentru unitățile aflate în responsabilitatea sa. Conform anunțului de atribuire nr. CAN1070676/ 08.01.2022, procedura a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor (04.01.2022) nu au existat ofertanți înscriși. Având în vedere reticența operatorilor de a participa la procedurile organizate anterior, autoritatea contractantă a întreprins următoarele măsuri în organizarea procedurii menționate mai sus: adaptarea prețului propriu de furnizare estimat (prețul nu include tarifele reglementate de ANRE, acciză și TVA) la prețurile practicate în piața de energie electrică; diminuarea perioadei acordului cadru de la doi ani la un an și introducerea unei formule de ajustare trimestrială a prețului propriu de furnizare, înainte de încheierea fiecărui contract subsecvent; organizarea unui proces de consultare a pieței în SEAP/SICAP, conform anunțului de consultare a pieței publicat la nr. MC1015654/ 02.07.2021; transmiterea de notificări operatorilor economici de profil, suplimentar față de cele transmise prin intermediul SEAP/SICAP, referitoare la organizarea procedurii de atribuire", se mai arată în răspunsul MApN pentru Profit.ro.

MApN va beneficia de la 1 februarie, alături de aproape toți ceilalți consumatori noncasnici, de plafonarea prețului final la energie electrică la 1 leu/kWh, echivalentul a 1.000 lei/MWh.

Criza îngrășămintelor se vede deja în prețurile mai mari la alimente CITEȘTE ȘI Criza îngrășămintelor se vede deja în prețurile mai mari la alimente

În plină escaladare a tensiunilor cu Rusia pe tema Ucraina, care l-a determinat pe comandantul său suprem Joe Biden să anunțe creșterea prezenței militare americane în România și Polonia, și armata Statelor Unite, cea mai puternică a lumii, se confruntă pe plan local cu problema scumpirii galopante a energiei electrice. Șefii facilității antirachetă de la Deveselu, parte a Marinei americane, au fost nevoiți să le ceară voie superiorilor lor să accepte dublarea prețului energiei electrice din contractul cu furnizorul român al bazei, pentru ca aceasta să nu ajungă în portofoliul unui furnizor de ultimă instanță (FUI), la care prețul ar fi fost de peste 5 ori mai mare, după cum a relatat Profit.ro. Astfel, americanii au acceptat luna trecută o propunere de majorare de 2,4 ori a prețului energiei din contract de la 1 ianuarie 2022, de la 374,50 lei/MWh la circa 900 lei/MWh.

La Deveselu funcționează o unitate militară românească, în interiorul acesteia aflându-se unitatea militară americană care operează scutul antirachetă. Fiecare dintre cele două unități își administrează separat activitatea de logistică și achiziții, astfel că furnizarea de energie pentru cele două se face pe contracte diferite.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
plafonare pret energie
criza energetica
penurie energie
mapn furnizare energie