Europa a produs mai multă energie electrică din soare decât din cărbune în 2024

Europa a produs mai multă energie electrică din soare decât din cărbune în 2024
scris astăzi, 09:57

Anul trecut, Europa a produs mai multă energie electrică din soare decât din cărbune, pentru prima dată, analiștii fiind de părere că este o „piatră de hotar” pentru tranziția către energia curată, relatează The Guardian și AFP.

Panourile solare au generat 11% din energia electrică a UE în 2024, în timp ce centralele electrice pe bază de cărbune au generat 10%, potrivit datelor Ember, un centru de reflecție dedicat climei.

Urmărește-ne și pe Google News
Vânzarea de către Nova Power&Gas a terenului de la Doicești destinat SMR-urilor SUA: Statul s-a abținut de la vot CITEȘTE ȘI Vânzarea de către Nova Power&Gas a terenului de la Doicești destinat SMR-urilor SUA: Statul s-a abținut de la vot

De asemenea, rolul gazelor fosile a scăzut pentru al cincilea an consecutiv, acoperind 16% din mixul de energie electrică.

Energia eoliană, la rândul ei, a generat mai multă energie electrică (17%) decât gazul (16%) pentru al doilea an consecutiv, potrivit raportului, care analizează datele anuale privind producția și cererea de energie electrică pentru UE-27.

Combustibilii fosili au scăzut la 29% de la 39% în 2019, când energiile regenerabile au reprezentat doar 34%. Astfel, producția totală de energie electrică pe bază de combustibili fosili a atins un minim istoric.

„Aceasta este o piatră de hotar”, a apreciat Beatrice Petrovich, coautor al raportului pe 2025 privind energia electrică în Europa. „Cărbunele este cel mai vechi mod de producere a energiei electrice, dar și cel mai murdar. Energia solară este steaua în ascensiune”, spune Petrovich.

Creșterea puternică a energiei solare și redresarea hidroelectricității au dus la creșterea ponderii energiilor regenerabile la 47% din producția de electricitate a UE, subliniază documentul intitulat „European Electricity Review”.

CE ECONOMII S-AU FĂCUT

Aceste evoluții au permis UE să facă economii de 59 de miliarde de euro la importurile de combustibili fosili pentru producția de electricitate, adaugă raportul.

Fără capacitățile eoliene și solare suplimentare adăugate în ultimii cinci ani, cei 27 ar fi trebuit să importe în plus 92 de miliarde de metri cubi de gaz și 55 de milioane de tone de cărbune.

„Combustibilii fosili își pierd controlul asupra energiei din UE”, subliniază dr. Chris Rosslowe, autorul principal al raportului. „La începutul Green Deal pentru Europa, în 2019, puțini credeau că tranziția energetică a UE va ajunge unde este astăzi: energia eoliană și solară marginalizează cărbunele și împinge gazul în declin structural”, adaugă el.

Coeficientul de umplere în lacurile de acumulare - cea mai scăzută valoare din ultimii 8 ani CITEȘTE ȘI Coeficientul de umplere în lacurile de acumulare - cea mai scăzută valoare din ultimii 8 ani

Aceste tendințe sunt generalizate, subliniază raportul Ember. Energia solară înregistrează progrese în toate țările UE, iar mai mult de jumătate dintre acestea au eliminat cărbunele sau au redus ponderea acestuia în mixul lor energetic la mai puțin de 5%.

MAI MULTE PANOURI SOLARE

Cu toate acestea, rămân multe de făcut, avertizează Chris Rosslowe. „Trebuie să ne accelerăm eforturile, în special în sectorul energiei eoliene”, care trebuie să își dubleze capacitatea până în 2030 față de nivelurile din 2024. Sistemul european de electricitate va trebui, de asemenea, să devină mai flexibil pentru a putea profita la maximum de energiile regenerabile.

Industrializarea Europei a fost alimentată de cărbune, dar acest combustibil a produs mai multă poluare decât orice altă sursă de energie. Arderea cărbunelui în sectorul energetic al UE a atins apogeul în 2007 și s-a redus la jumătate în anii care au urmat.

În același timp, sursele nepoluante de energie electrică au luat amploare. Energia eoliană și cea solară au crescut până la 29% din producția de energie electrică a UE în 2024, în timp ce energia hidroelectrică și cea nucleară au continuat să-și revină de la minimele din 2022.

Raportul a atribuit creșterea energiei solare - sursa de energie cu cea mai rapidă creștere anul trecut - unei cantități record de panouri noi, în ciuda faptului că Europa a avut mai puțin soare decât în anul precedent.

CÂTE ȚĂRI UE MAI FOLOSESC CĂRBUNELE

Documentul a constatat că ponderea cărbunelui a scăzut în 16 din cele 17 țări care încă îl foloseau în 2024. Combustibilul a devenit „marginal sau absent” în majoritatea sistemelor.

Germania și Polonia, cele două țări care ard cea mai mare parte a cărbunelui din Europa, s-au numărat printre cele în care s-a înregistrat o trecere la surse de energie mai curate. Ponderea cărbunelui în rețeaua electrică a Germaniei a scăzut cu 17% de la an la an, în timp ce în Polonia a scăzut cu 8%, conform raportului.

Toate privirile pe Prima TV! Naționala de fotbal intră în acțiune pentru calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal din 2026 CITEȘTE ȘI Toate privirile pe Prima TV! Naționala de fotbal intră în acțiune pentru calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal din 2026

Gazele fosile au continuat, de asemenea, să înregistreze un „declin structural”, scăzând în 14 din cele 26 de țări care utilizează energie pe bază de gaze, conform raportului.

Constatările vin în ciuda unei ușoare creșteri a cererii de energie electrică, după doi ani de scădere abruptă cauzată de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina. Ca răspuns, UE a introdus un plan de economisire a energiei, de găsire a unor noi furnizori de combustibili fosili și de accelerare a trecerii la energia curată.

Raportul a constatat că UE este pe cale să își atingă obiectivul de 400 GW de capacitate solară instalată până în 2025. Conform raportului, aceasta a atins 338 GW în 2024 și ar fi „la îndemână” obiectivul său de 750 GW pentru 2030, dacă ar menține ritmul actual de creștere.

Autorii raportului îndeamnă la investiții în baterii, contoare inteligente și alte forme de „flexibilitate curată” care pot contribui la adaptarea ofertei de energie regenerabilă, care variază pe parcursul zilei, la cerere.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie electrică
soare
energie electrica