Principalul producător de energie termică pentru sistemul centralizat de termoficare din Capitală, Electrocentrale București (ELCEN), controlat de Ministerul Energiei și aflat în insolvență, a plătit peste 280 milioane lei pentru a-și îndeplini obligația legală de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente producției pe anul trecut, sumă mai mare decât restanțele acumulate până în prezent de Termoenergetica la plata agentului termic livrat de ELCEN.
Astfel, potrivit unui document al ELCEN analizat de Profit.ro, compania a plătit în total peste 58,7 milioane euro (circa 285 milioane lei) pe certificate CO2, cumpărând la prețul mediu de 41,197 euro/certificat.
Scumpirea galopantă a certificatelor CO2 este o problemă tot mai mare pentru companiile energetice românești, Guvernul fiind nevoit să acorde în acest scop un ajutor de stat masiv Complexului Energetic Oltenia, de peste 241 milioane euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceeași sursă arată că, la finalul lunii trecute, operatorul sistemului centralizat de încălzire din București, Termoenergetica, acumulase facturi neplătite cu scadența depășită la livrările de agent termic ale ELCEN de peste 248 milioane lei, iar pe 29 aprilie ajunge la termen încă o factură, de peste 150 milioane lei. În primele 3 luni ale anului, ELCEN a avut încasări totale de 630 milioane lei și a efectuat plăți de circa 403 milioane lei.
În ianuarie, Primăria Capitalei și-a exprimat oficial intenția de a prelua activele și operațiunile ELCEN. "Este un deziderat care a apărut în spațiul public de foarte mult timp, inclusiv la administrațiile anterioare. Avem instrumentele să îl realizăm. Există disponibilitatea din partea PMB. E nevoie de acordul Consiliului General și de acordul Guvernului, prin Ministerul de Finanțe și Ministerul Energiei. Sunt optimist că această preluare va avea loc", a declarat atunci primarul Nicușor Dan.
Primăria și-a condiționat însă oferta de reevaluarea patrimoniului ELCEN, estimat anterior la aproape 1,45 miliarde lei, Nicușor Dan spunând că și-ar dori un preț de 200-300 milioane lei. ELCEN a contractat un evaluator și așteaptă în prezent raportul acestuia.
CITEȘTE ȘI Profit Piața de Capital.forum - Ministrul Economiei, Claudiu Năsui: Vrem să listăm cât mai multe dintre cele 37 de companii din portofoliul Ministerului Economiei, 28 au, însă, probleme financiare grave. Trebuie să oprim aceste găuri negre cât mai repede"Prin adresa nr. 2013/22.03.2021, transmisă de administratorul judiciar Primăriei Municipiului București, având drept premisă intenția Primăriei Municipiului București privind cumpărarea tuturor activelor societății Electrocentrale București SA (ELCEN) care contribuie la activitatea de producție a energiei electrice și termice, active care vor fi transferate ca o activitate ”ongoing concern”, împreună cu toate contractele ce contribuie la realizarea activității, manifestată prin adresa nr. 167/13.01.2021, am punctat procedura pe care o prevede Planul de reorganizare ELCEN confirmat pentru realizarea transferul de activitate, cât și importanța materializării demersurilor previzionate de transfer, dat fiind necesitatea demarării cu celeritate a programului de investiții pentru conformare de mediu și retehnologizare, prin accesarea de fonduri structurale", se menționează în documentul citat.
ELCEN a depus trei proiecte pentru a beneficia de fonduri UE prin Fondul de Modernizare, pentru retehnologizarea și creșterea randamentelor centralelor CET Progresu, CET Grozăvești și CET Sud, în valoare de 370 milioane euro.
În decembrie anul trecut, creditorii ELCEN au aprobat în ședință actele și procedurile necesare pentru ca societatea să își achite prin compensare datoriile fiscale cu bani pe care Primăria Capitalei îi are de încasat de la bugetul de stat pentru a îi achita ca subvenție către operatorul de termoficare Termoenergetica, doi miniștri-cheie ai Guvernului promițând anterior că, prin această metodă, ELCEN va ieși din insolvență.